Yalova Gazetesi’nin en özel serilerinden olan “Mahalle’nin Muhtarı” devam ediyor. Son olarak Yalova’nın Merkez Köylerinden olan Güneyköy’e gittik. Güneyköy Muhtarı Hacı Murat Erhan, Yalova Gazetesi İnternetten Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Duygu Saral ile özel bir görüşme gerçekleştirdi.

“Ağırlıklı olarak Kafkas göçmenleri var”

Kendisi ve köyü hakkında bilgi veren Hacı Murat Erhan “1968 Yalova Güneyköy doğumluyum. Belli bir müddet memuriyet görevimden kaynaklı olarak köyümün dışındaydım. Emekli olduktan sonra 2019 seçimlerinde muhtar adayı oldum ve kazanarak muhtarlık yapmaya başladım. Bir dönem daha aday olmayı düşünüyorum” dedi ve kışları köyünde 100-110 arası hanenin oturduğunu söylerken, “Kışın aşağı yukarı nüfusumuz 500, yazları 1000-1500’e kadar çıkıyor. Ağırlıklı olarak Kafkas göçmenleri var. 1877-1878 Osmanlı-Rus harbinden sonra Dağıstan bölgesinden Hazar Denizi kıyısından göçerek, o zamanki Osmanlı toprağı olan buraya yerleşmişler” şeklinde konuştu.

“Çeşmemizi görmeye geliyorlar”

Muhtar Vekili Seçkin Ceran, “50. Yıl Mahallesi Olarak Su Problemimiz Had Safhada” Muhtar Vekili Seçkin Ceran, “50. Yıl Mahallesi Olarak Su Problemimiz Had Safhada”

Köylerinin turizm açısından çok ziyaret edildiğini belirten Muhtar Erhan, “Daha çok dini turizm… Kafkasya’dan bizim köyümüzün kurucuları var. O zamanlar medreselerde okumuş, Dağıstan’da, Bağdat’ta, Doğu’da eski Türk illerinde eğitim görmüş insanlar. Onların buraya getirdikleri vatandaşlarla birlikte buraya yerleşim olmuş.  O Rus harbinden sonra parça parça göç etmişler. Kuruluş aşaması öyle olmuş. Köyümüzün çeşmesini de o zamanın Sultanı olan Sultan Reşat Han tarafından hediye olarak yaptırılmış. Çeşmemizi görmeye geliyorlar. 2 tane tarihi Camimiz var. Bunların hepsi Osmanlı’dan kalma. Şu an 3 tane bayanın işletmesini yaptığı Kafkas yemekleri yapan dükkanlar var. Çok gelen ve merak eden oluyor” ifadelerini kullanırken, köylerindeki insanların çoğunluğunun dışarıda yaşadığını söyleyen Muhtar Erhan, “Burayı yazlık gibi kullanıyorlar. Okuyan kısmımız çok, bürokrat çok, askeri ve polis teşkilatında çalışan çok. En önemlisi bizim köyümüzde el sanatlarından olan kuyumculuk çok. Köyümüzde 3-4 tane atölye var. Çalışanlar çıraklık usulü ile yetişiyor. Eskiden daha çoktu şu an gençlerin rağbeti azaldı” dedi.

“%5 kadar dışarıdan gelen var”

Köylerinin eskiden hiç göç almadığını söyleyen Muhtar Erhan, “Kapalı bir kutu gibi yaşıyorduk. Ama şimdi yerlerin çok değerlenmesi, pandemi dönemi ve depremden dolayı sadece biz değil tüm köylere rağbet çok. Yerel halk seçici davranıyordu ama şimdi maalesef davranamıyor. Para olarak kim daha yükseğe müşteri bulursa ona satıyor. Şimdi, Kafkas göçmenlerinin dışında %5 kadar dışarıdan gelip ev yapanlar var” şeklinde konuştu.

“Yalova’nın köylerinde mantar gibi yapılaşma olacak”

Köylerinin 35 sene önce başlamış bir imar çalışmasının yeni bittiğinin bilgisini veren Muhtar Erhan, “Maalesef imar sıkıntılı bir durum. Bunu bitirdikten sonraki aşamada bazı sıkıntılarımız oldu. Herkesi de memnun edemiyorsun. Ondan sonrası ile ilgili İl Özel İdare deprem ile ilgili bir çalışma başlattı. Olan binaların bir kısmını yıktık. Diğerleri ile ilgili çalışmalarımız var, İl Özel İdaresi bu konu üzerine eğiliyor. Bundan önceki İç İşleri Bakanı bu konu ile ilgili talimatta vermişti. 3-5 tane kaçak yapı vardı. Bu konuyla ilgili biz şikayetlerimizi bildiriyoruz.  Onlar gelip cezaları da kesiyorlar, inşaatları da durduruyorlar ama bu çözüm değil. Kesinlikle bununla ilgili bir caydırıcı kanunun çıkması lazım. Yoksa bir zaman sonra Yalova’nın köylerinde mantar gibi yapılaşma olacak” ifadelerini kullandı.

“Gençlerin hiçbiri tarımla uğraşmıyor”

Köylerinde tarım yapılmadığını ifade eden Muhtar Erhan, “ Eskiden çok vardı. Yeni yetişen gençlerin hiçbiri tarımla uğraşmıyor. Mevcut ormanda çalışan var. Tarımda %3-4… Hayvancılıkta %3-4… Onu da hep 50 yaş üzerindekiler yapıyor. Eskiden şu küçücük köyde 1000’in üstünde büyükbaş hayvan, 5000’in üzerinde de küçükbaş hayvan vardı.  Şimdi 500 tane büyükbaş hayvan, 1500-2000 tane küçükbaş hayvan var” dedi.

“26 yavrumuza burs veriyoruz”

Muhtar olduğunda köyünün gelirinin 15-20 bin lira olduğunun bilgisini veren Muhtar Erhan, “Şu an neredeyse 1 milyon liraya vurdu. Kendimde ticaret ile uğraştığım için ticari ilişkilerimi kullanarak, köyü de küçük bir ticari şirket olarak görerek başardık. Bizim burada çıkan Karsu diye bir suyumuz var. Ondan bir gelirimiz var. Birkaç tane yerimiz var. Onları ben kiraya vererek gelirlerini arttırdım. Bir de Yalova’da bir dükkanımız var. 30 sene önce alınmış, oradan bir gelirimiz var. Bunların toplamından 26 yavrumuza burs veriyoruz” şeklinde konuştu.

Muhabir/Duygu Saral

Kameraman/Göktuğ Doğukan Yüksel

Editör: Rümeysa Şahin