Bugün, Kent Konseyi Meclisleri’ni tanıttığımız videolu köşemize Yalova Kent Konseyi Kadın Meclisi ile devam ediyoruz. Yalova Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Fadime Yıldırım Karoğlu ile kadın meclisleri ve faaliyetlerinin önemine, kadın meclislerinin muhtarlıklar ve STK’lar ile iş birliği süreci içerisinde yaptıkları etkinlere değindiğimiz röportajımızı, linki verilen videoya tıklatarak izleyebilirsiniz.
F.Y.K: İsmim Fadime Yıldırım Karoğlu. Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı’yım. Başkanlığı geçtiğimiz yıl devraldım. Bir yıldır Kadın Meclisi Başkanı’yım. Ondan öncesinde, Kent Meclisi’nde yürütme kurulunda 3 dönem görev yaptım. Bu bir ekip işi ve gönüllülük işi olduğunu çok iyi biliyorum. Kadın Meclisi, Kent Konseyi’nin ilk meclislerinden biri. Çok projelerde yer almış oldum. Kadına yönelik şiddetten tutun da, festivaller olsun, veya toplumsal duyarlılıkta gönüllü zabıtalıklar olsun. Bütün projeler kültür sanat ile alakalı projelerin içinde yer almıştım zaten. Bunu gözlemledim ben, kadınlarımızın daha çok eğitmeye ihtiyacının olduğunu düşünerek okumayı daha çok önemsedim. Okuryazar buluşmaları yaptık. Kadınların daha çok kendilerini ifade edebilecekleri bir atmosfer oluşsun istedim. Nitekim da çok güzel başladık. Daha yeniyiz de tabii ki, bir yıl oldu. Okuryazar buluşmalarının ardından, kadınlar biliyorsunuz çocuklarını eğiten, toplumu eğiten insanlar ve toplumun yarısını temsil ediyorlar. Geri kalan yarısını da zaten kadınlar doğuruyor, biliyorsunuz. O nedenle de okumak, eğitimli olmak ve çocuğunu eğitmek kadınlar açısından çok önemli. O nedenle üstünde durduk bu konunun. Bunun dışında tabii ki kıyıda köşede kalmış ifade edemeyen kadınların sesi olmak istedik. Bu sesi de tabii ki gür şekilde duyurmak için Kadın Meclislerine ihtiyaç var. Bizim burada Kadın Meclisi üyelerimize ihtiyaç var. Bunda siyasi ya da maddi bir beklenti olmadığı için, gönüllülük esasına dayandığı için çok demokratik bir meclis Kadın Meclisi, Gençlik ve Engelli Meclisi. Böyle bir çıkar gözetilmediği için de daha verimli çalışmalar ortaya çıkıyor. Kent Konseyi’nin zaten misyonu belli. Siyasi ve hiçbir beklentisi olmayan, maddi hiçbir çıkarı olmayan insanlar bizimle birlikteler. Kent Konseyleri kentin sorunları ile ilgili çalışıyor, biz de kadın bağlamında çalışıyoruz. Kadınlarımızın sorunlarını dillendiremediklerini, gelip meclisimizde demokratik mecliste dillendirmelerini istiyoruz. Daha çok katılımcı olsunlar istiyoruz ki kentimizdeki kadınlar daha güvende yaşayabilsinler. Kendilerini ön plana çıkarabilsinler diye. O güçlerini gösterebilsinler diye. Çünkü hiçte küçümsenecek bir yanı yok. Kadınlarımız istediğinde gerçekten yapamayacakları hiçbir şey yok.
Kadın Meclisi’ne her yaştan kadın gelip üye olabiliyor. Bunda dil, din, ırk ya da etnik köken aranmıyor. Herkes gelip kayıt olabilir, üyelik alabilir. Üye kadınlarımızın o bağlamda hiçbir yükümlülüğü, sorumluluğu yok. Sadece bizde kendi seslerini duyurmuş olacaklar. Kadın Meclisi çok projeler yaptı, yapacak. Projelerimiz var. Kendini daha iyi ifade edebilme özgürlüğü istiyorlar. Bu da güzel bir meclis, iyi bir alan diye düşünüyorum ben. O konuda zaten ast-üst ilişkisi de yok. Meclis Başkanı olmam, benim onlara bir yaptırım getirmem anlamına gelmiyor. Herkes söz sahibi olabilir Kadın Meclisi’nde. Sorunlarını dillendirip, projeleri varsa çözüm odaklı projelerini bana sunabilir. Hakeza Kent Konseyi Genel Sekreterliği’ne sunup hayata geçirebiliyoruz. Bu bağlamda hiçbir sorun olmayacaktır. Kadınlarımız üye olsunlar istiyoruz. İşe çekmek için de projeler, mini çalıştaylar planlıyoruz. Diyelim ki kadın dernekleri, STK’lar kadınların katılımıyla, muhtarlıkların katılımıyla oluşacak mini çalıştaylar düzenlemeyi düşünüyoruz. Bundan çıkacak sonuçlarla da çözüm odaklı projeler yapacağız tabii ki. O kadının toplumsal bağlamda, her yerde görünür olmasını sağlayacaktır. Bir yerlerde olmasını sağlayacaktır. Bunun için Kadın Meclisleri’ni çok fazla önemsiyoruz.
Konuşmacı/ Fadime Yıldırım KAROĞLU
Kameraman/Duygu SARAL