Son yıllarda yaşanan ekonomik kriz ve hayat pahalılığı, yaşamın tüm alanına sirayet ederek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını mağduriyetine sebep oldu. Sorunların en başında ise ev sahibi ve kiracılar arasında son yıllarda mahkeme sürecinin artmasına neden olan kira ücretleri geliyor. Devlet son yıllarda artan kira ücretlerine karşı yılda %25 oranında bir kira artışını zorunlu kılan 6098 sayılı Kanun’un geçici maddesi ile önlem almaya çalıştı. Verilen bu karara rağmen ev sahipleri ve kiracılar arasında sorunlar artmaya devam etti. 

Alınan yeni karar sonrası 1 Temmuz Pazartesi günü itibariyle %25 artış zorunluluğu kaldırılıyor. Bu tarihten itibaren ne olacağı ile ilgili endişeler özellikle kiracılar arasında konuşulmaya başlandı. Biz de geçici madde uygulanmasının kalkmadan hemen önce Yalova Emlakçılar Derneği’ne giderek bu konudaki son durumu öğrendik. Yalova Emlakçılar Derneği Başkanı Hayrettin Yılmaz, Yalova’daki emlakçıların aldığı komisyondan, %25 kira artışının iptaline kadar önemli konularda kişisel fikirlerini paylaştı.

“Ne mal sahibini ne de kiracıyı mağdur etmek istiyoruz”

İlk olarak Yalova’daki kiracıların aldığı komisyon hakkında bilgi veren Başkan Yılmaz, “İstanbul'da veya başka bir illerde %12 komisyon alıyorlar ama biz Yalova'da bir kira bedeli alıyoruz. Vatandaşlarımıza her türlü yardımcı olmak amacıyla aslan kanunen %12 almamız lazımken biz bir kira bedeli alıyoruz ve istedikleri şekilde yardımcı olmaya çalışıyoruz” dedi. Mal sahiplerinin kiraya verirken bazı istekleri olabildiğini söyleyen Başkan Yılmaz, “Mal sahipleri ben memur isterim diyor. Memur istiyorum falan muhabbeti bence yanlış. Yalova’da kaç memur var ki? Bir sürü boş daireler var. Üniversiteli var, çalışan işçiler var. Yani biz elimizden geldiği kadar yardımcı oluyoruz. Biz burada mal sahiplerin de yardımcı olmalarını istiyoruz. Çünkü biz ne onların ne mağdur etmek istiyoruz ne de kiracıyı mağdur etmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

“İmza atana kadar kimse kimseye para vermesin” 

Tavşanlı'da Bekar Evleri Sorunu Büyüyor Tavşanlı'da Bekar Evleri Sorunu Büyüyor

Yalovalı vatandaşlara emlakçılar dışında kimse ile aracı pazarlığı yapmamaları konusunda çağrıda bulunan Başkan Yılmaz, “Kafeteryalarda ve çay ocaklarında lütfen kimseyle muhatap olmasınlar. Bir emlakçıya gidip emlakçıyla muhatap olsunlar. Yarın öbür gün emlakçı bizi dolandırdı diyorlar. Hiçbir emlakçı, dükkanı olan mal sahibini veya karşındaki insanı kim olursa olsun dolandıramaz. Çünkü bürosu olanların hepsinde yetki belgesi vardır. Yetki belgesi olmayanlarla da tercih etmesinler. Bu saatten sonra zaten lise ve üniversite öğrencileri bu işi yapabiliyor. İlkokul ve ortaokul mezunları için bu kalktı biliyorsunuz. İnsanları uyarıyoruz ama gene sağda solda duyuyoruz; kafeteryalarda ve çay bahçelerinde alışveriş yapıyorlar. Birkaç seferinde hatta telefon aldım işte beni dolandırdılar falan dedi. Hangi emlakçı diyorum. Emlakçı değil, kafeterya da oturduk ve alışveriş yaptık diyor.  Hanımefendi, “Yani çok özür dilerim. Siz böyle bir şeyi tercih ediyorsanız, dolandırılmayı da hak ediyorsunuz” diyorum. İmza atana kadar kimse kimseye parayı vermesin. Noterliklerden alırken çok dikkat etsinler. Sahte evraklarla yapıyorlar. Hep dışarıda olaylar olmuştur. İnsanların bir boşluğunu yakalıyorlar ve o boşluktan faydalanmaya çalışıyorlar” şeklinde konuştu.

“Serbest piyasaya karşıyım”

Yalova’daki ev satış piyasası ve kira ücretleri hakkında çarpıcı bilgiler veren Başkan Yılmaz, “3 yıl evvel 300-400 binlere sıfır dairelerimiz satılıyordu. Bu son 3 yılda daireler 3 Milyon, 4 Milyon, 5 Milyon,  Milyon, 6 Milyon hatta ve hatta 10 Milyona kadar çıkan daireler var. Bana göre çok büyük bir artış. Enflasyona göre hiçbir şey… Ona da bir şey diyemiyoruz. Piyasa çok anormal bir şekilde ilerliyor. Her şeye zam var. Sade emlak değil, diğer gıda da olsun, alışverişe her gün bir zam geliyor. Biz buna yetişemiyoruz. Ama bu sunidir. Vatandaşlara şöyle sesleniyorum, banka batabilir. Dükkan yıkılabilir, toprak batmaz, yıkılmaz. Toprağa yatırım yapanlar çıksın desin ki ben dağ başından aldım ve zarar ettim. Mümkün değil… Bizim de görmeden aldığımız yerler var ama ben hiç zarar ettiğimi hatırlamıyorum” dedi.

Devletin %25 kira artış uygulamasını 1 Temmuz itibariyle kaldırma kararı hakkında konuşan Başkan Yılmaz, “Devletimizin büyüklerine seslenmek istiyorum; Maden kaldırıyorlar, buna bir standart getirilsin. Biz de diyoruz ki; %30 olsun, %35 olsun ama serbest piyasa olmasın. Çünkü hem alıcı hem satıcıya hem tutana bunlar zulüm. Burada bir çare getirilmesini istiyoruz. Bütün Oda Başkanları da Yalova olsun, İstanbul olsun, Bursa olsun, İzmit olsun, İzmir olsun, Adana olsun, Trabzon olsun… Hepsi benim söylemlerime de katılabilirler. Çünkü piyasa çok acayip bir rakamlarda…  Yani 30.000 35.000 liraya kadar kira bedelleri mümkün değil. Bugün bir askeri ücret 17.000 TL iken 35.000 TL bir vatandaşın kira bedeli ödemesi bana saçma geliyor. Ha burada mal sahipleri de 4 milyona ev alıp 10 Bin Liraya da veremezler. Burada bir anormallik var. Bu anormalliğe tabii ki büyüklerimiz ve devletimiz sahip çıkacak. Bunlara bir düzen getirilmesi lazım” ifadelerini kullandı.

Yalova Emlakçılar Derneği Başkanı olarak %25 uygulamasının kaldırılmasını desteklemediğini açıklayan Başkan Yılmaz, “Aslında %25 Türkiye enflasyonuna göre çok düşük ama vatandaşa da çok yük getirir. Düşünebiliyor musun? Serbest piyasa olduğu zaman 10 bin lira olan kiraya 20 bin lira diyecekler.  Bu mantıksız… %25 olmasın ama %30 ya da %35 olsun. Tabi burada mal sahipleri biraz üzülecek ama onlarda kusura bakmasın. Yarın biz de onlar da yok olacak. Gelecek nesil çok zorluk çekecek. Tek başına bir kişi ne ev alabilir ne de ev tutabilir. İki kişi çalışıp anca geçinmeye çalışacak. Bunlara da kimsenin seyirci kalmasını istemiyoruz” şeklinde konuştu. 

“Eskiden ev sahibi 10 senede harcadığı parayı çıkarabiliyordu” 

1 Temmuz itibariyle ev sahipleri ve kiracılar arasındaki ilişkilerin daha da gerilebileceğinden bahseden Bakan Yılmaz, “Sıfır daireler 7 bin ve 10 bin liraya oturanlar var. Adam evimi boşalt, ben 20 bin lira istiyorum diyecek. %100 zam uygun mu? Değil… %50 desen yine kabul etmeyecek ve “Ben buraya 4 milyon lira verdim. 10 bin liraya bunun parasını 40 senede çıkaramıyorum” diyecek. Eskiden 200 bin liraya daire alıyordu, 3 bin liraya kiraya veriyordu ve 10 seneye parasını kurtarabiliyordu. Yani mal sahiplerine de zulüm… Bir ortalama bulmamız lazım” dedi. Konuşmasının sonunda Yalovalılara bir kez daha seslenen Başkan Yılmaz, “Dışarıda sertifikasız çalışanlar, sertifika alın. Para cezaları çok büyük. Yakalandığınız zaman 32 bin lira, ikinciye yakalandığınız zaman kanunda çok değişik şeyler var. Lütfen sertifika alın ve sertifikasız çalışmayın. Vatandaşlarda sertifikası ve dükkanı olmayanlarla irtibata geçmesin” diyerek konuşmasını sonlandırdı. 

Muhabir: Göktuğ Doğukan Yüksel