Geçmiş haftalarda  gündemdeki  üç konu başlığı.

- Köfteci Yusuf’un ürünlerinde domuz eti kullanıldı iddiası.

- Yüz bin TL üzerindeki kredi kartı limiti bulunanlardan, yıllık 750 TL Savunma Sanayii Destekleme Fonuna katkı alınmak istenmesinin, meclisin gündemine taşınması.

- Yeni Doğan Çetesi diye adlandırılan bir grup sağlık çalışanının bebek acil hastalarını özel hastanelere sevk ederek, kasıtlı olarak maddi menfaat sağlamak amacıyla bebeklerin ölümüne sebep olmaları.

Sağlığımızı, hayatımızı,  aile ekonomimizi  ilgilendiren üç konu.  Peki çözüm aradığımızda kime güveneceğiz.  

Anayasanın değiştirilemez dört maddesinden sonra gelen 5. Maddesinin gerekçelerinde; Devlet… Milletin huzurunu sağlamak ve fertlerini mutlu kılmak görevi ile yükümlüdür. Devlet, ferdin hayat mücadelesini kolaylaştıracaktır. Ferdin insan hassasiyetine uygun bir ortam içinde yaşamasını gerçekleştirecektir. Bu sosyal devletin görevidir.

Bir iki hafta içinde ülkenin en önemli üç gündemi, en çok konuşulan konu başlıklarını yukarıda sıraladım.

Köfteci Yusuf köftesine domuz eti karıştırmış veya karıştırmamıştır. Bunun doğrusunu herhalde öğrenemeyeceğiz. Çünkü çıkan sonuca güvenimiz yok. Kamuoyunun baktığımızda, Köfteci Yusuf’un bir komploya kurban gittiği görüşü hakim. Ülkemizin içinden doğan bir markanın korunması gerektiği düşüncesi tüm kesimlerce kabul edilmiş gibi görünüyor. Akın akın köfteci Yusuf’a gidip paylaşım yapanların sayısı artıyor.  Burada asıl önemli konu köftenin içine domuz eti karıştırılması değil, vatandaşın Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kontrolünde yapılan bir denetime güvenmemesi, zamansız açıklanan/sızdırılan raporlardır. Asıl sorun ve sorulması gereken soru ise devletin kurumlarının verdiği rapora neden  vatandaşın güvenmediği, şüphe ile yaklaştığıdır.

Vatandaş olarak, Tarım ve Orman Bakanlığının denetim sonuçlarına güvenmeyeceğiz de kime güveneceğiz.

Kredi kartı limiti yüz bin TL üzerinde bulunanlardan alınmak istenen yıllık 750 TL Savunma Sanayi Destekleme Fonuna kamuoyunun tepkisi sonucunda, Cumhurbaşkanımız  teklifin geri çekilmesini istedi. Vergi,  gelir ve harcamalardan tahsil edilir.  Hepimizin bildiği üzere itiraz etmediğimiz takdirde  kredi kartı limiti bankalar tarafından belirlenmektedir. Bankaların belirlediği borç limitinden dolayı, borçludan, borçtan vergi tahsil edilmek istenmesi vatandaşlarımızı abartmak gibi olmasın  hayrete düşürmüştür.  Vatandaşa bu kadar da olmaz dedirtmiş, bu konuda kısa zamanda birçok fıkra üretilmiştir. 1999 depreminden sonra  geçici olarak konulan özel iletişim Vergisi bugün halen yürürlüktedir ve hafızalarımızda kayıtlıdır. Borçtan vergi almaya çalışan, geçici diye koyduğu vergileri kalıcı hale getiren, çağdışı kalmış, uygulamada olan damga vergisinin üzerine birde %50 Savunma Sanayi Destekleme Fonu eklemeye çalışanlara  ne kadar güvenebiliriz.  Anayasanın 73. Maddesi ‘’Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür.’’ Maddesine göre yasa önermek ve uygulamak zorunda olan Hazine ve Maliye Bakanlığı’na güvenmeyeceğiz de kime güveneceğiz.

Yeni doğan bebek çetesi; İstanbul İl sağlık Müdürlüğü’nün özel hastanelerin denetiminden sorumlu T.E. adlı doktorun Ocak 2023 tarihinde Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) yaptığı başvuru ile olay ortaya çıkmış. Şikayet Ocak 2023, tutuklama Ekim 2024. Şikayet eden doktor, İl Sağlık Müdürlüğünü, idari vesayeti olan vilayet makamını, sorumlu olduğu Sağlık Bakanlığı’nı atlıyor, sade bir vatandaş gibi CİMER’e şikayet ediyor. Olaya müdahale ne kadar gecikti ne kadar bebek ve aileleri bu gecikmeden mağdur  oldu bilemiyoruz, dileğimiz öğrenildiği an bu çetenin faaliyetleri  engellenmiş olsun.

Bebeklerimizin yaşaması, sağlığımız söz konusu olduğunda  İl Sağlık Müdürlüğü’ne, Sağlık Bakanlığı’na güvenmeyeceğiz de kime güveneceğiz.

Vatandaşın bir an önce yönetenlere olan güven duygularının tekrar kazanılması gerekir. Bunu için siyasiler çok görev düşüyor.

Devletin Görevi; Devlet, Milletin huzurunu sağlamak ve fertlerini mutlu kılmak görevi ile yükümlüdür. Devlet, ferdin hayat mücadelesini kolaylaştıracaktır. Ferdin insan hassasiyetine uygun bir ortam içinde yaşamasını gerçekleştirecektir. Bu sosyal devletin görevidir (Nokta)