GÜNAYDIN Değerli Okurlar,
Türkiye’nin yaşanan dar boğazdan çıkması için ihracat ve turizm alanlarında yatırım yapılmasının yararlı olacağı görüşü gündemdeki yerini koruyor.
Turizm sektöründe beklenen bu canlanma yatırımcıları da harekete geçiriyor.
Belediyeler bölgelerine turist çekebilmek için pazarlama etkinliklerine ağırlık veriyorlar.
İç turizmin canlandırılması için zaten Türkiye şartlarında bütçesi daralan ve lüks otellerde tatil yapma olanağı bulamayan insanlar için Ev Otelleri ya da pansiyonlar alternatif oluşturuyor.
Ev Oteli ya da Pansiyon İşletmecileri, çoğunlukla ailelerden oluşuyor.
Aile, kendi evinde fazla bulunan odalarını gelen turistlere açarak bir işletme sahibi oluyor. Bir Ev Oteli işletmeciliği yapabilmek için ayrı bir mekâna ihtiyaç yok. Kendi evinizin içinde oluşturacağınız bir işletme insanlar için alternatif bir kazanç kapısı olabiliyor.
Ev Oteli açmak için çok karmaşık prosedürlerle/ yol ve yöntemlerle de uğraşmak gerekmiyor. İlgili bakanlıktan alınacak bir izin ile Ev Oteli sahibi olabiliyorsunuz. Bu izni alabilmek için ise evinizin incelenmesi ve düzen, tertip, hijyen/ sağlık ve temizlik koşullarına uygun bir mekân sahibi olup olmadığınız inceleniyor. Bu incelemelerden olumlu sonuç alınması halinde kendinize ait bir işletmenin sahibi oluyorsunuz.
Ev Otelleri’nde gider kalemi olarak genellikle kahvaltı verilmesi, konukların temizliği için gerekli olan malzemeler, ekstra elektrik, su giderleri, işletmenin ödemesi gerekli olan vergileri, konuk odaları için gerekli olan ekstra malzemeler (dolap, yatak, çarşaf, halı, perde, masa gibi…) görülüyor. Bu kalemlerin yanı sıra eğer büyük bir evi pansiyona çevirme düşüncesindeyseniz personel bulundurulması ve pazarlama gideri gibi gider kalemleri de maliyetlere ekleniyor.
Ev Otelleri genellikle Batı toplumlarında daha yaygın olarak karşımıza çıkan bir işletme türü… İnsanlar otellerden farklı olarak alternatif kalınabilecek mekânları ve özellikli konutları tercih ediyorlar. Son yıllarda Türkiye içinde de insanların tatil anlayışlarında değişim yaşandığı gözlemleniyor. Yaşanan yoğun iş temposundan ya da zorluklardan sonra insanlar tatile gidecekleri yerlerin doğal ortam içerisinde, sessiz, kendilerine özel bir mekân olmasını tercih edebiliyorlar.
Tatile gittiğiniz mekân aslında her türlü konforu içerisinde barındırıyormuş gibi gözükse de aslında insanlar için yorucu bir hal alabiliyor. İnsanlar yemeklerini yemek için uzun kuyruklara girmek, çok kalabalık şekilde güneşlenmek ve denize girmek zorunda kalıyorlar.
Ev Otelleri’nde bu türden riskleri minimuma indirmek mümkün… Zaten kısıtlı olan oda kapasitesinden dolayı Ev Otelleri’nde kalabilecek insan sayısı çok fazla olamıyor. Dolayısıyla artık günümüzde insanların tatilden yoğunluklu olarak bekledikleri huzur ve dinlenme ortamı kendiliğinden sağlanmış oluyor. Kalınan Ev Oteli içerisinde temizlik ve düzene de dikkat edilmesi halinde kalite arttırılmış oluyor.
Ev Otelleri’nin tercih edilirliğini artıracak en önemli özelliği ise evlerin yaşanan beldenin özelliklerini taşıyacak şekilde dekore edilmesi… Bu durum Ev Otelleri’ne normal otellerden daha farklı bir hava katıyor.
Ev Oteli’nde normalde ev içerisinde pişirilen yemek ne ise onlar müşterilere ikram ediliyor. Özellikle hangi yörede konaklama yapılıyorsa, o yörenin özel yemeklerinin gelen konuklara sunulması konukların sürekliliği açısından yararlı oluyor.
Ev Otelleri’ni tercih eden müşteriler genellikle bu türden ufak ama büyük otellerde bulunamayacak hizmetler için bu mekânları seçiyor. Böylelikle hem tatil otel fiyatlarından çok daha düşük meblağlara geliyor, hem de özel bir mekânda tatil yapma imkânı bulunuyor.
Ev Otelleri’ni tercih eden insanlar çoğunlukla bu yerleri içten ve doğal olmasından dolayı tercih ediyorlar.
Unutmayalım, Türkiye’nin her tarafında oteller mevcut ama otantik özellikler taşıyan ve Türk misafirperverliğini gösterebilecek mekânlar azınlıkta…
Yöremizde yaşanan kültür zenginliğini konuklarımıza neden yaşatmayalım?
Ancak, köstebek yuvası gibi pansiyonlardan, kümes gibi yerlerde kapı dibine sıkıştırılmış yataklardan, sözüm ona turistlere ayrılmış havasız- izbe mekânlardan, hiç çaba göstermeden oturduğu yerde çok fazla para kazanma arzusundan, “Bir turist gelse de kaz gibi yolsak” mantığından, temizliğin ne olduğunun hiç bilinmediği her türlü ortamdan bahsetmiyorum.
(İlgilenenlere bilgi: Turizm ve Kültür Bakanlığı yönetiminde 100 gün ve altı kiralamaları kapsayan “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına İlişkin Yönetmelik” 28 Aralık 2023 tarih ve 32413 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlandı.)
Gününüz aydınlık ve esenlik dolu olsun.
NE MUTLU TÜRK’ ÜM DİYENE!