Hüseyin Sadettin AREL ( 2 )
Dün yazımın konusu olan AREL, Türk Müziğinin bilimsel bir temelde ele alınmasına öncülük etmiş , bu konuda arkadaşları ile oluşturdukları platformda Türk Müziğinin esaslarını belirleyip bir sistem kurmuşlardır. Türk Müziğinin makamsal yapısını karşılaştırmalı olarak diğer müzik türleri ile kıyaslayarak Türk Müziğinin üstün yönlerini ortaya koymuş , yazmış olduğu bilimsel makalelerle de bunu tüm dünyaya tebliğ etmiştir.
1908 yılında yayınlamaya başladığı resimli Şehpal Mecmuası o dönemin en mükemmel kültür yayınıdır. Bu mecmuada musikiye büyük bir yer verdi. Çeşitli makale ve notalarla müzikseverlerin isteklerini yerine getirdi. Birinci dünya savaşına kadar yüz nüsha yayın yaparak 4 ciltlik muazzam bir külliyat meydana çıkardı.
1939 yılında ‘’ TÜRK’LÜK ‘’ adı altında başka bir kültür mecmuası yayınlamaya başladı.15 nüshada yayınlanan 14 makalesi ile ‘’ TÜRK MUSIKİSİ KİMİNDİR ? ‘’ adlı muhteşem bir eseri musıki camiamıza kazandırdı. Türk Musıkisinin kimliğini, matematik ve fizik kuralları ile açıklayarak bu konuda yersiz tartışmalara son noktayı koymayı başardı.
Hasan Ali Yücel’in Milli Eğitim Bakanı olduğu dönemde İstanbul Belediye Konservatuarının başına geçerek Konservatuarın bilimsel yöntemlerle çalışmasına ön ayak oldu. Batı Müziği ve Türk Müziği bölümlerini en verimli şekilde çalışmasını temin etti. Bu dönem hakim olan piyasa müziğinin menfi etkisinden Türk Müziğini kurtararak , halka temiz ve orijinal bir seviyede musıki dinleme imkanı sundu.
Türk Musikisi Nazariyatını oluşturarak musıki eğitiminde kullanılmasına öncülük etti ve bu sistem halen faal bir şekilde Türk Musıkisinde kullanılmaktadır. Batı Müziği konusunda da uzman olan Arel, Konservatuarda çeşitli orkestralar ,saz ve ses topluluklarını faaliyete geçirerek Türk Filarmoni Derneğinin kurulmasına öncülük etti. Konservatuarın yayın organı olan Musıki Mecmuasını etkili bir şekilde çalışması için başına Laika KARABEY’i getirdi. Arel bu mecmuada bilimsel makaleler yazarak musıki yaşamına yön verdi.
Arel yaptığı sayısız bestenin yanında ‘’Türk Musıkisi Nazariyatı Dersleri – Armoni Dersleri- Contrepoint Dersleri- Fugue Dersleri- Türk Musıkisi İleri Solfej Dersleri- Eski Musıki Tarihi- Türk Musıkisi Kimindir- Prozodi Dersleri- Musıki Mecmuasında Yayınlanan Musıki Makaleleri- Şehbal’da Yayınlanan Kantemiroğlu Edvarı ‘’ kitaplarını bastırarak kamuoyunun istifadesine sundu.
25 yaşından itibaren Türk Müziği eserleri bestelemeye başladı , yaşamının son yıllarında çok sayıda çok sesli Türk Müziği eseri besteleyerek bu alanda da öncülük yapmış oldu. Arel bir çok değişik Formda eser besteleyerek maharetini ortaya koymuştur. Saz eserleri ve sözlü eserleri günümüzde sevilerek icra edilmektedir.
Arel İleri Türk Musıkisi Konservatuarı çalışmalarının yanında her cumartesi akşamı evinde dostları ve talebeleri ile musıki toplantıları düzenleyerek bilgilerini yakın çevresiyle paylaşırdı. Arel, 6 Mayıs 1955 cuma akşamı hakka yürüdü. Cenazesi Şişli Camisinden kaldırılarak kalabalık bir cemaat topluluğu ile Zincirlikuyu Mezarlığında toprağa verildi . Türk Musıkisine büyük katkılar sunan Hüseyin Sadettin AREL’i rahmetle anıyorum.