GÜNAYDIN Değerli Okurlar,

İnsanlığın kâğıt ve kâğıt ürünlerine olan ihtiyacı her geçen gün artıyor. Bu ihtiyaca ters orantılı olarak da kâğıt hammadde kaynakları da doğada giderek azalıyor. Bu nedenle de alternatif hammadde kaynakları ve üretim teknikleri giderek hız kazanıyor. Bu arayışlardan biri de, taştan kâğıt üretimi…

Taştan kâğıt üretimine yurt dışında “Stone Paper”, “Rock Stock”, “Fiber Stone” gibi adlar verilmiş.

Yapılan çalışmalar sonucunda, içeriğinde alışılagelmiş hiçbir kâğıt hammaddesi bulunmayan, hammadde olarak sadece Kalsiyum karbonat (CaCO3) ve zehirli olmayan reçine görevinde yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) kaplama maddesi olarak PE (polietilen) veya PP (Polipropilen) bulunan ve üretim yönteminde su, ağartıcı kimyasallar, asidik ve bazik kimyasal maddeler kullanılmayan kâğıt türü elde edilmiş.

Taş kâğıt üretiminin ilk 1990’ların başında Tayvan’da bulunan Taiwan Lung Meng Technology Co. Ltd. isimli şirket tarafından yapıldığı biliniyor.

Taş kâğıt üretimi için Tayvan’dan sonra ilk olarak Çin, Japonya ve Moğolistan’da farklı firmalar tarafından tesisler açılmış sonrasında Yeni Zelanda ve Avusturalya, ABD başta gelmek üzere taş kâğıt kullanımı yayılmaya başlamış.

Birçok firma, taş kağıt ürünleri için 40’ dan fazla ülkede “ MIST Paper, Parax Paper, Terraskin, ViaStone, Kampier, EmanaGreen , Rockstock, Pixz Printing “ gibi değişik isimlerle patent almış.

Taş kâğıt üretimi özet olarak; ilk önce CaCO3 hammaddesi elde etmek için kireç ocakları başta gelmek üzere çeşitli alanlardan elde edilen kireçtaşları öğütülerek toz haline indirgeniyor.

Sonra kâğıt hamuru oluşturmak için, elde edilen kireçtaşı tozuna, toksik olmayan ve geri dönüştürülebilir bağlayıcı ajan görevinde HDPE (Yüksek Yoğunluklu Polietilen) ekleniyor ve karıştırma işlemiyle hamur son haline getiriliyor.

Elde edilen hamur haddeleme yani dilimleme işleminden geçirilerek kalıp haline getiriliyor, sonra gerilerek istenen ölçüyü alması sağlanıyor, bu şekil verme işleminden sonra perdahlama ( yüzey düzgünlüğü ) işlemi ve kaplama işlemi gerçekleştirilip tamponlara sarılıyor. Bundan sonraki aşamada ise kâğıtlar ya istenilen boyutlarda kesilerek veya bobin halinde ambalajlanarak kullanıma hazır hale getiriliyor.

Taş kâğıt üretim yönteminin, klâsik kâğıt üretim yönteminden en önemli farkları olarak; prosesin hiçbir aşamasında su kullanılmaması, su kullanılmadığı için atık suyun oluşmaması, kireçtaşı beyazından faydalanıldığı için ağartıcı kimyasallar, alkalin, asit ve bazik madde kullanılmaması, kullanılan kimyasal çeşidi ve miktarının düşük olmasından ötürü üretim sonucunda oluşan gaz atığının düşük oranlarda olması, üretim prosesi kısa aşamalı hatlardan oluştuğu için enerji tüketiminin düşük oranlarda gerçekleşmesi, sayılabilir.

 Taş kâğıt türü nedir, üzerinde nasıl bir işlem yapılabilir, mürekkebi emiyor mu, kalitesi nedir vb. konularda Erciyes Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sayın Emrah Duman, 5. Uluslararası Matbaa Teknolojileri Sempozyumu’ nda “Taş Kâğıt Türünün Basılabilirlik Parametrelerinin Belirlenmesi” (Determining The Printability Parameters Of Stone Paper) başlıklı bir bildiri sunmuş.

Bildiri internette ayrıntılı bir şekilde yer alıyor. Google’ dan tıklayıp ayrıntılı bildiriyi okumak mümkün. Ben sadece bildirinin Sonuç Bölümünü özet olarak aşağıya alıyorum.

SONUÇ VE ÖNERİLER

Baskı öncesinde 4 çeşit kâğıda yapılan kâğıt beyazı ölçümlerinde parlak kuşe, mat kuşe ve 1. Hamurun Kâğıt beyazı değerlerinin ISO 12647-2 standartlarında olduğu tespit edilmiştir. Taş kâğıt ölçüm değerlerinin parlak kuşe ve mat kuşe ölçüm değerlerine yakın sonuçlarda çıktığı tespit edilmiştir.

Test baskısında, lüp ile yapılan kontrolde 4 çeşit kâğıtta 4 renkte de çiftleme-kaymanın görsellikte sorun yaratmadığı, renklerin aynı koyulukta olduğu, ton farkının olmadığı, yani çiftleme-kayma sorunu olmadığı görülmektedir.

Test baskısında, 4 kâğıt türüne ISO 12647-2 standardına uygun değerlerde baskı yapılabilmiştir.

Test baskılarının ölçümleri sonucunda taş kâğıt ölçüm değerlerinin standart sınırlar içinde olduğu tespit edilmiştir. (Mürekkep sıralaması CMYK)

Test baskısı sonucu ölçülen değerlerle oluşturulan profil görselleri karşılaştırıldığında Taş Kâğıt Profil görselinin genel itibariyle 1. hamur profil görselinden daha iyi bir görsellik taşıdığı, parlak kuşe ve mat kuşe profil görsellerine göre ise sadece kırmızı tonların biraz daha fazla öne çıktığı görülmektedir.

Elde edilen bu veriler doğrultusunda; taş kâğıda ISO 12647-2 standartlarında, ofset baskı teknolojisi kullanılarak yapılacak baskı işlemi sonrasında, taş kâğıdın sahip olduğu farklı özellikleri de göz önüne alarak;

Su ve yağ geçirmez özelliğinden dolayı; su ve yağa maruz kalabilecek şişe etiketi, kutu etiketi, poster, harita baskılarında, gıdaya uygunluk deklarasyonu/bildirgesi alındıktan sonra tepsi üstü kâğıtlarında ve yiyecek, içecek kutusu ve sargı kâğıtları baskında,

Test baskılarında 1. hamur kâğıttan daha iyi görselliğe ve benzer baskı performansına sahip olduğu gözlemlendiğinden 1.hamur kâğıt kullanılan baskılarda, 1. hamur kâğıt yerine, taş kâğıdın sahip olduğu elâstik ve yırtılmaya direnç gösteren yapısından ötürü sargı kâğıdı baskılarında, test baskısında parlak kuşe ve mat kuşe ölçüm değerlerine yakın sonuçlar elde ettiği için, dergi, ilân, broşür baskılarında su geçirmez özelliği de öne çıkarılarak kuşe kâğıtlar yerine, üzerine yazı yazmada zorluk yaşanmadığından ötürü, ideal gramaj ve kalınlıkta seçim yapılarak, kullanım denemelerinden sonra defter ve bloknot içliklerinde,

Alternatif kâğıt türü olarak kullanılabilir.

Değerli okurlarım, konu hakkında bilginiz olsun istedim. Bir şeyler yapılması lâzım. BİR ŞEYLER! Gelecekte doğabilecek sorunları görüp önlem almak için bir şeyler yapmak lâzım!

Gelecek yazım, “ Endüstriyel Orman Plântasyonları ve Ağaç Tarımının Ülkemiz İçin Önemi” olacak.

NE MUTLU TÜRK’ ÜM DİYENE!