Bu hafta Yakup Bilgin Koçal döneminde (1999-2004/2009-2014) Yalova’da çevre açısından neler yaşandı kısaca onları yazmaya çalışacağım. Daha öncede belirttiğim gibi yapılan bütün çalışmaları değil daha çok şahit olduğum ve çevreyi ilgilendiren önemli çalışmaları kaleme alıyorum.
Yakup B. Koçal dönemi Yalova tarihinde en önemli dönemlerden biridir. Sn Koçal çok iddaalı bir şekilde başkan seçildi. Üstelik 1998 yılında yapılan Yalova Kongresi ile Yalova’nın geleceğine ışık tutacak önemli projeler üretilmişti.
Ancak 17 Ağustos 1999 depremi her şeyi birden tersyüz ediverdi. Yıkılan binalar, bozulan altyapı ve hasarlı binlerce bina…. Yakup B. Koçal’ın depremden sonra yaraları sarmak için büyük çaba harcadığını düşünüyorum.
Yeri gelmişken kısaca depremle ilgili kısa görüşlerimi belirtmeden geçemeyeceğim. Depremden sonra çabuk toparlandık. Ancak depremden ders çıkarıp olası depremlerle ilgili bazı tedbirleri aldık mı? Aynı depremi yeniden yaşasak deprem yönetmeliğinden önce yapılan deprem yorgunu eski binalar ayakta kalabilir mi? Eski binalarda yapılan karot testlerinin sonuçlarının hiç de iyi olmadığını biliyorum. İnsanların toplanabileceği, çadır kentlerin, prefabrik binaların kurulabileceği alanlar var mı? Bir sürü cevaplanamayan sorular var.? Deprem Yalova için kabus olmaya devam ediyor. Depremden sonra geçen 22 yılın iyi değerlendirildiğini söyleyebilir miyiz. Hiç kimse kusura bakmasın gerek yerel gerekse genel idare yöneticileri Yalova için deprem konusunda neler yaptılar çıkıp bir anlatsınlar. Kentsel dönüşüm konusunda neler yapıldı bir söylesinler….
Gelelim Yakup B. Koçal döneminde özellikle Yalova’nın geleceğini çevresel etkiler açısından değiştirecek projelere. Yalova’da Bilişim Vadisi kurmak için başlatılan proje gerçekleşseydi bugün organize sanayi bölgeleri, karma sanayi tartışmaları gibi konular söz konusu bile olmazdı. Bunları gündeme taşıyan fırsatçılar ortaya çıkamazdı. Yalova yüksek getirisi olan, çevreyi kirletmeyen, nitelikli insan gücünü kullanan örnek bir kent olacaktı. Çevreyi katletmeye hazırlanan sanayi projeleri kağıt fabrikası, döküm tesisleri gibi sanayiler Yalova gündemine kara bulut gibi çökmeyecekti. Türkiye’nin de önünü açacak Bilişim Vadisi projesine yazık oldu. Bilişim OSB ise sonunda oldu Kalıpçılar OSB.
Bilişim konusunda aslında önemli gelişmeler de yaşandı. Belediyede çalışanlar artık evlerinden çalışmalar yapmaya başlamışlardı. STK’larla daha fazla işbirliği yapılır olmuştu. Kentte yaşayanların yerel yönetime daha fazla katılımına sağlanmaya özen gösteriliyordu.
Yakup B. Koçal’ın Eğitim konusunda Yalova’yı üniversiteler kenti olarak dizayn etmek için uğraştığını biliyorum. Birçok özel üniversitenin Yalova’da kampüsler kurması için görüşmeler yaptı. Projeler üretti. Düşünebiliyor musunuz şimdi OSB yapılmak istenen, Çiftlikköy’de Taşköprü’de sanayiye peşkeş çekilen yerlere özel üniversitelerin kurulduğunu, binlerce öğrencinin Yalova’ya geldiğini Yalova’ya sağladıkları getiriyi…
Önemsediğim projeler kapsamında birde Yalova’nın Dünya Sağlıklı Kentler Ağına girmesiydi. Sağlıklı kentler ağına girmek için birçok taahhüdün altına imza atıldı. Bisiklet yolları bunlardan sadece biriydi. Yalova bu dönemde çok miktarda spor tesisine ve yeşil parklara sahip oldu.
Yapılan tesislere örnekler vermek gerekirse; Kadın Spor Eğitim Merkezi, 4 adet kapalı tenis kortu, 4 adet açık tenis kortu, Olimpik açık yüzme havuzu (GOP Mahallesi), çocuk yüzme havuzu (Paşakent Mahallesi), Masa Tenisi Kapalı Spor Salonu, Anadolu Lisesi Kapalı Spor Salonu, Sırrı Acar Güreş Merkezi, Taekwon-Do Çalışma Salonu, Doğuşspor sentetik çim futbol sahası, Tuğrul Şener sentetik çim futbol sahası, Gençlerbirliği sentetik çim futbol sahası, Acarspor sentetik çim futbol sahası, 3 adet sentetik çim antreman sahası ( Gop, Paşakent , Kazım Karabekir), Yalovaspor Tesisi, 5 adet Amatör Futbol Kulüp Tesisi, Avcılar Kulüp Lokali, 24 adet mini spor oyun alanları.
Kent içinde yapılan parklar konusunda da Yakup Koçal güzel çalışmalara imza attı. 17 Ağustos parkı 65.000 m2, doğu sahili düzenlemesi 47.000 m2, Çamlık Parkı 32.000 m2, Osmanlı Parkı 13685 m2, Akasya Parkı 13.000 m2 gibi parklar ve mahalle aralarına yapılan diğer parkları bu çalışmalara örnek verebiliriz.
Dünya Sağlıklı Kentler Ağı Projesi devam etseydi sağlık turizminde de önemli bir mesafe alacaktık.
Hemen hemen her belediye başkanı Cumhuriyet Alanı’nda düzenlemeler yaptı. Yakup B. Koçal döneminde de düzenlemeler yapıldı. Eski hükümet konağı orjinaline uygun olarak eski yerine yeniden yapıldı ve içi kent müzesi olarak düzenlendi. Yalova’nın tarihi hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için bu müze iyi bir imkan sunmaktadır.
Atamızın çevre abidesi Yürüyen Köşk, Yakup Koçal zamanında da restore edilerek gereken önem verildi.. Atamızın mirasına tüm Yalova olarak sahip çıkmamız gerektiğini bir kez daha hatırlatarak bu haftaki yazımı noktalıyorum.
Önümüzdeki hafta Barbaros Hayrettin Binicioğlu zamanında yapılan çalışmalara değineceğim. İyi haftalar diliyorum.