Hayriye Köyü Muhtarı Ali Avcı, “Armutlu Ve Gemlik Arasında Oluşumuz Dezavantaj Oluyor” Hayriye Köyü Muhtarı Ali Avcı, “Armutlu Ve Gemlik Arasında Oluşumuz Dezavantaj Oluyor”

1962 Trabzon doğumlu muhtar Altuntaş, 1966 yılından beri Çiftlikköy’ün Sultaniye Mahallesi’nde yaşıyor. 35 yıllık evli ve 2 çocuk babası olan Altuntaş, muhtarlık öncesi yaptığı asıl mesleğinin kalebodur ustası olduğunu ifade etti. Muhtarlığını yapmakta olduğu yerde bir cami bulunduğu ve caminin altında Gönüllü Yardımlaşma Derneği olduğunu belirten Altuntaş, kendini buranın hem başkanı hem de aşçısı olarak tanımladı. Köyde vefat eden biri olduğunda cenaze öncesi yemeklerin hazırlanmasından kendisinin sorumlu olduğunu açıklayan Altuntaş, maddi durumu olmayan vatandaşların masraflarını dernek olarak karşıladıklarını ifade etti.

Köyüne yaşanan yoğun göçlerden kaynaklı, köyünde yaşayan vatandaşları ancak %50-%55 oranında tanıdığını ifade eden Altuntaş, son 3 yılda artan göçlerle birlikte nüfuslarının 3500’e yükseldiğini dile getirdi. Sultaniye Mahallesi’nin, toplumun hemen her kesiminden ve polis, doktor, hemşire gibi meslek grubundan insanlar tarafından tercih edildiğini söyledi.

Mahallesinin ihtiyaç ve taleplerini karşılamak için bir bütçeleri bulunmadığını ve bu talepleri vatandaşların kendilerine bildirmesinin ardından Belediye’ye ileterek çözüme kavuşturduklarını ifade eden Altuntaş, mahallesinin yollarındaki eksiklikten yakındı. Mahallelerinde sağlık ocağı bulunmadığını ve bu durumun vatandaş açısından sorun olarak görüldüğünü ifade eden Altuntaş, eski Yalova ile şu anki Yalova arasındaki en belirgin farkın, o zamanlar yeten maddi durumların şu anda yeterli gelmediğini aktardı.

Eskiden mahallerinde elma, erik, dut gibi çok fazla meyve yetiştiğinden fakat artık bu durumun kalmadığından ve nadir olduğundan bahseden Altuntaş, güvenlik anlamında sıkıntı yaşamadıklarını ama mahallenin nüfusunun daha da artması durumunda bekçi tutabileceklerini söyledi.

Muhtar mahallenin neyidir? sorusuna amiridir yanıtını veren Altuntaş, mahallesinde kentsel dönüşüme girme ihtimali olan riskli binalar bulunduğunu belirterek, 2 katlı olan eski evlerin mahallerinde büyük sorun teşkil etmediğini söyledi.

Geçmişte sera üretimi yaptıklarını fakat artık bu konuda bir çalışmada bulunulmadığını ifade eden Altuntaş, mahallesindeki hayvancılık yapan sayısının azaldığından bahsetti. OSB’ler ile ilgili mahallesinde gelişime neden olacağını ve isteyen vatandaşların oraya çalışmak üzere katılabileceklerini de sözlerine ekleyerek röportajı sonlandırdı.

Tuğba ALTIN/Haber

Editör: Rümeysa Şahin