Bu hafta sizlerle Yalova’daki coğrafi ürünlerin neler olduğunu ilimize ve ülke ekonomosine olan yansımalarını paylaşmak, sizlerle sohbet etmek istedim. Bazen bu yazışmalar tek taraflı da olsa; yüz yüze görüştüğümüz de sizlerden dönüt alıyorum.
Ürünlerin korunması aynı zamanda doğanın bozulmamasına ve sürdürülebilir ekonominin oluşmasına katkı sağlar. Yaşadığımız ilimizde yanlış hatırlamıyorsam 3 tane tescillenmiş coğrafi ürün mevcut. Yılın belli dönemlerinde çeşitli festivaller yapılıyor. Bunlar; kestane balı, kivi, aronya meyvesi.  Aronya deyip geçmemek lazım reçelinden, yaprağına kadar adeta bir şifa deposu. Bir yakınıma İDO iskelesinden bir şey alınca Yalova değerleri hemen gözüme çarptı. Hatta Yalova sabunlarını görünce el emeği kadınlarımızın yüreklerine sağlık. Kolonyacı Kemal’dede Yalova Gecelerini bulabilrsiniz. Hep bizimle özdeşleşmiş değerlerdir.
Nasıl ki her insanın kendine has bir yapısı var ise; her yerin de kendine öz bir florası vardır. Bir bölgedeki bitkiler, çiçekler, hayvanlar ve tarım ürünleri o bölgenin sosyo kültürel yapısını ortaya koyarlar. Hem istihdam sağladığı gibi finansal alanda da sürdürülebilir bir kaynak yaratarak turizmden tutun, üretici ve tüketiciye kadar farklı sektörlerin lokomotifi olur.
Geçtiğimiz haftalarda 6 ve 7 Eylül tarihlerinde yapılan Aronya festivali resmi bir türenle açıldı. Bu süreçte başta valilik, il özel idaresi, resmi kurumlar sivil toplum kuruluşlarınında desteğiyle bayram havasında geçti. Yalova heykelde kurulan standlar ve konser etkinliğiyle aronya bir kez daha görünür hale geldi. Emeği geçenlere sonsuz teşekkürler.
Yanlış duymadıysam Yalova’nın gözde mekanı iken yıkılan Donanma Tesislerinin bulunduğu yer şu an itibariyle boş durmaktadır. Yalova Belediyesi ilke İl Özel İdaresinin birlikteliğiyle gastronomi mutfağı açılacağını duydum. Güzel şeyler. İlimize bir yön vermek adına güzel bir düşünce.
%60 ormanla kaplı ilimizde coğrafi işaretli ürünlere sahip çıkmak başta yerel yönetime, belediyeye ve sivil toplum kuruluşlarına ve bizlere büyük görevler düşmektedir.
Bol coğrafi ürünlü günler dileyerek sağlıklı günler dilerim. Haftaya yeni gündemlerde buluşmak dileğiyle esen kalın…