GÜNAYDIN/ TÜNAYDIN Değerli Okurlar,
Bilim adamlığı ile bilimsel liderlik birbirinden çok farklı niteliklerdir.
Devlet başkanları içinde bilimsel liderlik rolünü oynayabilmiş olanlar çok azdır.
ATATÜRK’ ün hangi özellikleri incelenirse incelensin, onun bilimsel liderliğini kanıtlayan örneklerle karşılaşılmaktadır.
Liderlikte önemli olan, lider kavramlarından çok, lider davranışlarıdır.
Liderler büyük plânların yaratıcısı ve başlatıcısıdır. Bu plânları yöneticiler gerçekleştirir ve sonuçlandırır. Bu iki değişik rolü, yani liderlik ve yöneticiliği birleştirebilen devlet başkanlarının sayısı azdır. Bunların ikisine birden heveslenenler, genellikle başarısız olmuşlardır. ATATÜRK, her iki rolü de başaran, az sayıda devlet başkanlarından biri olmuştur.
Liderin yaratıcı görevlerinin başında gelen etkinlikler şöyle tanımlanabilir:
Yeni bir toplum yapısı yaratmak, bu yapıya yön vermek, bu yapının birliği ve kişiliğini etkilemek, bu yapıyı sürdürebilmek, toplumu başarıya götürmek, toplumsal denge ve yeniliği bağdaştırabilmek, gerektiğinde toplum kalıpları dışına çıkabilmek.
ATATÜRK, liderin topluma yönelik yaratıcı ve yenileyici görevlerini, bilimsel düşünce çerçevesinde ve bilimsel yönteme dayalı olarak gerçekleştirmiştir.
ATATÜRK devrim ve ilkelerinin bilim kavramına dayalı kurulduğunun gözden kaçması mümkün değildir.
ÜSTELİK ATATÜRK BİLİM VE TEKNOLOJİ DIŞINDA REHBER ARAMANIN SAKINCALARINA DA İŞARET ETMİŞTİR.
Liderin temel görevlerinden biri, toplumu başarıya götürmektir. ATATÜRK, başarı yolunun da bilimsel yol olduğunu açıklamış, ulusumuzu mutsuz kılan eksikliğin bilgisizlik olduğunu belirtmiştir.
Toplumsal sorunlar ve bunalımların çözümünde, toplumsal hastalıkların teşhis ve tedavisinde bilimsel yöntem ve tekniği öneren ATATÜRK, çözümler ve tedaviler gecikse bile, bu yöntem ve tekniğe olan güvenin yitirilmemesini öğütlemiştir.
Liderlik imajını, toplum ve kültür yaratır.
Etkili liderlik, gerçeğe dönük liderliktir.
Etkili lider, kendini ve izleyenlerini hatasız değerlendirir, toplumun amaçları ile ihtiyaçlarını dengeli bir hale getirir, ortamın sorunlarını gözünde büyütmeden veya küçültmeden çözümlemek gerekeceğini bilir.
Bir toplumsal sorunun çözümü için, toplumsal etkileşim yapısını kurmak istemi, girişilmiş liderlik davranışıdır. Etkileşim yapısını kuran ve sürdüren eylemler, başarılı liderlik davranışını oluşturur. Toplumsal sorunun çözümüne liderin katkıda bulunduğu davranışlar ise etkili liderliği örnekler. 
ATATÜRK’ ün eylemci liderliğinin göstergesi, her alanda çağdaşlaşma hedefidir.
Eğitimsel liderliğinin başlangıç noktası, bilginin uygulamaya, diğer bir deyişle, eyleme dönüştürülmesini ilkelleştirmiş olmasıdır.
ATATÜRK, birçok devlet adamının demeçlerinde değindiği, fakat davranışlarında gösteremediği, yönetimde- bilim, bilimde- yönetim eşleşmesinin liderliğini göstermiştir. Her sektörde olduğu gibi, bilimde de kalkınma liderlik sorunudur. Bu nedenle bir toplumun bilimsel kalkınması da, devlet liderliği ile bilimsel liderliğin aynı kişi üzerinde birleşmesine bağımlı kalmaktadır. ATATÜRK döneminin bilimsel başarısı, işte böyle birleşimin ürünü olmuştur.
Gününüz aydınlık ve esenlik dolu olsun.
NE MUTLU TÜRK’ ÜM DİYENE!