YALOVA’DA HER DÖNEMDE BOL HABER VARDI.

Gazete arşivleri kaybolan zamanların arşivi gibidir. Bugünkü yazımda Yalova’yla ilgili gazete arşivlerini taradığımda bakınız karşıma neler çıktı. Hepsini yazmam mümkün değil. Ulaşabildiklerim içinden ilginç olanları sizlerle paylaşacağım.

Foto 1 Yalovaname

ÖNCE ESKİLERDEN BAŞLAYALIM.

Pazarlıkla satılan, eşref saatine göre çıkan ve her telden çalan gazete olur mu demeyin. 1935 yılında Yalova’da varmış. İsmi ise YALOVANAME. 17 Mayıs 1935 tarihli 3. Sayısında 3. Yılını doldurduğuna göre yıllık çıkıyormuş herhalde.

Sonraki yıllarda esprisi bol bir gazete daha çıkmış. Adı Cıvata. Başlık altında aylık ağır düşünce gazetesi olduğu belirtiliyor. Gazete 2002 yılına ait. Kalıcı konutlar yapılırken çöken tavanı haber yapmışlar. Başlığı ise “Kalıcı konutlarda baret satışları patladı”. Konutlarda kalanlar tavanın çökme ihtimaline karşı evlerinde baretle geziyormuş.

Aynı gazetenin yine ikinci sayısında Yalova’da ne AKP, nede CHP’nin, Tavla Partisi’nin birinci sırada olduğu yazıyor. Üstelik bu gazete uluslararası basında da haber yapılarak yayın hayatına başladığı duyurulmuş. Sahibinin kim olduğunu bildiren bir künyesini bulamadım ancak mutlaka tanıdık birisi olduğunu düşünüyorum.

Devlet arşivlerini tarayarak eski Yalova Gazeteleri hakkındaki bilgi ve fotoğrafların günümüze ulaşmasını sağlayan Avukat Zeki Öçal ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Avukat Zeki Öçal arkadaşımızı rahmetle anıyorum.

Foto 12 Çevre

ÇEVRE GAZETESİ’NİN DEPREM UYARISI DOĞRU ÇIKTI.

Eski gazeteler arasında gezinirken Haftalık yayınlanan Çevre Gazetesi’nin 1993 ve 1995 tarihlerinde 1999 yılında olan büyük Marmara Depremi’ne dikkat çektiğini görüyoruz.

26 Temmuz 1993 tarihli sayısında ''Yalova Depremle Birlikte Yok Olabilir'' manşetini atan Çevre gazetesi, 1 ile 10 yıl arasında Yalova bölgesinde 7.5 büyüklüğünde bir depremin yaşanacağını, Yalova ile Çınarcık'ta dere yataklarında ve dolgu alanlarında yapılaşmaya başlanılan bölgelerde yıkımlar olacağını dile getirmiş. Kandilli Rasathanesi'nin raporlarına dayanarak yaptığı haberde, bölgede bulunan yazlık sitelerin yıkılacağını, binlerce insanın yaşamını yitireceğini ve acil olarak önlem alınması gerektiğini ısrarla vurgulamış.

Foto 13 Çevre

Önlemlerin alınmaması ve çarpık kentleşmenin giderek yoğunlaşması üzerine bu kez 22 Şubat 1995 tarihinde bir başka başlıkla çıkmış Çevre gazetesi:''Sallanıyoruz, Uyuyoruz'' manşetinde Marmara Denizi'nde 4.4 şiddetinde deprem olduğunu ve depremlerin devam ettiğini, Yalova ve Çınarcık bölgesinde her an büyük bir deprem yaşanacağını tekrarlamış.

Gazeteci Faruk Kırtay’ın 1999 yılında Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan haberinde bu konuya yer verilmiş.

İleri Yalova, Yeşil Körfez, Demokrat Yalova, Çınar, Yalova Yenigün, Yalova Postası, Yarın, Düşün, Çiftlikköy, Son Nokta, Revizyon, Başak ve bekli de daha ismini bilemediğimiz birçok gazete Yalova’da belli bir dönemde yayınlanmış. Özellikle siyasi içerikli gazetelerin çoğunlukta olduğunu görüyoruz.

Yalova’nın günümüzde Yalova, Haberci ve Yalova Hayat olmak üzere üç günlük gazetesi ve internette de yayınlanan haftalık gazeteler var. Aylık yayınlanan Esnaf Gazetesini’de unutmamak lazım. Dergiler konusuna pek girmek istemiyorum. Konu iyice karmaşık oluyor. Son olarak elime geçen ve üç aylık olarak yayınlanmakta olan 4 Mevsin dergisinden söz etmeden geçemeyeceğim. Basılı yayının yerini artık internet gazeteciliğinin aldığını görüyoruz. Maliyetler çok arttı ve reklam gelirleri de düştü. Mevcut üç günlük gazetenin de internet yayınları var.

Foto 14 Yalovalı Milli Bisikletçi Kasım Asma Madalya Ve Kupalarıyla

EFSANE MİLLİ BİSİKLETÇİMİZ KASIM ASMA

Yalova’nın Kaybolan Yılları’nda yayınlanan gazetelere bakarken gazete kupürleri arasına sıkışmış bir efsane ile karşılaşıyoruz.

Efsane bisikletçimiz Kasım Asma, Öğretmen Yusuf Ziya İlkokulu’nda okurken okul yarışlarında toplamaya başladığı madalyaların, kupaların, başarı belgelerinin sayısını kendisi bile tam olarak bilmiyor. Beden eğitimi öğretmeni İlhan Feyizoğlu’nun teşvikiyle katıldığı bisiklet yarışında ilk madalyasını kazandı. Bu yarıştan sonra Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Ünal Tolun’un dikkatini çekti ve kupalı yıllar başladı.

Foto 22 Kupalar Gençler Kategorısınde Gelmeye Başladı.

TARHANA ÇORBASIYLA ANTREMAN YAPTI.

Gerek Yalova gazetelerinde gerekse ulusal gazetelerde o kadar çok haberi çıkmış ki onu tanımayan yok gibi. Özellikle bisiklet sporu camiasında haklı bir üne sahip. Türkiyenin en başarılı üç bisikletçisi arasında gösteriliyordu.

Ancak Yalovalı Kasım’ın hayat hikayesinde başarının yanısıra yokluklar var fakirlik var. O bol alkışlı şampiyonluk turlarında kürsüye 1. Olarak çıkma başarısının arkasındaki madalyonun arka yüzü bambaşka görünüyor.

İlkokul yıllarında başlayan bisiklet sevdası büyürken o üç tekerlekli arabasıyla lahmacun ve simit satıyor aile bütçesine katkı sağlıyordu. İlk bisikletini Yalovalıların Köfteci Esat Usta olarak tanıdığı Esat Altınkaya’nın yanında köfte satarak kazandığı parayla aldı.

Foto 19 Kasım Asma Kürsüde

Ancak şu sözü unutulacak gibi değil.” Ben haftanın altı günü anacığımın hazırladığı tarhana çorbasını içerek antremana çıkıyordum. Acıktığımda ise yol kenarlarından böğürtlen gibi yabani meyvelerle, veya meyve bahçelerinin yanından geçerken sahiplerinden meyve isteyerek karnımı doyurabiliyordum”

Genç bisikletç, Kasım Asma 15 yaşında Cumhurbaşkanlığı bisiklet turuna katılma başarısı gösterdi. Bundan sonra genç takımda, milli takımda, Türkiye turlarında, Uluslar arası turlarda gelsin kupalar, gelsin madalyalar. Hemen hemen katıldığı bütün yarışmalarda mutlaka madalya ve kupa aldı.

100’ün üzerinde kürsüsü var. 180 defa milli formayı giydi. Aldığı kupa, madalya ve başarı belgelerinin sayısını tam olarak bilemiyor.

Foto 15 Akasyapark Önünde Toplanan Yalovalı Minik Bisikletçiler. (1973)

NOKTAYI KUPAYLA KOYDU.

Kasım asma için askerlik zamanı gelmişti. Silahlı Kuvvetler Bisiklet takımında bisiklet sporuna devam etti. Asker dönüşü Cumhurbaşkanlığı turuna katıldı. Bu katıldığı son turda, turun en başarılı sporcu kupasını kazandı. Sonra çok sevdiği bisikletine veda etmek zorunda kaldı. 1974 yılında başladığı bisiklet sporunu 1985 yılında 23 yaşındayken bıraktı. Ayrılma sebebi kimseden destek bulamamasıydı ve çalışmaya ihtiyacı vardı.

O ŞİMDİ NEWYORK’TA

Birkaç iş denemesinde başarılı olamayınca çalışma için ABD’ye gitti. Önce bir benzin istasyonunda çalıştı. Sonra benzin istasyonunu işletmeye başladı. Daha sonra market işletti bugünlerde ise Türk Lokantası işletiyor. 1962 doğumlu bisiklet efsanesi Yalovalı Kasım Asma yakında emekli olmayı planlıyor. Şampiyon bisikletçimize bundan sonraki hayatında başarılar diliyoruz.

Bu haftalıkta bu kadar. Önümüzdeki hafta “Yalova Türkiye’de bir ilke imza attı. Kent Meclisi’nı topladı.” İlgiyle okuyacağınızı umuyorum.

Foto 10 Yarın (1)

Foto 8 Çiftlikköy

Foto 6 1968 Yalova Demokrat

Foto 2 Civata

Foto 4 1953 İleri Yalova

Başlıksız 1