HASTANE ÇİLESİ!

Başlığa bakınca hepiniz az çok konu hakkında tahminde bulunmuşsunuzdur. Evet bu hafta hemşehrilerimizin sağlık konusunda alamadıkları kaliteli sağlık hizmetlerinden bahsetmek istedim. Çünkü bu konuda oldukça fazla şikayet söz konusu.

Gerek siyasi kimliğim gerekse ticari faaliyetimizi sürdürdüğümüz iş yerimizin merkezde olması nedeniyle çok fazla hemşehrimizle gün içerisinde diyalog kuruyorum. Onların ilettikleri konulara kulak kabartıp üzerime düşen bir görev varsa yerine getirmeye çalışırken, dikkat çekilmesi gereken konularda da kamuoyu oluşturmak amacıyla medya üzerinden gerekli uyarıları yapıyorum.

2013 yılında yerel yönetime talip olduğumuzda detaylı bir analiz çalışması yapmıştık. Vatandaşlarımızla hem birebir diyaloglarda hem de anketler aracılığıyla sıkıntıları almıştık. Bu sorunlardan bir tanesi sağlıktı. Bizde Yalova’nın ihtiyacı doğrultusunda Tıp Fakültesi kurulması gerektiğini dile getirdik. Bunun sonrasında Yalovamıza 400 yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanesi yapılması kararı alındı. Terminalin üst kısmında 4-5 kez temel atma töreni düzenlenmesi sonrasında hastane inşa edildi. Yapımı sırasında hafriyat toprağı nedeniyle sıkıntılar yaşanmıştı. Çıkan toprak taşınmak yerine çevreye dolgu olarak kullanıldı. Sonucunu hepimiz biliyoruz hastane çevresi kayıyor. Aylar önce çöken yol öylece duruyor. Hastaneye gittiğinizde yolun Survivor Parkuru gibi durduğunu görüyorsunuz. Güvenli olması, güven vermesi gereken bir yer biran evvel işlerinizi halledip sağ salim içinden kaçmak istediğiniz bir yere dönüşmüş durumda. Ne zaman yapılacak ne zaman düzeltilecek vatandaşlarca merakla bekleniyor. Çünkü kimsenin bir şey dediği yok. Hatırlarsanız yol çöktüğünde de konuyu gündeme Yalova Milletvekilleri değil ilimize misafir gelen bir başka milletvekili getirmişti.

Gelelim bir başka çileye..

Sağlıkta çağ atladık. Sağlık sistemimiz şöyle güzel, böyle iyi, söylemlerini siyasilerin ağzından neredeyse her gün duyuyor ve okuyoruz. Hastaneden sıra almak için bekleyen vatandaş Ahmet hemen telefona sarılıyor. Okudu ya reformları sıra alma derdi son bulmuş bari bir randevu alayım attık da tedavi mi olayım diyor. Sonuç tabi hüsran. Sıra mıra hak getire. Aradığınız polikliniğe şu anda ulaşılamıyor lütfen daha sonra tekrar deneyiniz. İşin şaka boyutu böyle olsa da aslında sinir bozucu bir durum. Çünkü söz konusu sağlığımız. Şifa bekleyen hastalar sıra bulup doktora gidemiyor. Arkanız varsa o başka. Her yerde olduğu gibi torpille randevunuzu alabiliyorsunuz.

Güç bela sırayı buldunuz diyelim. Doktor diyor ki bir MR çektirelim. İkinci raund başlıyor. MR sırası için iniyorsunuz. İlk soru gece ya da sabaha karşı gelebilir misiniz? Neden? Gelirseniz 3-5 gün sonrasına sıra alacaksınız. Gelemezseniz 10-15 gün sonraya. Acınızın olması hiç önemli değil. Diyelim çektirdiniz sonra sonuç gösterme çilesi başlıyor. Kısacası hastalığınız randevu bul, MR sırası bul, sonucu göster diyene kadar kendi kendine iyileşiyor.

Bide hastalığınızı tedavi ettireceğiniz polikliniğin olmaması var. Hani eğitim ve araştırma hastanesiyiz güya. Ama birçok poliklinikte doktor yok. Alet yok. Makine yok. Yalova’da tedavi olamayan vatandaşlar Orhangazi, Gemlik, Bursa, Kocaeli başta olmak üzere başka hastanelere gitmek zorunda kalıyor.

İçi boş gösterişli bina ihtiyacımız yok bizim. Bizim kaliteli sağlık hizmeti almaya ihtiyacımız var. Yıllardır Yalova tabiri caizse üvey evlat gibi kısır çekişmelerin içerisinde kalıyor. Bu çekişmeler sadece muhalefet iktidar çekişmesi değil. İktidar içindeki çekişmelerin bile ceremesini vatandaş çeker hale geldi.

Belki bir gün yine dışardan bir milletvekili gelirde yol sorununda olduğu gibi hastanedeki çileyi anlatır belki o zaman birileri bu sorunu çözmek için üzerine alınır söylenenleri ve bir şeyler yapar.

Allah hepimize sağlık sıhhat versin yoksa işimiz zor…