Yunan Harekâtı :
Gemlik Müfrezesi (Jiras ) bugün, şiddetli taarruza uğramış ve Papazuçtu (Soğucak )Tepe’yi savunanlar hariç, bütün birlikler çekilmişti.
Papazuçtu Tepe’de Albay Jiras’ın Muhafız Taburu ile takviye edilmiş olduğundan, Bağımsız İzmit Taburu’nun bu üstün kuvvete karşı akşama kadar yaptığı dört taarruz başarılamamıştı. Yunan birliklerinden 3 subay, 14 er ölmüş, 3 subay ile 63 er yaralanmıştı. Müfereze’nin pek az kısmı vapurlara binebilmiş, birçok donatım ve gereci Gemlik’te bırakarak kıyı yolu ile Gündoğdu tepelerine doğru çekilmişti.
Jiras Müfrezesi, 10 Eylül 1922 akşamı, ( 16, 47 ve 57 nci Alaylar) büyük kısmıyla Gündoğdu tepelerine çekildi ve 11 Eylül 1922 sabahı 06 00’da, Gündoğdu doğu sırtları mevziine yerleşti.
11 Eylül 1922 ( Gündoğdu Tepe Taarruzu):
10 Eylül 1922 akşamı Soğucak Tepe’ye taarruz eden Bağımsız İzmit Taburu ile Bağımsız Yalova Bölüğü, şiddetli muharebe ve gece hücumlarıyla tepeyi ele geçirerek, saat 24 00’te Gemlik’e girdi.
Bağımsız Yalova Bölük Komutanı, Gemlik’e girmeden önce, 10/11 Eylül 1922 gecesi, 18 nci Tümen Komutanı’na bir haberci gönderdi.
Ali Koyuncu :
“... Ben, Müstakil Yalova Bölüğü’nde görev yaptım. Soğucaklı Nuri Efendi ile ikimiz süvariydik, atlarımız vardı.
Düşman Papazuçtu ( Soğucak)’dan çekilince, Gemlik üstünde de biraz direndi. Akşam olunca, Yüzbaşı bana bir evrak verdi,
- Bunu Fırka ( 18 nci Tümen )’ya götür bunu, cevap getir, dedi.
Fırka (Tümen ) o sırada Karsak Boğazı’nda...Orada bir çadırda...Benli var.( 18 nci Tümen Komutanı, 10/11 Eylül 1922 gecesini, Dışkaya’da geçirmiştir.)Orada, Halit Paşa’nın telefoncuları koyun kesmişler,kazan kaynatıyorlar. Karanlık çökmüştü. Bana dediler ki,
- Bu karanlıkta bulamazsın. Sabah olsun, gidersin. Şimdi, kal....
Sabah namazı, ata bindim, ben.
Bir patikadan aşağı iniyorum.
Fırka Komutanı çadırından çıkmış, elini yüzünü yıkamış, hizmet eri havlu tutuyor. Evrakı hemen uzattım.
- Oğlum, asker Gemlik’e girdi mi? Dedi.
- Daha Gemlik’e girmedi, dedim.
Fırka Komutanı, zarfı imzaladıktan sonra geri verdi.
- Komutana selâm söyle...Eğer Gemlik’e girerseniz, bir Takım orada muhafız kalsın, 2 Takım düşmanı takip etsin.
Döndüm, geldim zarfı gösterdim,
- Fırka Komutanı, 3 ncü Takım burada kalsın, 2 Takım düşmanı takip etsin dedi, dedim.
Asker yağmaya düşmüş.
Hemen boru çalındı.
Bu arada, ben de Yüzbaşı’ya,
- Yüzbaşım, müsaade et, ben de bir kaput alayım, dedim.
Yüzbaşı,
- Olmaz...Olmaz, dedi.
Hadi bakalım.
Gemlik’ten yukarı yürümeye başladık.
Orada bir ipek fabrikası var.Yanmış. Yol yukarı çıktık.Baktım, her şey yağmalanmış. Orada, sivil bir palto buldum.“
10 Eylül 1922 gece yarısı Muradoba’ya yorgun gelen ve hiçbir birliğine rastlamayan Kocaeli Grup Komutanı, Gemlik kesiminde neler olduğuna dair de bir haber alamamıştı.
11 Eylül 1922 günü saat 02 00’de, Grup Süvari Bölüğü ile 15 nci Alayın 1 nci Piyade Taburu (Sağ Kol’dan) Muradoba’ya geldiler.
Kocaeli Grup Komutanı, durumu öğrenmek ve Yunanlılar hakkında bilgi almak göreviyle Süvari Bölüğü’nü Umurbey’e gönderdi. Kendisi de, saat 05 30’da, 1 nci Piyade Taburu ile Engürücük doğrultusuna hareket etti.
Süvari Bölüğü, Umurbey Köyü doğusundaki Yumurtatepe’ye vardı.Hiçbir düşman birliğine rastlanmadı. Gemlik yanıyordu. Kocaeli Grup Komutanı da, 15 nci Alay 1 nci Piyade Taburu ile Yumurtatepe’ye geldi.
Esasen bu sırada, Gemlik’ten deniz yoluyla çekilme olanağı bulamayan Yunan Jiras Müfrezesi birlikleri ( 16, 47, 55 nci Alaylar), 11 Eylül 1922 saat 06 00’da çok daha batıda bulunan Gündoğdu’ya çekilmişler ve şu saatler orada savunma işçin düzenleniyorlardı..
Kocaeli Grup Komutanlığı’nın bu batıya, yani geriye doğru yaptığı harekât ilgi çekicidir.
11 Eylül saat 03 00’te, çok yorgun olan Sol Kol birlikleri ( 15 nci P.A. 2 nci P.Tb- 24 ncü P.A. 2 nci P.Tb- 19 ncu Hücum Tb) Adliye’den Muradoba’ya geldi.
10/11 Eylül 1922 gecesini Karsak bölgesinde geçiren Mürettep Müfreze Komutanı da Sağ Kol birlikleri olan iki tabur ile ( 15 nci P.A.3 ncü P.Tb- 18 nci Hücum Tb) saat 07 00’de Muradoba’ya geldi.
Devamı Yarın