Yalova’da Beslenme ve Diyet Uzmanı olarak tanınan Burcu Aslan Kurtulmuş, aralıklı oruç yöntemiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Son yıllarda popülerleşen aralıklı orucun kilo verme ve koruma üzerindeki etkilerini değerlendiren Kurtulmuş, bu yöntemin her birey için uygun olmayabileceğini aktardı.
“Mevcut kilonuzu korumak için oldukça rahat bir yol sunar”
Aralıklı oruç uygulamasının kilo koruma açısından etkili bir seçenek olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, “Aralıklı oruç, son zamanlarda oldukça tercih edilen ve kilo vermede etkili olduğu düşünülen bir yöntemdir. Ancak, bazı kişilerde faydalı olurken bazı kişilerde neden etkili olmadığından bahsedeceğim. Bu yöntem, genellikle iki öğünle beslenmeyi içerir ve uygulaması oldukça kolaydır. Sadece sabah kahvaltısı ve akşam yemeği hazırlamak yeterli olabilir. Aç kalmaya dayanabilenler genellikle bu yöntemi tercih eder. Ancak şunu belirtmek gerekir ki, aralıklı oruç, kilo korumada çok etkili bir yöntemdir. Çünkü mevcut kilonuzu korumak için oldukça rahat bir yol sunar. Örneğin, sabah fazla kalori alırsanız, akşam yediğinizde o kalori dengesini yeniden sağlayabilirsiniz. Arada bir boşluk olduğu için farklı bir kalori girişi olmayacağından kilo koruma, bu yöntemle çok iyi bir denge sağlanabilir. Fakat bazı kişilerin metabolizmaları zaten yavaş çalıştığı için, aralıklı oruç bu durumu daha da yavaşlatabilir. Bu nedenle, o kişilere ara öğünlü sistem öneriyoruz. Peki, metabolizmayı nasıl hızlandırabiliriz? Çünkü organlar çalıştığında metabolizma hızlanır. Aralıklı oruçta, örneğin 8-16 saatlik bir boşluk olduğunda, 8 saat boyunca organlar beslenmediği için metabolizma daha da yavaşlayabilir. Bu yüzden bazı kişilerde ara öğünlü sistem daha etkili olabilir. Ancak fazla yiyen kişilerde aralıklı oruç, kalori açığı yaratarak daha etkili olabilir” ifadelerini kullandı.
“Kişinin iştah dengesine dikkat etmesi önemlidir”
Beslenme düzeninin dengeli olması gerektiğine dikkat çeken Kurtulmuş, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Aralıklı oruç, kişilerin yaşam tarzına ve çalışma şekillerine göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin, tek başına yaşayan biri, çok fazla öğün hazırlamakta zorlanıyorsa, bu yöntemi dengeli bir şekilde uygulayabilir. Sabah iyi bir kahvaltı yapmak, vitamin ve mineral açısından çok değerlidir. Bu yüzden sabah kahvaltısı iyi yapıldığında ve akşam da dengeli bir şekilde protein, sebze gibi öğünler alındığında, sağlıklı bir aralıklı oruç uygulanabilir. Ancak öğlen sağlıklı atıştırmalar yerine sadece kalori açığı yaratmak için aparatif şeyler yenip akşam yemeğinde denge sağlanamazsa, vitamin kayıpları yaşanabilir ve bu, sağlıklı bir yöntem olmayacaktır. Aralıklı oruç, iştahı çok olan kişiler için pratik bir yöntem olmayabilir, çünkü açlık bir süre sonra dayanılmaz hale gelebilir. Bu durumda kişiler, aylık süreçte dikkat ettikleri yöntemleri bozup fazla yiyerek verdikleri kiloları geri alabilirler. Bu nedenle, kişinin iştah dengesine dikkat etmesi önemlidir. Eğer kişi çok acıkıyorsa, bu beslenme ona yeterli gelmiyor demektir. Bu durumda, aralıklı oruç yerine ara öğünlü sisteme geçmek daha uygun olacaktır”
“Sahada çalışanlar veya sürekli seyahat edenler için pratik bir yöntem olabilir”
Aralıklı orucun herkese uygun olmayabileceğini belirterek sürekli seyahat eden kişilere yönelik farklı bir öneride bulan Beslenme ve Diyet Uzmanı Kurtulmuş, “Aralıklı oruç, daha çok sahada çalışanlar veya sürekli seyahat edenler için pratik bir yöntem olabilir. Bu kişiler, sabah saat 10.00 civarında yumurtalı, peynirli ve yulaflı bir kahvaltı yaptıktan sonra, akşam da güçlü bir protein ve sebze içeren yemek yiyebilirler. Gün içerisinde ise bir ara öğün (meyve, yoğurt, ceviz, badem gibi) ile tokluk sürelerini uzatabilirler. Bu şekilde üç öğünle aralıklı oruç yapabilirler” dedi.
“Aralıklı oruç, uzun vadede sağlıklı bir yöntem olabilir”
Aralıklı oruç yönteminin uzun vadede sağlıklı olup olmadığına dair görüş bildiren Burcu Aslan Kurtulmuş, “Aralıklı oruç, uzun vadede sağlıklı bir yöntem olabilir, ancak kişi gün içerisinde alması gereken protein, karbonhidrat, vitamin ve mineral gibi makro ve mikro besin ögelerini alabiliyorsa ve iki öğün arasında dengeli bir döngü sağlayabiliyorsa, aralıklı oruç sağlıklı olacaktır. Ancak bunlar sağlanamazsa ve kişi sadece kilo verme amacıyla yetersiz besleniyorsa, aralıklı oruç sağlıklı bir yöntem olmayacaktır” şeklinde konuştu.