Neden iktidardan daha fazla ana muhalefete yükleniliyor.  Mevcut Cumhurbaşkanlığı sisteminde Cumhurbaşkanı aynı zamanda bir partinin genel başkanı. Bütün illerde örgütlerini tamamlamış iktidarda olan büyük bir çoğunluk. Aynı zamanda devletin  tüm kurumlarına hakim, yönetimi elinde tutan  büyük bir güç.  Bu gücün hata yapsa da yanlışa düşse de kendi iradesi ile  yetkilerinden vazgeçme ihtimali  doğal olarak yok.  Hangi partinin, hangi görüşün elinde geçerse geçsin bu böyle olacaktır. Bu nedenle sorun iktidarda olanda değil, sistemde diye düşünüyorum.

Halk  kendi kaderi ile ilgili iradesini ancak beş yılda bir  sandığa giderek belirleyebiliyor.  Bu beş yıl içinde ise günümüzde tepkilerini gösterebileceği  yolların  çoğu kapalı.

Gösteri, yürüyüş vb yollar ile halkın görüşlerini  tam olarak yansıtamaması, medyanın güçlülerin elinde olması nedeniyle bu yolunda da kısmen kapalı olması gibi birçok nedenle  vatandaş  sandık dışında tepkilerini gösterememektedir. Bu nedenle, halk iktidarı denetlemesi , yanışları konusunda uyarması aksi halde sandıktaki iradesini değiştirebileceğini ,  neredeyse tek seçeneği kalan muhalefet partilerinden beklemektedir.  

Geçmiş yerel seçimlerde bu iradesini göstermiş ve muhalefet partilerine daha fazla güveni olduğunu veya iktidarı uyarma isteğini sandığa yansıtmıştır.  Doğal olarak  vatandaş  son dönemde onay verdiği   muhalefet partilerinin politikaları daha yakından takip ediliyor ve eleştiriliyor.

Neden ana muhalefet eleştiriliyor.

Bu soruya cevap vermek için vatandaşın en çok itirazının olduğu, mağdur olduğu  konularda, beklentileri için  muhalefet bugün neler yapıyor veya ne kadar bugünün Türkiye’si ile ilgili doğru politikalar izliyor diye bakmak lazım.

Muhalefet bugün tek bir hedefe kilitlenmiş gibi bir fotoğraf veriyor.

Mevcut sistemdeki aksaklıkları, yasama, yürütme, yargı bağımsızlığını tekrar sisteme dahil dilebilecek, denetlenebilir bir sistem üzerinde yoğunlaşmak yerine, yerel yönetimlerdeki başarılarından yola çıkarak aynı sistemde aynı güçleri elde etmek için Cumhurbaşkanlığı yarışına girişiyor diye muhalefet eleştiriliyor.  Belediye başkanlarının  seçildiği  ile hizmet vermekten çok Cumhurbaşkanlığı seçimine yoğunlaştığı için muhalefet eleştiriliyor, parti içinde bugünden Cumhurbaşkanlığı seçiminde adaylık yarışına girişildiği için muhalefet eleştiriliyor,  parti içi bu yarışın bölünmelere, parçalanmalara  yola açacağı için  muhalefet eleştiriliyor, bütün dikkatlerini Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelttiği ve bu politikalarda hatalar yaptığı konusunda muhalefet eleştiriliyor. Bütün bunların neticesinde arkasındaki desteği her geçen gün kaybedeceği görüldüğü  için muhalefet eleştiriliyor.

Bu eleştiriler yersiz mi, bu eleştiriler yanlış mı?

Kamuoyu araştırmaları sonuçlarına baktığımızda,  yerel seçimlerden sonra ana muhalefet partisinin politikalarının vatandaşın  beklentilerini karşılamadığı görülmektedir.  O zaman bu eleştirileri ve uyarıları ana muhalefet  sonuna kadar hak ediyor diyebiliriz.