Bu hafta tarihi 90 yıl öncesine dayanan Cumartesi Pazarı özelinde hem geçmişe yoluculuk yapalım hem de Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün, kentimize yüklediği misyonu ve vizyonu konuşalım istedim.
Atamız, Yalova’ya olan sevdası nedeniyle kentimizin başta imarı olmak üzere planlamaları bizzat yapmıştır. Deniz aşırı olmasına rağmen Yalova’yı, İstanbul’a bağlamıştır. Bunu yapmasındaki ana nedenlerden bir tanesi Yalova’da tarımın gelişmesini sağlamaktı. Bu nedenle şehrin batısında ve doğusunda aldığı arazilere iki tane çiftlik kurarak halkın kullanımına bağışlamıştır. Bugün üniversite, Garden AŞ ve TatilPark’ın bulunduğu alanda hayvancılığın. Araştırma Enstitüsü içerisinde ise tarımı teşvik etmiştir. Bugün Araştırma Enstitüsü içerisinde önemli çalışmalar halen yürütülmektedir.
Yalova’da tarımı teşvik eden ve kentimize bu misyonu yükleyen Atamız yetiştirilen ürünlerin İstanbul’a pazarlanmasını hedeflemiştir. Cumartesi günleri İstanbul’dan ve Adalar’dan gelenler ihtiyaçlarını eskiden Yalova’dan karşılardı. Yalova’da üretilen bu ürünlerin satışa sunulduğu ve her cumartesi kurulan pazar 90 yılı aşkın süredir hizmet vermeye devam ediyor. Daha önceleri bugünlerde yıkılmakta olan belediye binasının olduğu alanda kurulan pazar daha sonra şimdiki yerine taşındı.
90’lı yılların sonunda 2000’lerin başında dönemin belediye yönetimi cumartesi kurulan pazarın gününü değiştirse de 2002 sonrasında dönemin Oda Başkanı Selami Tokay önderliğinde esnafın yaptığı tezgah açmama eylemleri sonrasında pazar tekrardan cumartesi günleri kurulmaya başladı. Merkez pazaryeri konumu itibariyle her seçim döneminde spekülasyonların odağında oldu. 
2014 yılı Mart ayında yapılan seçimlerde ipi göğüsleyen CHP yani biz olmuştuk. Ancak seçim çeşitli bahaneler üretilerek tıpkı 2019 İstanbul seçimlerinde olduğu gibi iptal edildi. İptal sonrasında iktidar her konuda vaatler verdi. Ama en önemli vaat dönemin Başbakanı Sayın Erdoğan tarafından verildi. Sayın Erdoğan yaptığı mitingde pazarcı esnafına hitap ederek seçimi AKP’nin kazanması halinde pazaryerinin çatısının Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kapatılacağını söyledi. 1 Haziran’da tekrarlanan seçimlerde Yalova halkı görevi yine bize verince, bizlerde ilk iş olarak YALOVA BELEDİYESİ BÜTÇESİ’nden karşılayarak pazaryerinin üzerini kapattık. Hatta sadece mevcut alanı değil kumaş satışı yapılan yerinde üzerini kapadık. Pazaryerinin tüm ihtiyaçlarını ve eksikliklerini giderdik. Ön cepheyi tek tip yaparak Yalova’ya yakışır hale getirdik.
Yalova’da Pazartesi, Çarşamba ve Cumartesi merkezde kurulan pazarın haricinde, Pazartesi günü Bahçelievler, Salı günü Dere ve Perşembe günü GOP’ta pazar kurulmaktaydı. Dere Mahallesi ile Adnan Menderes Mahallesini birbirinden ayıran Safran Deresi’nin ıslah çalışmalarını yine YALOVA BELEDİYESİ BÜTÇESİ’nden karşılayarak yaptık. Çevre düzenlemeleri ve yürüyüş yollarının yanı sıra 2 yaya 1 araç olmak üzere 3 köprü inşa ettik. Dere Mahallesinde sokak arasında kurulan pazar yerini yaptığımız bu çalışmalar sonrasında Adnan Menderes Mahallesinde 5000 metrekarelik alanda uygun bir yere kapalı olarak inşa ettik. Böylelikle hem esnafımızın çalışma şartlarını hem de halkımızın alışveriş kalitesini iyileştirdik. Yalova’nın ikinci kapalı pazarını da YALOVA BELEDİYESİ BÜTÇESİ’nden karşılamış olduk. Bu pazara da Yalova’nın ilk Esnaf Odaları Birliği Başkanı rahmetli Nedret Ayaz’ın ismini verdik.
Önümüzde bir seçim süreci var. Bu süreç sonrası yeniden göreve geldiğimizde mahallelerimizde sokak aralarında kurulan pazarları tıpkı Adnan Menderes Mahallemizde olduğu gibi kapalı pazar yerleri inşa ederek modern bir görünüme kavuşturacağız. Pazar yerlerini inşa ederken trafik sonunu ortadan kaldıracak Ulaşım Master Planımızın da bir ayağı olan otoparkları da hayata geçireceğiz.

Üretici pazarlarını yeniden açacağız. Belediye olarak Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün kentimize yüklemiş olduğu misyona sahip çıkarak tarımı teşvik edecek üretimi arttıracağız. Üretilen bu ürünlerin de pazar yerlerinde satışını sağlayarak Yalova Pazarını yeniden cazibe merkezi haline getireceğiz.