Değerli okurlarım kentimizin elbette çözüm bekleyen pek sorunu var. Ben bu sorunlardan en önemli ve en acil olanı trafik sorununa değineceğim

Yalova-Kartal araba vapuru döneminde iskele meydanına sığmayan araçlar yol boyunca kuyruk oluştururdu. Kuyrukta saatlerce beklenir ve bu uzun bekleyiş süresince Yalova’da çileli bir hareketlilik yaşanırdı.

Arabalı vapur iskelesi Topçulara taşındı, Yalova biraz rahatladı ve çevre kirliliği de epeyce azaldı. Ancak bu rahatlama uzun sürmedi. Şehirler arası ulaşımda Yalova’nın kavşak noktada olması ve ancak otobüs terminalinin olmaması ciddi bir trafik sorunu oluşturmaya devam ediyordu.

Yalova’ya giriş ve çıkışlarda çok olumsuz bir görüntü oluşturan çöplüğün kaldırılması ve şehirler arası otobüs terminali yapılması ile biraz oh demeye kalmadan, bu defa da Dörtyol kavşak noktasında çok kazalı trafik sıkışması ciddi bir sorun olmaya devam ediyordu. Üst geçişin yapılması da tam bir rahatlama sağlayamadı.

Kent merkezine girmek tam bir çile, eski adıyla Yaşar Okuyan şimdiki adıyla Şehit Ömer Faydalı Bulvarını kullanmak çok daha ağır bir çile… Kent trafiğine girmeden terminal önünden yeni devlet hastanesi yolunu kullanalım desen, hastaneye ulaşım trafiğinin yoğunluğu…

Soruna ara çözümler çare olmuyor. Köklü ve radikal çözümler gerekiyor.

Yalova ülkemizin yüzölçümü en küçük kenti. Yüzde altmış beşi orman. İmar ve konut alanı kısıtlı. Güzel bir tatil ve emekli kenti olmaya çok uygun bu alan aynı zamanda İstanbul, Bursa ve İzmit illerini tam ortasında ve bu illere cazip ulaşım olanağı sunuyor.

Güzele bakan çok olurmuş misali, Anadolu’nun her köşesinden alınan göç yetmiyormuş gibi; yoksul göçmenler ve zengin Araplar… zengin Araplar parayı bastırıyor; konutla birlikte T.C pasaportu alıp T.C vatandaşı oluyor.

Coğrafya kaderdir denir ya, aynen öyle oluyor ve önce Tuzla’da sıkışan tersane ve ardından da İstanbul ve Gebze’de sıkışan metal sanayi adım adım kentimizi adeta işgal ediyor.

Tersane ve Sanayi Bölgesinin kentimize taşıdığı ve daha da taşıyacağı nüfus için gerekli sosyal ve fiziki altyapı, üstyapı hazır mı veya yeterli mi? Bu soruya evet demek elbette olanaklı değil.

Yalova’mız, ülkemiz genelinde nüfusa oranlı olarak en çok araba sahibi kent durumunda. Öte yandan tersane ve sanayinin ihtiyacı olan mal ve hizmetlerin gerektirdiği taşıt trafiği ve ortaya çıkan tam bir trafik sorunu yumağı… Çöz çözebilirsen.

Yalova’nın yılan hikayesine dönmüş bir ÇEVRE YOLU PROJESİ vardı.

Yalova Bursa karayolunu Çınarcık-Termal kavşağına bağlayacak olan bu çevre yolu için ”ben/biz bu yol işini çözeceğiz” diyen kaç millet vekili, kaç Belediye başkanı eskitti…

Bildiğim değil de sandığım kadarıyla zaten bu yol işinin çözüm odağı da T.C KARAYOLLARI G. Müdürlüğü olsa gerek.

Günümüz belediye yönetiminden veya geçmiş dönem belediye yöneticilerimizden ve hatta eski, yeni millet vekillerimizden bu konuda doyurucu bir açıklama ve somut bilgi beklemek benim kadar tüm Yalovalıların hakkıdır diye düşünüyorum.

Böyle bir proje var mı?

Var ise hangi aşamada?

Sayın millet vekillerimiz bu konuyla ne kadar ilgileniyor ve gündemlerine var mı?

Yalova ve Kadıköy Belediyesi sınırları içinde yer alacak bu çevre yolu konusunda her iki belediyemizin münferit veya ortak bir çalışması var mı?

Yalova İl Özel İdaresi bu konuda bir çalışma yürütüyor mu?

Yalova kamu oyunu rahatlatacak bir açıklama beklemek, tüm Yalova halkının hakkıdır diye düşünüyorum.