Kıymetli okurlarım, bu hafta biraz siyasetin dışına çıkıp sizlere Güleç Kardeşler olarak 50 yılın aşkın süredir ticari faaliyetimizi sürdürdüğümüz tarım konusunda bilgiler vermek istiyorum. Çünkü içinde bulunduğumuz ekim ayın tohumların toprakla buluşacağı ay.
Sonbaharın içinde bazen yazdan kalma bazen yağmurların yağdığı bir mevsim yaşıyoruz. Köylülerimiz buğday, arpa, fiğ, yulaf, mısır tohumları için tarlalarını hazırlamaya başladılar. Bu ay içerisinde tohum toprakla buluşacak, kış boyunca toprak altında olgunlaşacak ve ilkbahar ile birlikte tarlaları yemyeşil süsleyecek. Daha sonrada hasat edilecek.
Hafızlarınızı şöyle bir yokladığınızda ilk köşe yazılarımı hayvancılık ve tarım üzerine yazdığımı hatırlayacaksınız. Sizlere o zamanda süreçleri anlatmış, çiftçinin yaşadığı zorlukları aktarmıştım. Ülkemizde tarım ve hayvancılığın yeteri kadar da desteklenmediğini söylemiştim.
Eylül ayında Resmi Gazete’de tarım ve hayvancılığa yapılacak destekler açıklandı. 2023 Yılı Tarımsal Destekleme Kararnamesi’ne göre; 2023 üretim yılı desteklerinde geçen yıla göre gübre desteğinde hiçbir artış yapılmadı. Hayvancılık ve sertifikalı tohum kullanım desteğinde ise tamamına değil bazı ürünlere destek verildi. Mazot desteği ise ürün bazlı olarak açıklandı. Yani ektiğiniz tohumun cinsine göre devlet mazot desteği vereceğini açıkladı.
Geçen yıla göre hayvancılık desteklenme konusunda daha şanslı oradaki oranlar tarıma göre çok daha yüksek.
Nitelikli tarım alanlarını yapılaşmaya tek tek feda ederken elde kalan alanlarında kullanılması için ekonominin bu denli kötü olduğu bir dönemde yapılan destekler neredeyse yok denecek düzeyde. Borç harç tohum alan, traktörüne mazot koyan çiftçi hasat zamanı sonrası devletin açıkladığı desteklerle adeta boşa kürek çekmiş oluyor. Borcunu ödemek isteyen birçok köylü bu sefer çareyi toprağını ya da traktörünü satmakta şehre göçmekte buluyor. Bu hem yavaş yavaş tarımı bitiriyor hem de istihdam açığını arttırıyor.
Köylünün toprağını işlemesi, üretmesi, ülkemizin dışa olan bağımlılığının azaltılması için tarım daha çok desteklenmeli. Bu verimli topraklara sahip ülkemizin en büyük avantajını beton yığınlarıyla doldurarak kendimiz dezavantaja çeviriyoruz.
Toprağını işlemek isteyen köylümüzle, keyfi olarak gezmeye çıkan kişi mazotu aynı fiyatla alıyor. Tarım ve hayvancılık politikamızı topyekün gözden geçirmeliyiz.
Emeğini toprağa harcayacak olan tüm köylülerimize, çiftçilerimize kolaylıklar diliyorum. Allah yardımcıları, ürünleri bol ve bereketli olsun.