Ağız ve Diş Sağlığı köşemizin bugünkü bölümünü, linkte yer aklan videoya tıklayarak izleyebilirsiniz.
Bebeklerde ilk diş çıkarma ne zaman gerçekleşiyor?
B.İ. : Bebekler, yaklaşık 6 aylıkken çıkmaya başlıyor. 6 ayda bir, 4 diş olmak üzere ortalama 2 yaşına kadar tüm süt dişleri ağız içerisinde olmuş oluyorlar genel olarak.
Süt dişlerinin çürümeye başladığı dönemde ebeveyn olarak ne yapmak gerekiyor?
B.İ. : Aslında çürümeye başlamadan önce, bazı materyallerle temizlemek lazım. Parmak fırçaları olabilir ya da ya da pamuklar olabilir. Çürüdüğünüzü fark ettiğinizde de hemen bir hekime danışmanız gerekiyor. Çocuğun yaşına bağlı olarak işlem yapılabilir ya da farklı yöntemlerle farklı şekilde yönlendirebilirsiniz.
Aileler süt dişlerinin döküleceği düşüncesiyle diş fırçalamaya fazla önem vermiyorlar. Bu süreçte ne gibi durumlara neden olabilir?
B.İ. : Evet ama her dişin düşme yaşı ayrıdır. En başta da 6 aylıkken de alt ve üst dişler çıkar, oradan başlıyor düşme zamanları da. 6 – 7 yaşında ortalama olarak hem alt hem de ön 4 diş düşmeye başlıyor. Daha sonrasında arkadaki 9 – 10 yaşlarındaki azı dişleri düşmeye başlıyor. En son köpek dişleri düşmeye başlıyor. Bunların bakımı iyi yapılmazsa eğer, süt dişleri alttaki daimi dişlerin gelmesine rehberlik ettikleri için aslında dizilimde çok büyük önem arz ediyorlar. O yüzden bakımlarını, eğer düşme yaşı yaklaştıysa evet çekim bir tercihtir, yapılabilir. Ama eğer düşmesine zamanı varsa mutlaka tedavi edilmesi lazım ki alttaki dişin sürmesine rehberlik etmesi doğru zamanda olsun.
Çocuklarda süt dişi çürüdüğünde ağrı yapıyor mu?
B.İ. : Yapıyor, evet. Zaten yapmadıkça da bu koltuğa çık fazla oturulmuyor zaten. Ağrıdığı zaman da bizim için aslında biraz geç oluyor. Eğer o gece ağrıları başladıysa, ya da durup dururken hiçbir şekilde durmayan ağrılar varsa, bu sefer mecbur süt kanal tedavisi dediğimiz, aynı daimi dişlere yaptığımız kanal tedavisini uygulamak zorunda kalıyoruz. Koltuk süresi uzuyor. Çocukların bunu kaldırma direnci daha düşük. Genelde bu çocuklar 6 yaşında ya da 5 yaşında oluyorlar. Ki zaten düşmesine 3 – 4 yıl var. Kesinlikle azaltmamız gerekiyor bir şekilde.
Peki, çocuklar dişleriyle çok oynuyorlar dişleri düşmeye başlayınca. Çocukların uyguladıkları güç, zamanında düşmesi gereken dişin erkenden düşmesine neden oluyor mu?
B.İ. : O kadar güç uygulayamazlar. Zaten sallanan dişleri tutup alıyorlar. Yalnız şöyle bir şey oluyor, çocuklar dişleri çok salladıkları zaman ya da yetişkinlerde tam tutup alamadıkları için kökler bazen kalabiliyor. O zaman da mesela daimi diş çıkabiliyor ama yanında bir süt dişinin kökü kalmış oluyor. O zaman, yemek yerken acıyarak olmuş oluyor, yani biraz bilinçsiz olmuş oluyor aslında oradaki dişin çekimi. Ama eğer çok sallanıyorsa, dişte herhangi bir çürük yoksa ve diş çıktığında gördüğünüz tam bir parçaysa sıkıntı yok, sallayabilirler. Hatta kendilerinin çekmeleri de motive ediyor bazen onları.
Kameraman/Duygu SARAL
Konuşmacı/Begüm İÇEN