Bu hafta sizlere oyun ve çocuğun oyunla olan ilişkisini ele almak istedim.Malum çocuğun okula gelme amacı oyun oynamaktır.

       Geçtiğimiz günlerde 30 Ağustos Zafer Bayramını büyük bir coşkuyla kutladık.Hepimize kutlu olsun.Sonsuz kadar hep birlikte kutlayalım.

         Oyun deyip geçmemek lazım.Mustafa Kemal’de strateji odaklı oyunlarda oldukça başarılıydı.Hat  ta genç bir subayken bilardoyu iyi oynayan bir kişi olduğunu öğrendik.Çankaya’daki mütevazi köşkün de bilardo masası vardı.

        Gerek bilardo,satranç,go ve akıl zeka oyunları strateji ve planlama isteyen oyunlar.Bilardo oyun da her oyuncu belli kurallara göre toplara vurarak onları masadaki delikten geçirmeye çalışır.Bazen tek bir vuruşla üç taşıda geçirebilirsiniz.Bu da geometrik hesaplamayı doğru yapmayı ve uygun hızla vurma becerisi isteyen bir oyundur.

        Satranç ise zeka oyunudur.Kazanmanın yolu,mümkün olduğu kadar çok muhtemel hamleyi doğru olarak tahmin etmektir.Acemi oyuncu bir sonraki hamleyi planlarken,tecrübeli bir oyuncu 20 veya 30 hamle ötesini görebilme öngörüsüne sahiptir.Geçmiş tarihte Timur’un iyi bir satranç ustası olduğu söy lenir.

        Go oyunuda oyunların kralı olup eskiye dayanan bir oyundur.2000 yıllık geçmişe sahip bu oyun maalesef yurdumuzda çok oynandığı söylenemez.Bildiğim kadarıyla birkaç taşa odaklanmak yerine ; oyun sahasının tümünü algılamak ve doğru hamleyi yapma becerisi ister.Mustafa Kemal ‘de savaşta birçok unsuru düşünerek cephede büyük başarılarara imza atmıştır.Masa başında oynamakla sahada oynamak bir olmasa gerek.

     Sevgili öğrencilerimizindeokula gelme amacı oyun oynamak ve oyunla kendisini ifade etmektir.Özel likle akıl ve zeka oyunlarından bizim kültürümüzün bir parçası olan mangala,küre,kulami,pentago gibi oyunlar ;zaman yönetimi,strateji,planlama,odaklanma değerlerini öğrencilere kazandırır.

      19 Temmuz Okulunun bünyesinde ve Yalova İl Milli Eğitim tarafından düzenlenen Akıl ve Zeka oyunları ,çocuklara,velilere ve biz öğretmenlere ayrı bir heyecan katarak birlikte zaman geçirme şansını yakalamış oluyoruz.Aynı zamanda teknolojik aletlerden uzak durarak ailece birlikte oynandığı zaman gerçek değerini bulmuş oluyor.

        Herkese bol oyunlu günler dilerken sağlıcakla kalın…