“Yalova, doğa sporları ve festivallerle turizmde marka olma yolunda”

Bu yıl MARKA üzerinden yaptıkları proje kapsamında 4 ayrı yamaç paraşütü parkurunun fizibilite çalışmasını tamamladıklarını söyleyen Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziya Karatekin, “İlimizde havacılık sporuyla ilgili kulübümüz var, Nuri Baş ve arkadaşları yamaç paraşütü faaliyetini burada sürdürüyorlar ve ilgili yerleri de biz onların yönlendirmesiyle tespit ettik. Bu işi yapanlarla biz birlikte hareket ediyoruz. Onlar bize rehberlik ediyorlar bu anlamda, 4 parkuru bize önerdiler ve bu 4 parkuru da MARKA üzerinden projelendirdik. Bu parkurlardan ikisi Güneyköy ve Sugören tarafında bir tanesi de Güneyköy’ün kuzeyinde kalıyor, Kale Tepe adı verilen bir atlama parkuru. Bir tanesi de Teşvikiye’nin hemen üzerinde Ihlamur Tepe dedikleri biz ona Teşvikiye Tepe diyoruz. Projede o şekilde adlandırdık ki bu çok değerli bir parkur. Bu sene doğa sporları festivalini yaptık 2024 yılı Mayıs ayında 25-26 Mayıs’ta. O festival ağırlıklı olarak Teşvikiye bölgemizde şekillendi. Orada aynı zamanda yamaç paraşütü etkinlikleri de yapıldı onun akabinde yamaç paraşütü ile ilgili federasyon hedef atlama yarışlarını burada yaptı ve federasyon başkanının söylediği şu oldu, ‘Eğer bu parkur standardına uygun hale getirilirse biz birkaç sene sonra uluslararası yamaç paraşütü yarışmalarını burada yapabiliriz’ dediler. Şu açıdan burası önemli pilotlar oradan havalandığı zaman bütün İstanbul bütün Adalar bölgesi ayaklarının altında, çok güzel bir manzaraya karşı uçuyorlar. Fethiye’deki Babadağ yamaç paraşütü parkuru uluslararası çapta ve ünlü de olan kullanılırlığı olan bir yer ama burası İstanbul manzaralı bütün bu bölgeyi seyredebiliyorsunuz, İstanbul tam da ayaklarınızın altında olabilecek bir yer burası. Bu parkurun yolu, atlama ve iniş pisti stabil hale getirildiğinde çok cazip bir parkur olacak, konuyla ilgili çalışmalar devam ediyor, biz oradan çok umutluyuz. Bu parkurun standardına uygun haline getirilmesi halinde Yalova’da birçok şeyi peşinden sürükler hale gelecek” dedi.

Yalova Doga Spor Kultur Turizm Yamac Parasut Mudur Ziya Karatekin Festival (3)

Yalova’dan İstanbul’a Farkındalık Ziyareti Yalova’dan İstanbul’a Farkındalık Ziyareti

‘Yalova tırmanma parkurlarının olduğu bir destinasyon haline gelecek’

Yalova Dağcılık Spor Kulübü Yusuf İşsever ile birlikte çalıştıklarını ve Yalova’da tırmanma parkurlarıyla alakalı girişimlerinin olduğunu ifade eden Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziya Karatekin, “Yamaç paraşütünün dışında Yalova’da dağcılık sporu yapan bir kulübümüz var. Dağcılık kulübünün başkanı Yusuf İşsever beyle de irtibatlı çalışıyoruz.  Safran köyünün yukarısında Balkaya adı verilen bir yer var. Kendileri de oradaki parkurları oluşturmanın gayreti içindeler, sanırım orada 30’un üzerinde tırmanma parkuru oluşacak. Tabi bu işin mevzuatına uygun hale gelmesi için projelendirilmesi gerekiyor, biz önümüzdeki günlerde MARKA üzerinden teknik destekle bununla ilgili bir proje yazmak istiyoruz. Kaya tırmanma sporunun yapılması için, kayalar üzerine çivileme sistemi ile parkurlar açılıyor, bu işlemler tamamlanıp sahaya yansıtıldıktan sonra, Yalova aynı zamanda tırmanma parkurlarının da olduğu bir destinasyon haline gelecek; zira Balkaya bölgesi dışında Güneyköy civarında da tırmanma sporuna müsait noktalar var. Trekking parkurları, yamaç paraşütü, kaya tırmanma parkurları oluşacak” şeklinde konuştu.

‘Bisiklet yollarını birbirine entegre etmek istiyoruz’

Yalova’da bisiklet sporunun yapılacağı çok sayıda yer olduğunu belirten İl Müdürü Karatekin, “İlimizdeki ilçe ve beldelerin kendi sınırları içerisinde yaptıkları bisiklet yollarını birbirine entegre etmek istiyoruz. Bu durumda şu anda Yalova'nın bir ucundan Çiftlikköy çıkışında Etibank Tesislerinin bitimine kadar devam eden bir bisiklet parkuru var. Çiftlikköy’de oturanlar halkımız rahatlıkla bisikletle Yalova’ya gelip gidiyorlar. Hem spor yapıyor hem manzaranın tadını çıkartıyorlar hem de günlük alışverişlerini gerçekleştiriyorlar. Bisiklet çok güzel bir ulaşım aracı, doğayla dost, insan sağlığına yararlı. Bisikletleşmek Yalova için çok uygun, Yalova'nın çok aşırı rampası olan yerleri yok bisikletle çok rahat bir şekilde seyahat edilebilir. Kaldı ki şimdi elektrikli bisikletler var onlarla yamaçları, rampaları çıkmak daha kolay. Tabi bu yolların da standarda uygun hale getirilip birbirine entegre edilmesi gerekiyor. Kamp, karavan alanlarının da oluşması bizim için çok önemli bunların sayısını da çoğaltmak istiyoruz. Bunlar yapıldığı taktirde kısa vadede belki konaklama tesislerine katkısı yok gibi düşünülebilir ama aslında öyle değil, insanımız Yalova’ya geldiği zaman ilimizde ne tür aktiviteler yapabiliriz diye bakacak. 2 gün kalıp sıkılması yerine 1 gün trekking, 1 gün bisiklet sporu aktivitesi yapabilecek veya ekstrem dallardan kaya tırmanma sporunu deneyecek veya yamaç paraşütü yapacak. Yani Yalova'nın sunduğu imkanlar dahilinde alternatifleri çoğaltmalıyız. Bütün bunlar ve diğer atacağımız adımlarla Yalova'ya yönelişi arttırmamızın konaklama tesislerimize de diğer esnafımıza da artısı olacak. Yalova bütün bu etkinliklerle sürekli isminden söz ettirecek. Biz çevre illerden gelen çeşitli seyahat acentelerine yönelik 3 defa bilgilendirme gezisi yaptık. Genellikle Yalova’da ne var diye tereddüt içindeydiler, ama gezilerden sonra: "Yalova meğer ne kadar doluymuş bilmiyorduk" diye hepsi şaşkınlığnı gizleyemedi. Yazın ağırlıklı olarak yazlık evi olan insanlarımız Yalova’ya gelip denizine girdikten sonra kent pazarından alışverişini yapınca, Yalova’yı bundan ibaret zannediyorlar. Oysa Yalova asıl Yalova’nın dışında zenginlikler barındırıyor biz bu etkinlikleri yaparak insanların ilgisini uyanık tutacağız” diye konuştu.

Yalova Doga Spor Kultur Turizm Yamac Parasut Mudur Ziya Karatekin Festival (2)

‘Festivaller Yalova'nın marka değerini ciddi manada yükseltiyor'

Yalova Valimiz Sayın Hülya Kaya, çok ciddi manada emek sarf ederek Yalova’yı birtakım festivallerle öne çıkarmaya çalışıyor, bunlar Yalova'nın turizm geleceği açısından son derece önemli. Aronya coğrafi işaretli ürünümüz, kivi de aynı şekilde bunların festivalleri yapılıyor. Daha önce Aronya Günleri yapılıyordu, bu yıl ilk defa Aronya'ya özgü Festival de yapıldı. Aynı şekilde onu takip eden Ekim ayında da Yalova Film Festivali yapıldı. Yine Yalova'mız kağıdın ülkemizde üretildiği ilk şehir olması yönüyle öne çıkıyor ve bu yıl ilkini yapacağımız uluslararası Yalova Kağıt günleri etkinliklerinin de süreç içerisinde uluslararası Yalova Kağıt Festivali'ne dönüşmesini hedefliyoruz 5-7 Nisan 2025 tarihinde ilkini gerçekleştireceğimiz bu etkinlikler bütününe ülkemiz ve dünyadan kağıtla ilgili birçok sanatçımızın katılmasını bekliyoruz. Bakın aslında Yürüyen Köşk, Termal tesisleri nasıl ki Yalova’nın marka sütunlarını oluşturuyorsa, bunlar da somut olmayan marka sütunları olarak Yalova isminden çokça söz ettirecek güçlü aktivitelerdir ve düzenli olarak yapılması lazım. Çiçek Festivaliyle ilgili girişimler var, birtakım zorluklar var bu aşılacak mı onu süreç içerisinde göreceğiz ama Yalova Valiliğimizin de bu konuda ciddi bir çabasının olduğunu hepimiz görüyoruz. Bunların dışında Yalova’da bazı derneklerimiz tarafından yaklaşık 30 yıldır yapılan halk dansları festivalleri var. Dünyanın farklı yerlerinden ekipler geliyor, bazı derneklerimiz 20, bazı derneklerimizde 30 yılı aşkındır bu işi yapıyor düzenli olarak. Temmuz ayı Yalova’da halk oyunları festivallerinin dolu dolu yaşandığı bir ay. Bu festivallerin tanıtım ve duyuru boyutunu çok daha öne çıkarmamız lazım. Bunlar hep bizim yapmayı hedeflediğimiz etkinliklerden cümlesinden” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi