Yalova’da eski belediye başkanları dönemlerinde tarihe not düşmek amacıyla yazmaya çalıştığım özellikle çevreyi ilgilendiren konularda yapılan çalışmalara bu hafta Barbaros Hayrettin Binicioğlu dönemi (2004 - 2009) ile devam ediyorum.
Evlerde ısınmak için yakılan kömür Yalova’nın havasını adeta solunmaz hale getiriyordu. Hele rüzgârsız havalarda şehrin üstüne çöken kirli havayla birlikte kent yaşanmaz bir duruma geliyordu. Doğalgaz hattı Yalova yakınlarından geçerek Bursa’ya gidiyor, Yalova bundan faydalanamıyordu. Kenti doğalgaza kavuşturmak Barbaros başkana nasip oldu. Hava kirliliği de böylece ortadan kalktı yada en aza indi.
Yine o yıllarda Yalova’da deniz kirliliği önemli ölçüde dikkat çekecek seviyede idi. Çiftlikköy ve şehir merkezindeki plajlarda girilemez uyarı işaretleri vardı. Böyle olmasında sanayi kirliliğinin yanı sıra şehir foseptik sularının arıtılmadan denize verilmesi de önemli bir etkendi. TİGEM’de dereağzı mevkiinden borularla denizin 150 metre ilerisine ve deniz dibine verilen foseptik suları deniz dibi akıntısıyla Çanakkale boğazına doğru gidecekti. Sonra ne olduysa boru çürüdü, akıntılar değişti gibi nedenlerde kirli sular sahillerimize vurmaya başladı. Bir an önce denize verilen evsel atıklı bol deterjanlı kirli suların arıtılması gerekiyordu. Bu işi yapmak da Barbaros başkana kısmet oldu. Çınarcık sapağındaki arıtma tesisleri dış kaynaklı hibe yatırımla yapıldı. Tabii bu arada Çiftlikköy sahillerinden başlayarak Yalova plajlarının da altından kalın borularla bütün kanalizasyon suları arıtmaya ulaştırıldı. Taşköprü’ den Termal’e kadar olan bölge arıtma tesislerine bağlandı. Kirli atık sular arıtılınca sahillerimiz de girilir düzeyde temizlenmiş oldu. Tesisler Yalova Atıksu ve Kanalizasyon Alt Yapı Tesislerini İşletme Birliği (YASKİ) tarafından yönetiliyor.
Yalova çöplüğü şehrin girişinde çok çirkin bir görüntü oluşturuyordu. Barbaros Binicioğlu ilk iş olarak bu çöplüğü kapattı. Yalova’nın çöpleri bir süre sıkıştırılmış TIR’larla Bursa’ya nakledilmeye başlandı. Bu arada Denizçalı Köyü yakınlarında yeni çöplük alanı tesis edildi ve çöplerimiz daha sonra halen kullanılmakta olan bu alana dökülmeye başlandı. Hatırladığım kadarıyla projede ayrıştırma konusu da vardı ancak maalesef bu başarılamadı. Çöpler vahşi depolama dediğimiz yöntemle dökülüyor üstleri toprakla kapatılıyor. Şimdi toprakla kapatılan bu alandan elde edilen metan gazı ile elektrik üreten bir tesis bulunuyor. Tesis Yalova Katı Atık Birliği (YAKAB) tarafından yönetiliyor
Barbaros Binicioğlu kültürel faaliyetlerin yanı sıra yeşile verdiği önem ile de hatırlanmalıdır. TİGEM sahillerinin halka açılarak kullanılmaya başlaması onun dönemine rastlar.
Yürüyen Köşk’e büyük önem verdi. Köşk ve çevresinde yapılan düzenlemeler ve yürüyüş yolu ile Yalova dışından çok sayıda kişi Yürüyen Köşk’ü ziyaret etmeye başladı.
Kurtlar Vadisi dizisinin Eşref Bey’i Barbaros Binicioğlu renkli kişiliğiyle hep hatırlanacak.