Kentimizin doğu sahilinde güzel yürüyüş ve bisiklet yolu yapıldı. Yürüyen Köşk’ün olması bu sahil yolunun bir an önce tamamlanmasını sağladı. Son olarak da askeri bölgenin önünden geçiş için izin alınınca yaya yolu Çiftlikköy sahili yaya yoluna bağlandı. Bazı eksiklikleri zamanla giderilir. Bisikletinize atlayıp Yalova merkezden Çiftlikköy sahili sonuna kadar gidebilirsiniz. Yürüyen Köşk’de mola verir veya sahilin herhangi bir yerinde denize girip biraz güneşlendikten sonra yolunuza devam edebilirsiniz. Ne güzel değil mi? Bu yolun bu hale gelmesi tabii ki pek kolay olmadı. Yalova’dan ve Çiftlikköy’den birçok belediye başkanının emeği var. Çeşitli zorlukları ve engellemeleri aşa aşa bu güne geldik. Hepsine teşekkür ediyorum.
Şimdi sıra batı sahiline geldi.
Yıllardır ihmal edilen zorluklarla dolu bir parkur. Atatürk Tarım İşletmesi (TİGEM) sahilinden başlayarak Koruköy sahiline oradan da Çınarcık sahiline ulaşmak çok yerinde ve güzel bir güzergah olacaktır. Kentimizde hem bisiklet kullananlar hem de yürümeyi sevenler için özlenen bir parkur oluşacaktır.
Bu konuda Yalova Belediyesi tarafından AB destekli bir proje yürütüldüğü yolunda haberler var. Umarım en kısa sürede gerçekleşir. Proje konusunda henüz ayrıntılı bilgimiz yok. Ancak benim dikkat çekeceğim birkaç nokta var.
Sahilden devam edecek yürüyüş ve bisiklet yolu ile deniz arasındaki kumsal bandı tamamiyle vatandaşların istifadesine açık olmalıdır. Buralara özel şahıslara kiralanacak plajlar, çay bahçeleri gibi sosyal tesislere müsaade edilmemeli. Buralara kümelenen işletmeler hemen yayılmaya başlıyor etraflarını tel örgülerle çevirip girilmez hale getiriyorlar. Birçok kötü örneği var. Bu tür işletmeler sahil tarafına değil yolun kara tarafına konuşlandırılmalıdır.
Dereağzı limanı karmakarışık bir vaziyette. Bu alanın çok iyi değerlendirilmesi gerekir. Rant sağlamak isteyenlerin kabaran iştahlarına kurban edilmemeli. Hem liman olarak hizmet vermeli hem de vatandaşların serbestçe gezip dinlenebilecekleri alanlar yaratılmalıdır.
Yürüyen Köşk yolunda ücretsiz çalışan elektrikli taşıma aracı benzeri araç bu güzergahta da hizmet verebilir. Bunun için yayaları rahatsız etmeyecek bir sistem oluşturulabilir.
Proje gerçekleştiğinde Çiftlikköy sitelerden Çınarcık Kocadere sahiline kadar; bisikletle ve yürüyerek gidilebilen plajlar, dinlenme yerleri balık tutma yerleri ve benzeri etkinliklerin yapılabileceği mükemmel bir sahil şeridine kavuşmuş oluruz.
Yalova’ya hizmet getirmek isteyenler için çok iyi bir fırsat. Haydi kolay gelsin.
Yalova turizminin bu projeden çok olumlu etkileneceği kuşkusuzdur. Hayalimizi biraz büyültürsek sahil yolu projesi neden Kaytazdere sahillerine kadar gitmesin. Diyesim geliyor ancak araya sanayi bölgeleri ve tersaneler giriyor. Birde hiç hoşuma gitmeyen “Sanayi Şehri Yalova” söylemleri geliyor. OSB’ler, karma sanayi bölgeleri, kağıt fabrikaları, hurda demir işleme fabrikası gibi sanayi bölgeleri, ekili tarım arazilerinin sanayi tesislerine verilmesi olayları Yalova için karabulut gibi üzerimizde duruyor. Genişleyip büyüyecek sanayinin ve getireceği nüfus yoğunluğunun başta su kıtlığı olmak üzere yaratacağı sorunlar gelecekte başımızı ağrıtacak en zor problemler olacağı kaçınılmazdır.
SOSYAL MEDYAYI NEDEN İYİ KULLANAMIYORUZ
Sosyal medya yapılan paylaşımlara hakarete var yorumlar yapmak, hemen siyasi bir saldırı aracı haline getirmek en çok sosyal medyaya zarar veriyor. Paylaşımlara yapacağımız eleştirileri daha dikkatli ve daha uygun bir üslup ile yaparsak eminim ki çok daha fazla paylaşılacak ve daha yararlı olacaktır. Ben şahsen eleştirel olarak paylaşmak istediğim birçok olayı yorumlardaki ölçüsüz yazılardan dolayı paylaşamıyorum. Sadece yorumlarda değil yapılan paylaşımlardaki yazılı metinleri de çok dikkatli yazmalıyız. Güzel bir fotoğraf paylaşıyorum yüzlerce beğeni alıyor, ancak eleştirel kısa bir yazı yazdığımda beğeni ve yorum sayısı bir elin parmakları kadar az oluyor. Bu durum bize bir şeyler anlatmalıdır.
İyi bir hafta diliyorum.