Rasim Koçal :
“...4 Eylül günü, şafakla beraber, Yalova Müstakil Bölüğü olarak Yalova ve cephesinin ortasında bulunan Beşpınar Tepesi’ne (Not: Elmalı Dağ olması lâzım) hücum ettik. Yarım saatte tepeyi işgâl ettik. Düşman karakolunun yanına çıktım. Düşman kaçıyordu. Etrafa sordum:
-Yaralı var mı ?
- Var, İsmail Onbaşı ile Kâzım Onbaşı ağır, üç tane de hafif yaralı var, dediler.Yaralıları karakolun yanında topladık.”
Kuzeyden ilerleyen 18 nci Hücum Taburu da tepeye yetişti.
Tepeden kaçabilen Yunanlılar’ın bir kısmı Orhangazi’ye, bir kısmı Fındıklı (Karaincir – 966) tepesine çekilerek tutunmaya çalıştılar.
15 nci Piyade Alayı’nın 3 ncü Taburu, 568 rakımlı Reşadiye İstinat Noktası’na taarruz ederek ele geçirmekle görevlendirilmişti. Ancak, Tabur Komutanı, arazinin çok dar oluşundan ağır zayiat vereceğini düşünerek taarruz etmedi. Uygun şartların oluşmasını bekledi.
18 nci Hücum Taburu’nun bir bölüğü, Elmalı Dağ ele geçirildikten sonra, kuzeyden Reşadiye İstinat Noktası’na ilerledi. Saat 11 00’de İstinat Noktası’nın güneyindeki tepede tutunan düşmanı atarak tepeyi işgal etti.
15 nci Alay’ın 1 nci ve 2 nci Taburları ile kudretli Dağ Bataryası, Elmalı Dağ’a yanaştı.
Kudretli Dağ Bataryası mevziiye girerek Fındıklı Tepe’yi ateş altına aldı.
Yalova Bağımsız Bölüğü ile Grup Muhafız Takımı, bataryanın desteğinde Fındıklı Tepe’ye taarruz etti. Bu tepe, tel engellerle çevrilmiş ve kuvvetlice berkitildiği için kolayca alınamadı.
18 nci Hücum Taburu, bu bölgedeki taarruzu takviye ettikten sonra, saat 11 15’te Fındıklı Tepe ele geçirildi.
Rasim Koçal:
“...İki tepe arasında 5 km. ye yakın bir mesafe vardı. Bu mesafe içinde, düşman bizimle ciddi bir muharebe yapamadı.
... düşmanın 2 nci hattının en mühim noktası olan Papazuçtu (Not: Fındıklı olacak ) Tepe’yi tuttuk. Tepeyi kayalardan çok güzel siperlerle çevirmişlerdi. Düşmandan kalan bu siperlere, bölükçe zayiat vermeden girdik.
Oradan her taraf görünüyordu. “
Kocaeli Grup Komutanı, girmeyi genişletmek için, 869 rakımlı Samanlı Dağ’daki İzmit Taburu ile 966 rakımlı Fındıklı Tepe’de bulunan 18 nci Hücum Taburu’nu 882 rakımlı Şahin Tepe’nin alınmasıyla görevlendirdi.
Her iki taburun taarruzu saat 16 00’ya kadar sürdü. Yunanlılar inatla direndiler. Şiddetli muharebelerden sonra, saat 16 30 ‘da bu tepe de ele geçirildi.
966 rakımlı Fındıklı Tepe’nin (Karaincir) güneyindeki tahkimli tepede de (Büyükbeyli Köyü’nün 2 km. kadar kuzeydoğusunda ) Yunanlılar direniyor ve bunlar bir taraftan da karşı taarruz hazırlığı yapıyorlardı.
Nitekim biraz sonra Fındıklı Tepe’ye taarruz ettilerse de çabuk geri atıldılar.
Elmalı Dağ’da bulunan 15 nci Alay’ın 1 nci ve 2 nci Taburları, Grup Komutanlığı’nca Orhangazi doğrultusunda taarruza gönderildi. Bu sırada Fındıklı Tepe’ye Yunan karşı taarruzu başlayınca, 15 nci Alay’ın 1 ve 2 nci Taburları, Fındıklı Tepe kuzeydoğusundaki tepede durduruldu.
Gemlik Körfezi’nde bulunan Yunan savaş gemileri, 882 rakımlı Şahin Tepe’deki 18 nci Hücum Taburu ile İzmit Taburu’nu şiddetli yan ateşine alıyordu.
Trakya’dan Gemlik’e çıkarılan 55 nci Yunan Piyade Alayı’nın bu günkü muharebelere katıldığı, 743 rakımlı Papazuçtu Tepe’yi tahkim ettiği görüldü.
Mürettep Müfreze’nin kuvveti az olduğundan, Yunanlılar’ın yalnız birinci hattı ele geçirilmiş, ikinci hattı yarılamamıştı.
Başta Kocaeli Grup Komutanı Albay Halit olmak üzere bütün müfreze, özellikle Bağımsız Yalova Bölüğü ile Bağımsız İzmit Taburu ve 18 nci Hücum Taburları büyük kahramanlıklar gösterdiler.
19 ncu Hücum Taburu’nun karşısında Yeniköy- Ortaköy- Çengiler ( bugün Sugören Köyü) hattındaki Yunan Taburu ve ağırlıkları Orhangazi’ye çekildi.
18 nci Tümen’in emrinde kalan 24 ncü Alay’ın 2 nci Taburu, öğleyin İznik Gölü kuzey kıyısından yürüyerek, 4 Eylül saat 20 30’da Üreğil’e geldi ve Mürettep Müfreze emrine girdi.
Birlikler, geceyi bulundukları durumda geçirdiler.
Kocaeli Grup Komutanı, Elmalı Dağ batısındaki Beşpınar Tepe’de geceledi.
5 Eylül 1922 :
Kocaeli Grup Komutanlığı birlikleri karşısında bulunan Yunanlılar, 4 Eylül 1922 günü Elmalı Dağı ve özellikle Reşadiye İstinat Noktası’nı kaybedince, Yalova – Bursa şosesinin doğusunda bulunan 1 nci Yunan Taburu’nu, 4/ 5 Eylül 1922 gecesi geri çektiler; şose doğusunda Yunan birliği kalmadı.
Devamı Yarın