30.04.2024 Tarihli yazımın başlığı ‘’Mali Müşavirlerin haklı Protestosu’’ idi. Bugün gelinen noktada 130 bini aşkın Mali Müşavir, geçtiğimiz hafta Ankara’da Enflasyon düzeltmesi adı altında üç ayda bir geçici vergi dönemlerinde düzeltme istenmesine ve buna bağlı olarak yılda bir kere düzenlenmesi zorunlu olan bilançoların üç ayda bir talep edilmesine isyan ederek eylem yaptılar.
Mali Müşavirlerin, sorunsuz çalışan bir sistem, beyan ve bildirimlerin sadeleştirilmesi, ölçüsüz işgücüne son verilmesi, ücretlerini meslek mensubunun kendisinin belirlemesi taleplerine bugüne kadar kulaklarını tıkayan Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, bütün bu iş yükü yetmiyormuş gibi yıl sonlarında yapılan işlemlerin her üç ayda bir yapılmasını talep etmesi bir meslek örgütünü haklı olarak ayağa kaldırdı.
Düzenlenmesi, süresinde sağlıklı yetişmesi neredeyse imkansız olan ve KOBİ niteliğindeki işletmeleri olumsuz etkileyecek bu uygulamayı bakanlık inatla devam ettirmek istiyor.
Türkiye’deki Orta Büyüklükteki işletmelerin bir çoğu yabancı kaynak ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Enflasyon muhasebesi uygulaması ile enflasyonun vergilendirilmesi, yeni TBMM kanunlaşarak yürürlüğe giren zarar etse dahi şirketlerden vergi talep edilmesi ve cezaların ödenemeyecek tutarlarda arttırılması, zaten zorda olan KOBİ niteliğindeki işletmeleri faaliyetlerini sürdüremeyecek duruma getirecektir.
KOBİ diye adlandırdığımız Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler, çoğunlukla borçlanarak yani yabancı kaynak sağlayarak faaliyetlerini sürdürmektedirler. Bu gün borçlanma maliyeti vergileri de ilave ettiğinizde neredeyse yıllık %70’lere ulaşmaktadır. Daralan piyasalarda bu faizler ile faaliyetlerini sürdüremeyen işletmeler kendilerini korumak için, kısaca söylemek gerekirse batmamak için son günlerde konkordatolarını ilan etmektedir. 2024 yılının ilk beş ayında bu sayı 500 işletmeye ulaştı ki, bugünlerde bu sayısı artmakta ve artmaya devam edecek gibi görünüyor. Konkordato sayısındaki artıştan endişelen bankalarında kendilerini korumak için kredi musluklarını kapatmaya başlaması muhtemeldir. Alacakların tahsil edilememe endişesinin yayılması ise domino etkisi yaratacaktır. Böyle bir kriz yaşanma tehlikesi, önümüzdeki en önemli gündemimiz olmak zorundadır.
Bu ekonomik şartlarda Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın öz sermayesi düşük, borçlu işletmelerden enflasyon vergisi ile zarar etseler dahi vergi talep etmesi , cezalarda artışa gitmesi, ateşe körükle gitmekten farkı bir şey değildir. Bakanlığın bunun yanında sistemin belkemiği olan Mali Müşavirlere gereğinden fazla iş yükü ile yüklenerek, seslerini duymaması , isyan edecek hale getirmesi ise akla sığmamaktadır.
Hangi ekonomik program, üreten firmaları, özellikle gelişmekte olan KOBİ niteliğindeki işletmelerin faaliyetlerini sıkıntıya sokacak oranda faiz, vergi ve yüksek cezalar ile muhatap eder bilmiyorum. Her halde ilk örneğini Türkiye yaşayacak. ‘’Faiz sebep, enflasyon sonuç’’ uygulamasında olduğu gibi.