Yalova’da değişik belediye başkanları döneminde çevre yönünden yapılan önemli çalışmaları yazmaya devam ediyorum. Yapılan işlerden özellikle çevreyi ilgilendiren konulara değiniyorum. Yazıyı çok fazla uzatmamak için diğer konuları mümkün olduğunca kısa geçiyorum. Bugün Sn. İbrahim Uzun’un belediye başkanlığı dönemindeki (1994- 1999) olaylara değineceğim.
1994 seçimleri öncesinde Yalova Cumhuriyet Meydanı’nda 7 Temmuz 1994 tarihinde Dönemin Başbakan’ı Tansu Çiller meydanda toplanan halka şöyle sesleniyordu. “Bugün Ayın 7’si, aylarda 7. Ay. İki yediyi bir araya getirirseniz 77 olur. Hayırlı olsun” diyerek Yalova’nın il oluşunu müjdeledi. Bu müjdenin arkasında Belediye Başkan Adayı İbrahim Uzun vardı. Birde o dönemde Doğruyol Partisi Yalova İlçe Başkanı Kazım Patıl’ı (rahmetle anıyoruz) ve ilçe teşkilatındaki görevlilerin emeklerini hatırlamamak olmaz. İbrahim Uzun başkan seçildi. TBMM’de kabul edilen kanun ile Yalova 6 Haziran 1995 tarihinde resmen il oldu. İbrahim Uzun makam aracına 77 plakayı çok önceden takmıştı. Hatta Ankara’ya gittikleri bir gün trafik polisi 77 plakalı il yok bu plaka sahte diyerek işlem yapmak istemişti.
İl olma coşkusu ile birlikte Yalova’da sosyal ve idari hayatta olması gereken değişiklikler süratle yerine getirilmeye başlandı. Başkan Uzun’un işi hiç de kolay değildi. Öyle ya İl belediyesi olunmuştu. 1994 – 1999 döneminde Yalova’da çok güzel işler yapıldı.
Altyapı çalışmalarına ağırlık verildi. Caddeler asfaltlandı, Cumhuriyet Meydanı ve Dörtyol yeniden düzenlendi, yeşil alanlar arttırıldı, İsmetpaşa Mahallesinde tesis edilen ağaçlandırma alanına her evlenen çift bir fidan dikmeye başladı. Şimdi bu alan ne oldu bilmiyorum. Hayvan barınağı yapıldı, itfaiye, fen işleri, temizlik işlerine yeni araçlar alındı.
Kapalı pazaryeri yapılarak bu konuda en büyük ihtiyaç giderildi. Yalova yat limanına kavuştu. Uludağ Üniversitesi Yalova’da Meslek Yüksek Okulu açtı.
TİGEM’den Cengiz Koçal döneminde alınan 80 dönümlük alana arboretum yapıldı. Çok masraf edildi. Nadide ağaçlar dikildi. Ağaçlar büyümeye başladığında çok güzel bir görünüm ortaya çıkıyordu. Termal’de Atatürk tarafından yaptırılan bir arboretum ve Karaca Arboretum’dan sonra Yalova üçüncü arboretuma kavuşmuştu. İbrahim Uzun’un imzasını taşıyan çok güzel bir eser ortaya çıkmıştı.
Ancak büyük Marmara depremi bütün emekleri heba etti. Arboretum alanı çadırkent haline getirildi. Başka alan bulunamadı. O güzelim nadide ağaçlar, çiçekler yok oldu gitti. Daha sonraki dönemde ise belediye tarafından parsellenip satıldı. Prefabrik mahalleler oluşturulan TİGEM arazisi de süs bitkisi üreticilerine kiraya verildi. Olası bir depremde çadırkent, prefabrik kentler nereye kurulacak belli değil.
İbrahim Uzun döneminde elinde toz kireç kovasıyla dolaşan bir kişi vardı. Üzerindeki gömlekte yerlere tükürmeyin yazıyordu. Bu kişi elindeki küçük kürekle nerede bir tükürük görse üzerine kireç atıyordu. Güzel bir uygulama idi. İnsanlar artık sokaklara tükürmekten utanır olmuşlardı. Pekiyi nereden çıkmıştı bu kireçleme işi. Arkasından İstanbul Fatihi Fatih Sultan Mehmet’in vasiyeti çıktı.
Sultan Mehmed’in “tababetle ilgili” vasiyetnamesinde şöyle yazıyordu;
“Ben ki İstanbul Fatihi abd-i âciz Fatih Sultan Mehmet bizatihi alın terimle kazanmış olduğum akçelerimle satın aldığım, İstanbul’un taşlık mevkiinde kâin ve malumü’l- hudut olan 136 bap dükkanımı aşağıdaki şartlar muvacehesinde vakf-ı sahih eylerim. Şöyle ki:
Bahis edilen bu gayr-i menkulatımdan elde olunacak nemalarla İstanbul’un her sokağına, ikişer kişi tayin eyledim. Bunlar ki, ellerindeki bir kap içerisinde kireç tozu ve kömür külü olduğu halde günün belirli saatlerinde bu sokakları gezeler. Bu sokaklara tükürenlerin, tükürükleri üzerine bu tozu dökeler ki, yevmiye 20’şer akçe alsınlar.”
Belli ki İbrahim Uzun bu vasiyetten etkilenmişti. Bugün Corono virüsüyle mücadele ederken hijyen kurallarının ne kadar önemli olduğu bir kez daha hatırlatmanın yararlı olacağını düşünüyorum.
Diğer belediye başkanları gibi yaptığı iyi çalışmalarla anılan bir İbrahin Uzun geçti Yalova’dan. Önümüzdeki hafta Yakup Bilgin Koçal dönemiyle devam edeceğim. İyi haftalar diliyorum.