Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme ve Kurulu tarafından bireysel kredi kartları ve ihtiyaç kredilerine eş güdümlü yapılandırma çalışmaları başlatıldı.
TCMB tarafından yapılan analizler neticesinde, Merkez Bankası ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme kurulu, kredi kartlarında ve ihtiyaç kredilerinde yapılandırmaya gerek duyulduğunu açıkladı. Özetle, kredi kartlarına borç bakiyesi bulunanların sayısının 28 Milyon kişiye ulaştığı, 14 Milyon kişinin limitinin 25 bin liranın altında olduğu ancak limit arttıkça borçlanmanın ve tüketimin arttığı bu nedenle kredi kartları sürükleyicisi olan yüksek bakiyeli grupların kredi motivasyonlarını azaltacak düzenlemelere ihtiyaç duyulduğu ifade edildi.
Kredi kartlarında ve ihtiyaç kredilerinde yeni düzenlemeye göre yapılandırmalar 1 Kasım’dan itibaren uygulanmaya başlanacak.
TCMB yaptığı analizler neticesinde yapılandırmaya gitme gerekçesini kısaca ifade etmeye çalıştım. Yapılandırmaya gidilmesinde açıklananlardan başka nedenler var mı bilmemekle beraber, kredi kartlarında ve ihtiyaç kredilerinde borçlanmanın artması ve taksitlerin veya asgari tutarların ödemeyenlerin sayısının her geçen gün arttığı ortadadır. Bu güne kadar bankalar bu gecikmelerden ötürü yüksek karlar elde ettiler. Bu yılın kurumlar vergisi rekortmenlerine baktığımızda ilk sıraları bankaların aldığı görülecektir. Ödemelerde aksamalar başladıkça, limitlerin yetmemesi, borçların kapatılmaması, kullanılamayan kredi kartları piyasada durgunluk yaşatacaktır. Bankaların takibe düşen, neticesinde tahsili zorlaşan alacakları artacak, bankaların karlılıkları azalacaktır. Bu nedenler ile kredi kartlarında ve ihtiyaç kredilerinde borçların ötelenmesi gereği duyulmuştur diye düşünüyorum.
Yapılan düzenlemelerin ayrıntıları ise şöyledir;
· Bireysel kredi kartlarında dönem borcunun asgari tutarını ödeyemeyenler, mevcut kredi kartı borç bakiyelerinin 60 aya kadar yapılandırabilecek.
· Her aya düşen taksit tutarı, ilgili ayın asgari ödeme tutarına eklenecek, yapılandırılan kredi kartı borcunun en az yarısı ödeninceye kadar ilgili bankadaki kredi kartı limiti arttırılmayacak.
· İhtiyaç kredileri ise anapara ve faiz ödemelerinin 30 günden fazla gecikmesi halinde ilave kredi olmadan borçlunun 1 yıl içinde başvurması halinde 60 aya kadar yapılandırılabilecek.
· TCMB bireysel kredi kartlarında yapılandırmada kullanılacak azami faiz oranını referans faizi olan yüzde 3,11 ile sınırlandırdı,
· Limite göre yapılan değişikliğe göre, dönem borcunun yüzde 20’si olan asgari ödeme oranında sınır tutar, 25 bin liradan 50 bin liraya çıkarıldı. 50 bin lira ve altında olan kredi kartları için asgari ödeme oranı dönem borcunun yüzde 20’si olurken, 50 bin lira ve üzerinde olanlara yüzde 40 olarak uygulanacak.
· Dönem borcu 25 bin liranın altında olan kredi kartları için yüzde 3,5, 25 bin ile 150 bin lira üzerinde olan kredi kartlarında yüzde 4,75 olacak.
· Kredi kartları vasıtasıyla nakit kullanılan akdi faiz oranı yüzde 5 seviyesinde korundu.
· Yeniden belirlenecek azami akdi faiz oranları 24 Ekim’de açıklanacak 1 Kasım’da yürürlüğe girecek.