Ağaçların kökleriyle atalarını, gövdesi ile hayattaki neslini, dallarıyla ise gelecek neslini temsil ettiği söylenir. Son yıllarda yapılan araştırmalar göstermiştir ki ağaçlar arasında kuvvetli bir iletişim vardır ve bu iletişimi kökleriyle yaptıkları düşünülmektedir. Birbirleriyle mesajlaşan ağaçların insanlara da mesajları olamaz mı? Ormanın sessizliğinde ağaçları dinlemeyi hiç denediniz mi?

Yalova’da Kent Müzesi Sergi Salonu’nda açılan sergi ise ağaç köklerinin bambaşka bir yönünü ortaya koymaktadır. Serginin adı “TOPRAĞIN KÖKLERLE MESAJI”.

Sergide 79 ağacın kökü sergileniyor. Hepsi olağanüstü bir sanat eseri gibi. İnsanoğlunun ve canavar iş makinalarının acımasızca gazabına uğramış ağaçların köklerle bize ulaşan mesajını bu sergide görüyor, çığlığını duyuyor ve hissediyorsunuz. 

79. yaşını sürdüren sanatçının 79 parçadan oluşan düşündürücü ve çarpıcı olan bu sergi hep hafızanızın bir köşesinde canlı kalacak. Sergiyi açan Hannan Öngü’nün yaşam öyküsü en az toprağın  köklerle verdiği mesaj kadar ilgi çekici.

Hayatı dolu dolu yaşayan bir merhametli insan Hannan Öngü. İsminin anlamıyla uygun karakter ancak bu kadar olur. Merhametli davranışları  tüm canlıları kapsıyor.  Yaşamı boyunca boyunca nerede kesilmiş bir ağaç görse başında hüzünlenip, üzüldü. Toplayabildiği kadar ağaç kökünü evinin bahçesinde biriktirip sabırla temizleyerek bizlere sunan Hannan Öngü’nün bu çabası bizleri doğaya karşı daha duyarlı olmaya çağırmaktadır.

“Yoğun emek ve çok daha yoğun sabır isteyen bu çalışmada kök ve toprağın; birbirine ne kadar büyük ve kutsal bağlı bir aşkla ve birbirlerini sıkıca kucaklayıp sarıldığını içtenlikli bir saygı duyarak gördüm.

Burada gördüğünüz parçalardan hiçbiri tarafımızdan canlı ve yeşil ağaç kesilerek elde edilmemiştir. Tamamı acımasız ellerin, hoyrat iş makinalarının yaralayıp, hırpaladığı ve perişan durumdaydı.

Bunların hiçbirine özel bir şekil vermeye çalışmadım. Kendi öz şekillerini özenle korumaya çalıştım”diyor çevre dostu Hannan Öngü.

Dostluğumuz yıllar öncesine 50 yıla kadar eskiye dayanır. Birlikte çok güzel çalışmalar içinde bulunduk. Makine Mühendisi sıfatıyla güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi konularında konferanslar  verdi. Doğal varlıkların bir gün tükenebileceği, iklim değişikliğinin kısa sürede dünyayı yaşanmaz hale getirebileceğini anlattık. Çevre savunuculuğu çalışmalarımız devam ediyor. Bize yaşama şansı veren ekosistemi korumayı en önemli görev bildik. Bunu gelecek kuşaklara karşı görevimiz olduğu düşüncesiyle yaptık. 

Hayatı doyasıya yaşayan, enerjisi hiç tükenmeyen dost canlısı Hannan Öngü’yü  “Ömrümün Hazinesi” dediği kök sergisinden dolayı kutluyorum. Daha nice başarılı çalışmalara imza atacağına inanıyorum.

Öngü, toprağın mesajlarını insanlara iletmenin en direkt yolunun önünü açmıştır. 

Unutmayalım 94 yıl önce Atatürk bir çınar dalını kestirmemek için binayı kaydırmıştı. Yalova’nın adını dünyaya duyuran bu olay kentimizin önemini ortaya koymaktadır. Dünya çevre savunuculuğu hareketi Atatürk tarafından Yalova’da başlatılmıştı. İklim değişikliği hareketini doğuran ekosistemi bozan olayları, büyük dahi önderimiz Atatürk yüzyılın başında öngörmüştü. 

“Toprağın Köklerle Mesajı” sergisinin Dünya’da ilk defa Yalova’da açılmış olması önemlidir. Sadece Yalova’da değil tüm Dünya’da konuşulacak bir sergidir. 

Serginin açılmasında desteklerini esirgemeyen Yalova Belediye Başkanlığı ile Yalova İli Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne teşekkürlerimi sunuyorum.

Sergi Kent Müzesi’nin Hayrettin Karaca Sergi Salonu’nda  27 Kasım – 1 Aralık 2024 tarih aralığında açık kalacak.