GÜNAYDIN Değerli Okurlar,
Bugün, değişik zamanlarda farklı kişilerin demokrasi hakkındaki derlediğim sözlerini paylaşacağım.
Konuya ilgi duyanların bilgi dağarcıklarını zenginleştirmek istedim.
***
“Kelimenin tam anlamıyla gerçek bir demokrasi hiç bir zaman var olmadı ve var olmayacaktır.” ( Jean Jacques Rousseau)
“Gerçek demokratik ilke, hiç kimsenin halkın üzerinde bir güce sahip olmaması demektir.” (Lord Acton )
“Demokrasinin kötü olan bir yönü çoğunluğun tiranlığına dönüşmesidir.”( Lord Acton)
“Aktif gücü elinde bulunduran sadece devlet olmamalıdır. Eğer insanlar medenî olmak istiyorlarsa, organizasyon kurma sanatı geliştirilmeli ve genişletilmelidir.”( Alexis de Tocqueville)
“Demokrasi bireysel özgürlüğün sahasını genişletir. Sosyalizm ise daraltır. Demokrasi, mümkün olan bütün değerleri insanlara sağlarken; sosyalizm her insanı bir sayıdan ve araçtan ibaret görür. Demokrasi ile sosyalizmin bir kelime dışında hiç bir benzerliği yoktur: Eşitlik. Fakat aradaki farka dikkat edin; demokrasi özgürlük konusunda eşitlik isterken, sosyalizm kölelik yönünden eşitlik ister.” ( Alexis de Tocqueville)
“Çoğunlukla bir gemiye benzetilen devlette, kral kılavuz, halk da kamu yararını gözettiği sürece kılavuzun sözünü dinleyen gemi sahipleri durumundadır; kralsız yaşayan pek çok halklar vardır, ama halksız bir kral düşünemeyiz bile. Krallık düzeyine yükseltilenler, başkalarından güzellik yahut yakışıklılık bakımından üstün oldukları için ya da onları, tıpkı çobanların sürülerini güttükleri gibi yönetmek bakımından bir doğal üstünlükleri bulunduğundan değil, halkın kalanıyla aynı hamurdan yapılmış olmalarından ötürü erk ve yetkilerini onlardan ödünç aldıklarını açıklayacakları için ortaya çıkarılmışlardır.”( Stephanos Junios Brutos)
“Devlet yönetimine halkın katılımı demokrasinin temelidir.”( Lyndon B. Johnson)
“Demokrasi halkın karar alma sürecine katılabilmesine olanak sağlayacak şekilde liderlerin ve organizasyonların alternatif kamu politikaları için yarıştıkları bir rekabetçi politik sistemdir.” ( E. E. Schattschneider)
“Toplumun bütün isteklerini karşılayabilecek tek hükümet biçimi, bütün halkın yönetime katıldığı hükümettir; en küçük kamu görevine olsun katılım yararlıdır; her alandaki katılma, toplumun genel gelişme düzeyinin elverdiği ölçüde geniş olmalıdır. Bir tek küçük kentten daha büyük bir toplumda, kamu işlerine herkes kişi olarak katılamayacağı için, bundan mükemmel bir hükümetin ideal türünün temsili hükümet olacağı sonucu çıkmaktadır.”( John Stuart Mill)
“Demokratik kurumların gelişiminde üç büyük kilometre taşı bulunmaktadır: Oylama yoluyla kamusal kararlara katılma hakkı, temsil etme hakkı ve muhalefet yapma hakkı.”( Robert A. Dahl)
“Yöneticiler, iktidara saltanat sürmek için değil, millete hizmet için getirilmişlerdir. Ulusa karşı olan görevlerini kötüye kullandıkları takdirde, şu ya da bu biçimde ulusal iradenin kendi haklarında vereceği kararla karşılaşırlar. Ulus tarafından, ulus adına devleti yönetmeye yetkili kılınanlar, gerektiğinde ulusa hesap vermek zorunda olduklarını bilmelidirler.” ( Mustafa Kemal Atatürk)
“Demokrasinin bütün hastalıkları daha fazla demokrasi ile tedavi edilir.”( Alfred E. Smith)
“Çoğunluğun iradesi, diğer insanlar üzerinde baskı yapabilir; gücün çoğunluk tarafından kötüye kullanılmasının önlenmesi gereklidir. ‘Çoğunluğun tiranlığı’ topluma karşı bir kötülüktür ve toplum buna karşı korunmalıdır.” ( John Stuart Mill)
“Demokrasilerde bir seçmenin cehaleti bütün halkın güvenliği için tehlikedir.”( John F. Kennedy)
“Biz, politika ile ilgili kararları uygun tartışmalardan sonra alırız; en kötü olan şey, sonuçları tartışılmadan bir politikanın uygulanmasıdır.” ( Thucydides)
“Bireysel çıkar değil, asıl grup çıkarı tehlikelidir.” ( Friedrich A. von Hayek)
“Hiç bir şey çıkar gruplarının etkisinden daha tehlikeli değildir.”( Jean-Jacques Rousseau)
“Demokrasi konusundaki eleştirilerin nedeni, devletin çoğunluğun üzerinde anlaşmış olduğu kararlara hizmet ettiği düşüncesi değildir, asıl itiraz çoğunluğun holdinglerin ve çeşitli çıkar gruplarının isteklerine hizmet etmek zorunda kalmasıdır.” ( Friedrich A. von Hayek)
“Tüm güç halkta toplanır ve halktan gelir; yetkili kişiler halkın vekilleridir; halk için çalışırlar; halka karşı her zaman sorumludurlar.” ( Virginia İnsan Hakları Bildirisi (Md.2)
“Düşüncelerinden dolayı hakaret gören, aşağılanan insanların yaşadığı toplumda; gerçek demokrasiden söz edilemez.” ( Isaac Newton)
“ Seçim yapacak olanlar, zeki bir şekilde seçim yapmaya hazır olmadığı sürece, demokrasi başarılı olamaz. İşte bu yüzden, demokrasinin temel şartı eğitimdir.” ( Franklin Roosevelt)
“' Demokrasi, bir eğitim işidir. Eğitimsiz kitlelerle demokrasiye geçilirse oligarşi olur. Devam edilirse demagoglar türer, demagoglardan da diktatörler çıkar.'' ( Platon)
**
Türkiye Devleti bir cumhuriyettir. Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, anayasanın başlangıçta belirtilen temel ilkelerine dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.
Bu satırları sabırla sonuna kadar okuyan herkese en içten sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Gününüz aydınlık ve esenlik dolu olsun!
NOT: 19 Temmuz Cuma günü, Yalova’ nın düşman işgalinden kurtuluşunun 103’ üncü yıldönümü… Hangi etkinliklerin yapılacağını herkes gibi ben de çok merak ediyorum!)
NE MUTLU TÜRK’ ÜM DİYENE!