19 Temmuz Yalova’nın düşman işgalinden kurtulduğu gün. Yıllardır bugün düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanır. Hatta uluslararası düzeyde yapılan programlarla kutlanır.

Aslında kutlanırdı dememiz gerek sanırım çünkü bu yıl ki kadar sönük bir kutlama daha önce hiç yapılmamıştı. Bu yıl Yalova’mızın düşman işgalinden kurtuluşunun 103. yıldönümüydü. Gazetelere verdikleri mesajlarında sosyal medya paylaşımlarında Yalova sevgisini asla kimseye bırakmayanlar kutlamaların bu denli sönük geçmesine acaba nasıl göz yumdular. 

Milli Bayramlarımız yıllarca sönük bir şekilde kutlandı. Gösterilen tepkiler halkın ve muhalefetin sahip çıkmasıyla o eski günlerine dönemese de biraz daha canlandı kutlamalar. Hangi eskiden statlar dolup taşardı. Onun gibi olmasa da en azından meydanlarda doluluk olmaya başladı.

Bu 19 Temmuz adeta o Milli Bayramlarımızın söndürüldüğü gibi sanki zorla kutlanmış gibiydi. Kimse tasarruf tedbiri var demesin. Bu asla bir bahane olamaz. Kimse sizden 40 gün 40 gece sürecek şenlik beklemiyor. En azından 19 Temmuz’u dolu dolu geçireceği bir gün bekliyoruz. Ama maalesef bu kez bu beklenti boşa çıktı. Ne gündüz ne gece Yalova’ya yakışan halkın hoşuna giden tek bir etkinlik yapılmadı. 10 binlerce insanı bir araya getiren akşam etkinlikleri bile o kadar sönüktü ki 10 binler, binlere düşmüştü.

Bu kutlama Yalova’ya yakışmadı. Hiçbir kişiyi ya da hiçbir kurumu hedef almadan genel bir yazı yazmaya çalıştım. Umarı gelecek yıl başta Sayın Valimiz, Sayın Milletvekillerimiz, Sayın Belediye Başkanlarımız bu konuda taşın altına ellerini koyar ve bu yılki fiyaskoyu unutturacak bir organizasyona imza atarlar.

Hatırlatmada fayda var 19 Ağustos Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Yalova’ya ilk geldiği gün. Birkaç yıldır sadece Atatürkçü Düşünce Derneği bünyesinde kutlanıyor. Bu yıl gerekli desteğin verilerek kapsamının genişletileceğini umuyorum.