Yalova Gazetesi’nin serisi, Mahallenin Muhtarı devam ediyor. Yalova Gazetesi İnternetten Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Duygu Saral, Armutu’ya bağlı Hayriye Köyü’nün Muhtarı Ali Avcı ile görüştü. Muhtar Avcı sorularımızı yanıtladı.
“10 sene öncesine kadar Gürcü köyüydük”
Kendisi ve köyü hakkında bilgi veren Ali Avcı , “1948 Hayriye Köyü doğumluyum. 7 yaşında Gemlik’e taşındık ve hayatımızı orada devam ettirdik. Orada esnaflık yaptıktan sonra 20 yıl önce emekli oldum ve köyümüze geri döndük. Hayriye Köyü’nün 2 dönemdir muhtarlığını yapıyorum. Büyük ihtimal son dönemim. Gençlere biraz daha ön açılsın” dedi ve köyü hakkında bilgi verirken, “Köyümüzde 86 kişi yaşıyor. Yaklaşık 40-45 hane var. Yaklaşık 10 yıl öncesine kadar katıksız bir Gürcü köyüydük. Her yer olduğu gibi burası da göç alıyor. Gelenler ile de uyumluyuz, geçiniyoruz ve bir sorunumuz yok. Genellikle İstanbul’dan, Gemlik’ten, Bursa’dan gelen oldu. Çok uzaktan gelen yok, daha çok bu civarların insanları geldi” ifadelerini kullandı.
“Bursa Büyükşehir Belediyesi bu sene yardımcı oldu”
Köyünün sorunlarından bahseden Muhtar Avcı, “En büyük sıkıntı su. 10 yıllık muhtarım, konuşulmazdık gün hiç olmamıştır. Kaymakamlık ve herhangi bir toplantı da hep dile getirdik. En büyük derdimiz su. Ulaşımda, taşıma olmadığı için yollarımıza az bakılıyor. Armutlu ve Gemlik arasında oluşumuz dezavantaj oluyor. O bakıyor burası yapsın yolu, o bakıyor burası yapsın yolu… Kalıyoruz öyle… Allah razı olun Bursa Büyükşehir Belediyesi bu sene yardımcı oldu. Köyümüzden itibaren Narlı’ya kadar Selimiye’de dahil olmak üzere yollarımızı yaptılar. Sağlık Ocağımıza ilçeden haftada bir sağlıkçı, 2 haftada bir doktorumuz geliyor. Bazen ara verip gelmiyorlar, neden olduğunu bilmiyorum” şeklinde konuştu.
“Halktan para toplayarak sondaj yaptırdık”
Su sıkıntısını nasıl çözebiliyorsunuz sorusu üzere Muhtar Avcı, “Ancak sondajla halledebiliyoruz. Yaklaşık 6 yıl önce Özel İdare tarafından yapıldı. Bol su kaynağı yok. Yapıldı ama yetmiyor. Biz müracaat ettiğimizde “Size yeni yaptık” cevabını alıyoruz. Yeni yaptık ama gelen suyu kimse ölçmüyor. O zaman kendi başımızın çaresine bakmaya çalışıyoruz. 2 yıl evvel halktan para toplayarak yeni sondaj yaptırdık. Kendi imkanlarımızla, vatandaşın katkılarıyla yaptık. O da yetmedi bundan 25 gün önce tekrar bir sondaj yaptırmaya karar verdik. Köylümüzün katkılarıyla bizim için güzel de bir su bulduk” dedi.
Muhabir/Duygu Saral
Kameraman/Göktuğ Doğukan Yüksel