Geçtiğimiz cumartesi akşamı ( 18 .11 2017 ) Ankara’da, Kemaliye kültür gecesine katıldım. Eski Sanayi ve Ticaret Bakanı sayın Ali COŞKUN’un konuğu olarak davet edildiğim bu geceden bazı anılarımı sizlere aktarmak isterim. Davetin benim için ayrı bir önemi vardı, zira 30 Ekim 2017 günü Yalova’da verdiğimiz CUMHURİYET KONSERİ’ mize onur konukları olarak , sayın Ali COŞKUN , Amir ATEŞ , Erdoğan TOZOĞLU, Hasan Basri AKTAN ve Ruşen IŞIN katılmışlardı, bir yerde iade-i ziyaret gibi oldu Ankara seyahatim.
Ankara Çukurambar sentimde yer alan bir otelin büyük bir salonunda düzenlenen Kemaliye gecesine kalabalık bir davetli gurubu iştirak etmişti. Konsere katılanların büyük çoğunluğu tanınmış simalardı. Doğu PERİNCEK , Vecdi GÖNÜL, Ali COŞKUN, Hasan Basri AKTAN dahil tamamı Eğin’li birçok tanınmış siyasetçinin katılımı merakımı cezbetti , masamızda beraber oturduğumuz dostlarımızla bu konuda sohbete başladık . Küçücük bir ilçeden bir başbakan, birkaç bakan, bir çok ünlü siyasetçi, onlarca üst düzey bürokratlar ,69 profesör, 20 doçent , sayısız şair , sanatçı ve iş adamı çıkmış. Eğin için toprağından adeta cevher fışkırıyor desek yeridir. Ülke genelinde bu yönde bir çalışma yapılsa eminim ki Kemaliye ( Eğin ) birinciliği kimseye kaptırmaz. Peki bunun sebebi hikmeti nedir diye sorgularsanız varacağınız son nokta EĞİTİM ‘ dir.
Eski adı Eğin olan Kemaliye, Anadolu’nun şirin bir ilçesi, yerleşik nüfusu 2.500 civarında, dağlık bir coğrafya üzerine kurulu bu yerleşim yeri Fırat nehri kıyısına kurulmuş. Boş bulunan her karış toprağına dut ağacı ekmişler, başlıca gelir kaynağı dut, ceviz, badem ve bir miktar hayvancılık ve tatlı su balıkçılığı . Kısıtlı maddi imkanlara sahip insanlar bütün gayretlerini çocuklarının eğitimi için sarfetmişler ve çocuklarını okutmuşlar. Bu ilçenin altın çocukları da bir destana imza atmışlardır. Dikkatli insanlar etraflarında küçük çaplı bir araştırma yapınca göreceklerdir ki, işinde zirveye ulaşmış insanlar arasında Eğin’liler başı çekmektedir.
Eğin isminin Kemaliye olarak değişmesinin hikayesi de pek mühimdir. Kurtuluş savaşı dönemlerinde Yunan askerleri Polatlı civarındadır ve top sesleri Ankara’dan duyulmaktadır. Bu şartlar altında Türkiye Büyük Millet Meclisinde kürsüde konuşma yapan Mustafa Kemal Atatürk’e muhalifleri ithamlarda bulunurlar , bu sırada Atatürk kendisine uzatılan bir telgraf’ı kürsüden okur ‘’ Efendiler , siz bize halkın artık güveninin kalmadığını söylüyorsunuz ama bakın Erzincan Eğin’den Hanifizade Lütfi Ömer bey 500 atlı ve silahlı birliği ile milli mücadeleye katılacağını bildiriyor ‘’ der ve bu telgrafı bütün mebuslar ayakta alkışlarlar. Bu durum karşısında muhalif mebuslar da rahatlar ve mecliste birlik ve bütünlük tesis edilir. Mustafa Kemal Atatürk ‘te Eğin isminin Kemaliye olarak değiştirilmesi teklifini kabul eder . 1921 yılında Eğin ismi Kemaliye olarak değiştirilmiş olur.
1413 yılında Çelebi Mehmet döneminde Osmanlı topraklarına katılan Eğin’e , Yavuz Sultan Selim’in döneminde Kafkasya’den göç ettirilen aileler yerleştirilir. Bu dönemde Eğin’lilere geçimlerini karşılamak için Et satışını yönetmeleri için Padişah Fermanı çıkarılır ‘’ Et Küthedalığı ‘’ daha sonraları ilaveten odun ve kömür küthedalığı da verilir. Sanırım bu dönemlerden itibaren şehir yaşamına ayak uyduran Eğin’liler yüksek mevkilerde görev almak için eğitimin önemini fark ederek çocuklarını okutmuşlar ve bu alanda büyük bir başarı öyküsüne sahip olmuşlardır.
Vatanına millerine bağlı insanların adeta fışkırdığı bu örnek ilçemiz Kemaliye’yi sizlere tanıtmak ve bu ilçenin öyküsünün bütün yurda örnek olmasını arzuladım.