Toprak Dede Hayrettin Karaca’yı kaybedeli bir yıl oldu.
“Ömrü boyunca yılmadan doğal hayatımızın korunması ve idaresini savunduğu ve desteklediği, etkili çevre aktivizmini başarılı girişimcilikle birleştirdiği için” 2012 yılı doğru Yaşam Ödülü’ne layık görülen Hayrettin Karaca’yı ölümünün 1. Yılında rahmetle anıyoruz.
“Alternatif Nobel” olarak bilinen Doğru Yaşan ödülü her yıl İsveç'in 'Right Livehood-Doğru Yaşam Vakfı' tarafından veriliyor.
Toprak Dede ile tanışıklığımız Karaca Arboretum’un kuruluş yıllarında başladı. Nasıl tanıştığımızı anlatmadan geçemem. Kendisiyle Arboretum üzerine röportaj yapmak için haberleştiğimiz üzere Arboretuma geldim. Evinin yanındaki çardağın altındaki masaya oturup beklemeye başladım. Bu arada bir de sigara yakmıştım. Bir hışımla geldi “ sen benim ağaçlarımı nasıl zehirlersin çabuk içeriye gir sigaranı iç öyle çık” dedi. Sonra iyi bir dost olduğumuzu zannediyorum.
1992 yılında Nihat Gökyiğit ile birlikte TEMA Vakfını kurdular. Bir süre Tema Vakfı’nın Yalova İl Temsilciliği görevini gönüllü olarak sürdürmek benim için ömrümün en güzel 8 yılını verdiğim zaman oldu.
Geçen süre zarfında bu değerli insandan çok şeyler öğrendim. Defalarca şahit oldum, üstüne basarak söylediği bir söz vardı. Kendini ziyarete gelenlerle veya bir toplantıda konuşurken elini cüzdanına atar nüfus cüzdanını çıkarır ve derdi ki “Hayatımın en büyük ödülü TC vatandaşı olmaktır.” Bu hareketiyle ülkesini ne kadar sevdiğini ifade ederdi.
En çok tekrarladığı sözlerden birisi de “Bir en büyüktür. Bir olmadan iki, üç olmaz. Siz bir numarasınız” derdi. “Doğa için biz tek başımıza ne yapabiliriz” diyenlere verdiği cevap bu olurdu.
Ben demekten nefret ederdi. Etrafındakilere “tek olmayın hep biz olarak hareket edin” der ve TEMA’yı örnek gösterirdi. TEMA’yı tek başına değil hep birlikte bugünkü seviyesine çıkarttıklarını vurgulardı.
Yalova Samanlı Köyü’nde 130 dönüm arazi üzerinde Kurduğu Karaca Arboretum Dünya’nın sayılı arboretumları arasında yer alır. 1980 yılında kurmaya başladı 7000 den fazla değişik bitkisiyle çok önemli bir bilimsel merkez oldu. Ayrıca her yıl çok sayıda insanın ziyaret ettiği önemli bir turizm merkezi özelliğini kazandı. Yalova kendisi için önemli bir marka değeri olan Karaca Arboretum’un değerini bilmelidir. Hayrettin Karaca tarafından kurulan ve Karaca Vakfı’na bağışlanan bu dev bitki müzesinin yaşamını sürdürmesi Yalova için çok önemlidir.
Toprak Dede’yi anlatmak kolay değil. Yazımı fazla uzatmadan yine kendisinin çok bilinen bir sözüyle sonlandırmak istiyorum.
“Toplumsal barış topraktan gelir. Toprağın yerine hiçbir şey koyamazsınız. Açlığın, yokluğun, gelir dağılımındaki adaletsizliğin, çaresizliğin temelinde toprak var. Aç insanlarla barış kurulabilir mi…”
20 Ocak 2019 tarihinde 98 yaşında ebediyete uğurladık.
Unutulmaz eserler bıraktı.
Bizde onu saygıyla hep hatırlayacağız.