Yalova İl Müftüsü İlyas Yılmaztürk, 2023 yılının 7 Ekim tarihinde yeniden başlayan ve 2024 yılı boyunca tüm acımasızlığıyla devam eden İsrail’in Filistin’e olan saldırılarını Yalova Gazetesi’ne değerlendirdi ve Batı Dünyası’na sert eleştiriler getirdi. İl Müftüsü Yılmaztürk konuşmasının devamında ise 2024 yılının son haftalarında Suriye’de meydana gelen gelişmelerin İslam Dünyası için olumlu olduğunu söyledi ve bu tür gelişmelerin 2025 yılında da devam etmesini diledi.

“Batılılar kendileri dışındakilere insan muamelesi yapmıyor”

2024 yılının insanlık tarihinin en acıklı sahnelerinin yaşandığı bir yıl olduğuna dikkat çekerek açıklamalarına başlayan İl Müftüsü Yılmaztürk, “Gazze’de, gerçekten insanlığın gözü önünde, canlı yayında, masum insanlar; aileler, çoluk çocuk, kadınlar, hiçbir ayrım yapılmaksızın, üstlerine bombalar yağdırılarak acımasızca katledildiler ve büyük bir soykırıma uğradılar. Bu büyük trajedi, modern dünyanın geldiği bu zamanda yaşandı ve bütün dünya bunu seyretti. Gerçekten bu tarih, bir milat olmuştur. Şu anlamda milat olmuştur: Bize Batı'nın anlatmaya çalıştığı değerlerin aslında o kadar da sahiplenilmediğini görüyoruz. Batılı ülkeler, değerleri sadece kendileri için sahipleniyorlar ve kendileri dışındaki insanlara, özellikle bu katliama uğrayan masumlara, insan muamelesi bile yapmıyorlar. Çünkü bu sadece İsrail’in bir katliamı değildi; İsrail ile birlikte hareket eden uluslararası güçlerin, yoğun desteği ile sağlanan silah ve bomba yardımlarıyla Gazze'deki masum insanlar katledildiler” diyerek bu duruma tepki gösterdi.

Yalova Bal-Göç Başkanı Özgür, Ankara Temaslarını Anlattı! Yalova Bal-Göç Başkanı Özgür, Ankara Temaslarını Anlattı!

“Kur’an-ı Kerim 2024 yılı boyunca Batı’da en fazla okunan kitap oldu”

Filistin halkının binlerce yıldır yaşadığı topraklarda soykırıma uğradığını söyleyen İl Müftüsü Yılmaztürk, “Bir taraftan bu acıklı hadiseyi yaşarken, diğer taraftan dünyada bir anlayış gelişmeye başladı. Bu sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada böyleydi. Avrupa’da, Batı’da, stadyumlar dolusu insanlar bu katliamı protesto ettiler. Günlük olarak, 3-4 bin kişi Batı aleminde bu olaylardan sonra Müslüman olmaya başladı. 2024 yılı boyunca Batı'da en fazla okunan ve satılan kitap, Kur’an-ı Kerim oldu. İnsanlar, İslam’ı incelemeye ve araştırmaya başladılar. Bu, sevindirici bir gelişmedir. Aynı zamanda, Müslümanların birliğine ve beraberliğine de vesile olmuştur. Çünkü şu görülmüştür: Daha önce 100 yıl önce bu toprakları işgal edenler, aynı hedeflerine fırsat buldukça devam edeceklerdir. Bu da bir teyakkuz geliştirmiştir” ifadelerini kulandı.

“Göçmenler konusunda güzel bir misafirperverlik örneği gösterdik”

Suriye diktatörünün devrilmesi ve ülkemizdeki Suriyelilerin durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan İl Müftüsü Yılmaztürk, “Suriye’de bizim soydaşlarımıza ve dindaşlarımıza yönelik acılar devam etmektedir. Suriye, aslında bizim 100 yıl önceki vatanımızdır. Orada esarete mahkûm olan, yüz yıldır acı çeken insanlar var. Katliamlar, hapishaneler, işkenceler, hepsi yayınlandı ve görüldü. Dolayısıyla, onlar da tıpkı Gazze’deki insanlar gibi, belki daha fazla bir katliama uğramışlardır. Hemen komşumuzda olan bu trajediler, bizleri doğrudan etkiliyor. Maddi ve manevi olarak, memleketimizdeki göçmenlerin yaşadığı dramı, 13 yıldır birlikte izliyoruz. Onlara imkanlarımız ölçüsünde elimizden gelen yardımları yapmaya çalışıyoruz. Allah Teâlâ, devletimize ve milletimize zeval vermesin. Türkiye, göçmenlere karşı çok güzel bir misafirperverlik örneği sergiledi. 4 milyon civarında insan, huzur içinde yaşadılar. Şimdi, memleketlerine, vatanlarına dönmeye başladılar. Bir kısmı döndü, bir kısmı da inşaat faaliyetlerinin ardından dönecek. Bazıları, "Dönerler mi, dönmezler mi?" diye soruyorlar. Ancak ben şahsen, büyük oranda döneceklerini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“Hiç kimseye inancı nedeniyle baskı yapılmasın”

Komşu ülkelerde huzur olması durumunda Türkiye’nin de huzurlu olacağını belirten İl Müftüsü Yılmaztürk, “Onların yaşadığı zorluklar, bizim de zorluklarımızdır. İnşallah, o huzurun daha da genelleşmesini görürüz. Şam, bizim için çok önemli bir yerdir. İslam dünyasında, Mekke, Medine, Kudüs’ün ardından İstanbul ile birlikte Şam gelir. Şam, İslam devletlerine başkentlik yapmış önemli merkezlerden biridir. Şam, aynı zamanda büyük İslam âlimlerinin ve ecdadımızın yaşamış olduğu bir yerdir. Ecdadımızın yaptığı gibi, biz de yeryüzünde adaletin hâkim olmasını istiyoruz. Kimse zulme uğramasın. Hiç kimseye inancı nedeniyle baskı yapılmasın. Bunun örneğini, Anadolu'da gördük. Bin yıl boyunca, gayrimüslimler, hiçbir zulme uğramadan bizimle birlikte yaşadılar. Biz de, kardeşlerimizin bulundukları yerlerde özgür yaşamasını istiyoruz ve bunun için dua ediyoruz. İnşallah Şam’ın kurtuluşu Kudüs’ün kurtuluşuna vesile olur. 2025 yılı, bu umutlarla ve dualarla girdiğimiz bir yıl olur” dedi.

“Uyumamamız, teyakkuzda olmamız ve nöbette olmamız gerekiyor”

2025 yılında savaşların bitmesini dileyen İl Müftüsü Yılmaztürk, “Sadece Ortadoğu’daki savaşlar için değil, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaş için de geçerlidir. O bölge de bizim komşumuzdur. İnşallah, bu savaş da sona erer. İnsanlar, üretimde, bilimde, teknolojide yarışsınlar; ancak öldürmek ve savaşmak yerine, birbirlerine daha fazla katkı sağlasınlar. Fakat, insanın içinde şeytan da vardır. Şeytanlaşmış insanlar da vardır. Bunlar, insanların arasını açmaya çalışıyorlar. Bu yüzden dikkatli olmamız, dua etmemiz ve kenetlenmemiz gerekiyor. Bizim bulunduğumuz topraklar çok önemlidir. Dünyanın merkezindeyiz. Dolayısıyla, bizim vatanımıza ve milletimize gözü olan çok insan vardır. Hiç uyumamamız, teyakkuzda olmamız ve nöbette olmamız gerekiyor. Vatanımızı ve milletimizi muhafaza etmek için elimizden geleni yapmalıyız” diyerek sözlerine son verdi.

Muhabir: Göktuğ Doğukan Yüksel - Sezgin Altınel