BÜYÜME ZİHNİYETİ

Bu hafta sizlere büyüme kavramı hakkında birşeyler yazma ihtiyacı duydum.Büyüme deyince aklımıza yalnızca fiziksel anlamda büyüme gelmesin.

    Büyüme zihniyeti son zamanlarda hem eğitim politikalarında hem de iş dünyasında büyük ilgi görmeye başladı.Bu konuda Standford Üniversitesinde Pikoloji bölümünde Carol Dweck tarafından ortaya atılan büyüme zihniyeti bir akademisyen gözüyle ele alındı.Özünde sabit bir zihniyete karşı olarak bireylerin yeteneklerini geliştirebileceğini ortaya koyuyor.Kulağa hoş gelen ;insanların motivasyonunu yükselten açıklamalarda bulunuyor.

    Büyüme zihniyeti,kişinin yeteneklerini,zekasını ve becerilerini öğrenme yoluyla geliştirebileceği olan inancı tamamlar.Bu zihniyetteki bireyler ,başarısızlıkları  bir öğrenme fırsatı görür.Bunu gelişimi destekleyen davranışa dönüştürür.

   Maalesef sabit bir zihniyete sahip olan bireyler,yeteneklerin doğuştan geldiğini ve sonradan öğrenilemiyeceğini ifade ederek yeni bilgilere kapatırlar.Ancak bu zihniyetin geliştirilmesi ;bilinçli bir çaba doğru strateji gerektirir.

   Peki neler yapabilirim?

   ***Beyin plastiği ve öğrenme:Beyin esnek bir yapıya sahip olduğu için nöronlar sayesinde yeni bilgiler uyarıcı işlevi görerek öğrenme sürecinin gelişmesine sürekli olarak bir katkı sağlar.

   ***Odaklanma ve derin çalışma:Yeni kavramlar hayatımıza girerken odaklanma sürecinin uzunluğu ve derinliği öğrenmede olmazsa olmaz olarak karşımıza çıkıyor.

   ***Ödül sistemini yeniden düzenlemek.

   ***Meditasyon ve farkındalık:İnsan psikolojisinde son yıllarda gü ndemde olan meditasyon rahatla- mayıda yeni bilgiler öğrenmede  önemli yöntem olarak ortaya koyuyor.

  ***Hataları kucaklayın:ders çıkarmak bu olsa gerek.Doğru bir bakışla her hata yeni bilgiler öğrenme- de bir yöntem ve algılama.

   ***Sabit düşünceleri tanıyın.

   ***Geri bildirimi olumlu karşılayın.

  ***Sürekli öğrenme.  

  ***Çaba ve sürece odaklanmak.

   Büyüme zihniyeti çok kompleksli bir kavramda olsa yeniliğe açık olan bir duruş sergilemek sürekli bilgi akışını taze tutacağı ortadadır.Aklıma hemen 40 lı yaşların ortasında bir arkadaşımızın bir müzik aletini çalma becerisi bunun en canlı örneği olduğunu düşünüyorum.  

   Yeniliğe açık olmak her şeyin başı olduğuna inanarak bu haftaki yazımı burada noktalıyorum.Haftaya yeni gündemlerde buluşmak arzusuyla sağlıcakla kalın …