Geçtiğimiz hafta Sapanca/Sakarya’da Uluslararası Peyzaj, Süs Bitkileri Bahçe Sanatları ve Ekipmanları Fuarı gerçekleştirildi. Fuara Yalova’da süs bitkileri üretimi ve pazarlaması yapan birçok işletme katıldı. Fuarın süs bitkileri ile ilgili stantlarının çoğuna ilgi gösteren, Yalova’da faaliyet gösteren işletmelerimiz olmasa idi fuar çok sönük geçerdi diye düşünüyorum.

Sektörün Yalova’nın ekonomisindeki yerini yakından bilen ve atandığı günden itibaren sektöre ilgisini ve desteğini esirgemeyen Yalova valimiz Dr. Hülya Kaya’da Tarım İl Müdürümüz ile birlikte Sapanca’da yapılan fuarı ziyaret ederek, fuarın Yalova’ya nasıl kazandırılacağı ile ilgili görüşler alıp gözlemde bulundular. Yalova Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri de her yıl olduğu gibi bu yılda fuarı ziyaret ettiler. Özetle söylemek gerekirse, Yalova’nın Sapanca’da yapılan süs bitkileri fuarına katılımı ve fuara olan ilgisi yüksekti.

Gelecek yıl Yalova ilinde çiçekçilik festivali yapılması hususunda kurumlar hemfikirler. Ancak fuar zamanı, bütçesinin nasıl karşılanacağı ve sektörün nasıl temsil edileceği konusunda belirsizlikler devam ediyor gibi. Gözlemim; Süs bitkilerini temsil eden ilimiz üreticilerinin, yapılması planlanan çiçekçilik  festivalinin, sektörün üretim gücüne katkısının olmayacağı düşüncesinde olmalarıdır. Bu nedenle de festival yapılması konusunda çekimser olduklarıdır.

Festival olarak yapılan organizasyona, yurt içi ve yurt dışındaki sektörün gerçek alıcıları rağbet etmeyecektir. Belki, festivalin ziyaretçi sayısı çok olacak,  yurt içi turizm açısından ilimize gelir sağlayacak, yaratacağı reklam etkisi fazla olacaktır ancak planlanan festival sektöre gereken katkıyı sağlayamayacaktır.

Süs bitkilerinin tüketiciye ulaşımında üç büyük ilin arasında olan ilimiz, kolay ulaşım, üretim kalitesi ve kapasitesi ile çevre illerin ihtiyacını zaten karşılamaktadır. Hatta bu üç büyük ille de kalmayarak Türkiye’nin birçok ilinin iç mekan, dış mekan bitki talebini gidermektedir.

Bugün ilimiz süs bitkileri üreticilerinin talebi, yurt içi ve yurt dışı büyük projelere üretim ve pazarlama yaparak, ürün portföyünü genişletmek, adedini ve kalitesini arttırmaktır. Bu da ancak uluslararası gerçekleştirilecek bir fuar ile mümkündür.

İlimizde, süs bitkilerinin üretim kalitesi, fidanlıkları bugün Avrupa standartlarının üzerindedir. Tek sorunumuz talebi ve talebin arkasından sürekliliği olan üretimi, standartlara uygun ürün adedini yakalamaktır. Talep arttıkça köylerde imkansızları nedeniyle uluslararası standartlarda bitki üretemeyenler de standartlarını yükseltecek, üretimlerini arttıracak, boş arazilerini değerlendireceklerdir.

Kişisel düşüncem, süs bitkileri adı altında ilimizdeki tüm kurumların, işletmelerin pazar ve tanıtımı olmak üzere maddi, manevi katkı ve katılımları ile  fuar düzenlenmesidir.

Fuarın açılış ve ilk günleri protokol, sektör çalışan ve davetlilerine, son günleri ise festival havasında, herkese açık olarak düzenlenmelidir. Bu şekilde planlanan bir fuar bu konu ile ilgili herkese büyük katkı sağlayacaktır.