Hava sıcaklıkları her geçen gün artarken su kaynaklarımızda yaşanan azalmalar en büyük sıkıntı olarak ön plana çıkıyor.

Vücudumuzun %70’nin su olduğunu düşünürsek su, yaşamımızın en temel maddesi. Bu temelin su kaynakları; nüfus artışı, sanayileşme, iklim değişikliği, kirlilik gibi nedenlerle günümüzde büyük tehlike altında. Her geçen gün artan su kaynaklarının yanlış kullanımı su kıtlığı riskini tetikliyor. 

DSİ'nin çalışmasına göre, Türkiye'de kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 2000'de 1.652 metreküp iken, 2009'da 1.544 metreküpe, 2020'de ise 1.346 metreküpe geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) öngörülerine göre Türkiye nüfusunun 2050'de 94 milyon olması bekleniyor. Bu da kişi başına düşen su miktarının 1000 metreküpün altına inme riskini beraberinde getiriyor. Yani Türkiye'nin yakın gelecekte su kriziyle karşılaşma tehlikesi bulunuyor.

Ülkemiz, bilinen aksine su zengini bir ülke değil. Bu algı bile kaynakların bilinçsizce kullanılmasına yol açıyor. Bu bilinçsizliğin yanında siyasi irade olası su krizine karşı sadece masa başı planlamalar yapıyor. Çünkü uzmanlara göre su kaynaklarındaki azalma iklim değişikliğinden değil, kaynakların bilinçsiz ve yanlış kullanımından kaynaklanıyor.

Peki Yalova için durum ne?

Yalova nüfusu her yıl düzenli olarak artış göstermekte. Kentimizin içme suyunu Gökçe Barajından karşılamaktayız. Barajın hem ekonomik ömrünü hem de artan nüfusu göz önüne aldığımızda çok değil birkaç yıl içerisinde su sıkıntısı ile karşı karşıya kalmamız mümkün.

“Yalova geleceğin su şehri olacaktır” diyerek şehrimiz için bir vizyon ortaya koyan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kenti Yalova’nın adının su sıkıntısıyla anılmasından hicap duyarız.

Ancak bu yaz bazı köylerimizde ve bazı mahallelerimiz de su sıkıntı ile karşı karşıya kalmaya başladık bile. Artan nüfus karşısında önlem almadığınız takdirde bu yaz yaşanılan önümüzdeki yıllar için kaçınılmaz bir son. O nedenle acilen Yalova için ikinci bir baraj yapılması gerekmekte.

Yalova halkı olarak bu durumu asla göz ardı etmemeliyiz.

Kalın sağlıcakla…