Dil, girintili çıkıntılı yüzey yapısı nedeniyle besin artıkları ve bakteriler için adeta bir sığınak oluşturuyor. Diş Hekimi Aydan Yıldız, “Dişlerde oluşan çürüklerin ve ağız içi enfeksiyonların önemli bir kısmı, dil üzerinde biriken bakterilerden kaynaklanıyor. Bu yüzden dil temizliği bizim için son derece önemli. Hatta hastalarıma ısrarla söylüyorum, sadece diş fırçalamak yetmez,” sözleriyle bu konudaki hassasiyetini dile getiriyor.

Dil yüzeyinin düzenli olarak temizlenmesi, sadece bakterilerden arınmayı değil aynı zamanda daha sağlıklı bir nefes ve gelişmiş bir tat duyusunu da beraberinde getiriyor. Yıldız bu durumu şöyle açıklıyor: “Dil temizliğinden sonra tat duyusunun arttığını gözlemliyoruz. Dil, üzerindeki kirli tabakadan arındığında adeta nefes almaya başlıyor. Bu da tat almayı olumlu etkiliyor.”

Dil temizliğinde en etkili yöntemin metal dil kazıyıcılar olduğunu belirten Yıldız, “Sabah, dişleri fırçalamadan önce bile dil temizliği yapılabilir. Metal kazıyıcıların hijyen açısından avantajı büyük. Dilin arka kısmından öne doğru, orta kuvvetli bir basınçla temizlenmeli. Ancak bu işlem yapılırken dil yüzeyine zarar verilmemesi için dikkatli olunmalı,” diyerek uygulama konusunda da önemli bilgiler veriyor.

Gülüş Estetiği mi, Dudak Dolgusu mu Önce Yapılmalı? Gülüş Estetiği mi, Dudak Dolgusu mu Önce Yapılmalı?

Dil temizliğinden sonra ağız bol suyla çalkalanmalı ve ardından diş fırçalama rutinine geçilmesi gerektiğini belirten Yıldız, “Bu şekilde güne hem ferah bir nefesle başlarsınız hem de uzun vadede çürük oluşumunu engellemiş olursunuz,” diyerek dil temizliğini günlük rutine dahil etmenin önemine bir kez daha dikkat çekiyor.

Muhabir: Ceren Eyüpoğlu - Rümeysa Şahin