GÜNAYDIN Değerli Okurlar,

14 Ağustos, 1974 yılı 20 Temmuzunda başlayan Kıbrıs Barış Harekâtı’ nın 2’nci safhasının başlangıcının 50’ nci yıldönümü…

Ne var ki, bugün harekâttan değil de çok farklı bir olaydan söz edeceğim.

Şu satırları yazdığım sırada, ulusal basında yer alan haberlere göre, Filistin Kurtuluş Örgütü kurucularından, Ramallah merkezli Filistin Yönetim Lideri Mahmud Abbas,  14- 15 Ağustos 2024 tarihlerinde Türkiye’ yi ziyaret edecek; protokol ziyaret ve görüşmelerinden sonra 15 Ağustos 2024 Perşembe günü TBMM’ de Genel Kurula hitap edecekmiş.

Çok ilginçtir!

Hamas, İsrail’ den önce Filistin Kurtuluş Örgütü’ ne karşıydı. Mahmud Abbas’ ı etkisiz hale getirip Gazze’ ye hâkim olmak için kurulmuştu.

7 Ekim 2023 günü, İsrail’ e saldırılar başlayıp çok sayıda kişi hayatını kaybedince, Mahmud Abbas, 33. Arap Birliği zirvesinde “ Hamas'ın 7 Ekim günü tek taraflı bir kararla gerçekleştirdiği askerî operasyon, İsrail'e Gazze Şeridi'ne saldırmak için daha fazla bahane ve gerekçe sağladı" demişti. ( Mepa News, Al Arabiya/ 16.05.2024)

Bir süre sonra, Hamas Siyasî Büro Başkanı İsmail Haniye, İran’ ın başkenti Tahran’ da kaldığı konuta düzenlenen bir saldırı sonucu hayatını kaybetti. Hamas ve İran, saldırılardan İsrail’ i sorumlu tuttu.

Haniye için ilk tören, başkent Tahran'da yapıldı, cenaze namazını İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney kıldırdı. Haniye'nin naaşı daha sonra Katar'ın başkenti Doha'ya gönderildi. Doha'daki İmam Abd al-Wahhab Camii'nde düzenlenen ikinci törenin ardından, Haniye'nin naaşı, Doha'nın 15 kilometre kuzeyindeki Lusail kentinde bulunan mezarlığa defnedildi.

Burada ilginç olan şu; Mahmud Abbas her iki cenaze törenine de katılmadı, yerine temsilciler gönderdi.

Şimdi gelelim, konunun Kıbrıs ile bağlantısına…

2009 yılı Temmuz ayında, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, beraberindeki bir heyetle resmî davetli olarak Güney Kıbrıs’ a gitti; Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas’la görüştü.  

Mahmud Abbas, Kıbrıs sorununda Rum tezlerini desteklediklerini açıkladı. İki lider kendi ifadeleriyle işgalin sona erdirilmesi için ortak mücadele edeceklerini söylediler.

Görüşmeden sonra yapılan ortak açıklamada Hristofyas, Filistin Yönetimi’nin Rum halkının “mücadelesine” verdiği destekten ötürü minnettar olduklarını söyledi. Rum tezlerini İslam Konferansı Örgütü’nde savunduğu için Mahmud Abbas’a ayrıca teşekkür eden Hristofyas, Ramallah’ta Rum temsilciliği açılacağını, Filistin’le ekonomi, turizm ve eğitim alanlarında ikili anlaşmaların hayata geçirileceğini açıkladı.

Mahmud Abbas ise, Güney Kıbrıs’ın Filistin halkının haklarının geri alınması, iki devletli bir çözüm çerçevesinde, başkenti Doğu Kudüs olacak bağımsız bir Filistin devleti kurulması mücadelesine verdiği istikrarlı destek için Hristofyas’a teşekkür etti.

Abbas, Rum Yönetimi Başkanı Hristofyas’ı, en kısa zamanda Filistin’e beklediğini de söyledi.

Abbas, Rum Meclisi Başkanı Marios Garoyan ve Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Hrisostomos'la da ayrı ayrı görüştü.

Rum basını ziyareti, “Rum Yönetimi Türklerin, Filistin ise İsrail’in işgaline son verilmesi için birbirini karşılıklı destekliyor” ifadesiyle değerlendirdi.

Fileleftheros gazetesi haberi, “Endişe ve Tedirginlikler Ortak… Kıbrıs ve Filistin Bütün Alanlarda Karşılıklı Destek Konusunda Anlaştı” manşetiyle verdi. ( ntv.com.tr/ 09.07.2009)

*

Doğu Akdeniz Gaz Forumu (EastMed Gas Forum/EMGF) İsrail’in öncülüğünde ABD destekli bir projedir. Forum’un tarafları arasında İsrail, Filistin Devleti, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi de var. İş birliği içinde, bölgedeki gazın çıkarılıp Avrupa ve Doğu Asya pazarına açılması plânlanmış. Elbette burada bölgesel kalkınma da düşünülüyor ama İsrail’ in bölgede siyasî otoritesini güçlendireceği de çok açık ve net! (mavivatan.net/ 07.03.2024)

*

1989 senesinde Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat, “Ermenistan’ ın haklı davasını destekliyoruz” açıklamasını yapmış; sonraları Devlet Başkanı Mahmud Abbas da Ermenistan’ da anıta çelenk bırakmıştı. (Avrupa.at/tarihe-bir-not/21.11.2023)

***

Hamas’ a karşı olduğu bilinen, Güney Kıbrıs’ ta Rum yönetimini destekleyen, Yunanistan ve İsrail ile de işbirliği içinde olan Mahmud Abbas, eğer gezi programında bir değişiklik olmazsa, TBMM’ de ne konuşacak doğrusu çok merak ediyorum.

***

GÜNÜN NOTU: T.C. Anayasası Madde25’ e göre; herkes, düşünce ve kanaat hürriyetine sahiptir. Her ne sebep ve amaçla olursa olsun kimse, düşünce ve kanaatleri sebebiyle kınanamaz ve suçlanamaz.

***

Gününüz aydınlık ve esenlik dolu olsun.

TÜRK’ ÜM, TÜRK OĞLU TÜRK’ ÜM VE BUNUNLA DA GURUR DUYUYORUM!

NE MUTLU TÜRK’ ÜM DİYENE!