2024-2025 Eğitim Öğretim Dönemi’nin tüm Türkiye’de başlamasına sayılı günler kala Yalovalı vatandaşların en merakla beklediği konuların başında okul servis ücretlerinin ne olacağı geliyordu. Geçtiğimiz hafta toplanan komisyon yeni ücretleri belirlerken, Yalova Servis İşletmecileri Odası Başkanı Halil Ünver ve Yalova Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mustafa Bozkurt’un imzası ile yeni tarife kamuoyuna açıklandı.
Yalova Servis İşletmeciler Esnaf Odası Başkanı Halil Ünver, okul servis ücret tarifesinin belirlenmesinin ardından sıcağı sıcağına Yalova Gazetesi’ne konuştu. Başkan Ünver, açıklanan ücret tarifesinin nedenlerini tek tek sıralarken, giderlerin fazlalığına dikkat çekti.
“0-3 kilometre aylık 3 Bin 600 Türk Lirası’na denk geliyor”
Okul servis ücretlerinin, Yalova Servis İşletmecileri Esnaf Odası’nın talebiyle ve Yalova Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği’nin onayıyla her yılın Ağustos ayında belirlendiğinin bilgisini veren Başkan Ünver, “Bizler de Yalova’da öğrenci servisi çalıştıran 15-20 kişilik bir esnaf topluluğuyla bir araya geliriz. Günlük, aylık ve yıllık maliyetlerimizi kaleme alırız. Daha sonra ise okulların açık olduğu 180 gün üzerinden yıllık bir tarife belirleriz” dedi. Ara zammın Yalova’da yapılmadığını belirten Başkan Ünver, “2024-2025 dönemi için yıllık tarife de en yakın mesafe olan 0-3 kilometre 27 Bin 176 Türk Lirası olarak belirlendi. Bunu veli isterse 9 taksitle ödeyebilir, istersen %10 indirimli şekilde ödeyebilir ve de isterse %5 indirim ile 2 taksit şeklinde ödeyebilir. Bu fiyatlar 3-6 kilometreden 32-37 kilometreye kadar çıkarak artıyor. Bunun dışında ilkokul grubu için rehber personel ücreti vardır; O da 2024-2025 dönemi için öğrenci başına aylık 600 TL olarak belirlenmiştir. Ortalama olarak 2 ücreti 9 aya böldüğümüz zaman 0-3 kilometre için aylık 3 Bin 600 Türk Lirası’na denk geliyor” şeklinde konuştu.
“Şubat ayında %10’luk bir tarife artışı çıktı ama uygulamadık”
Ara zammın kesinlikle yapılamayacağının güvencesini veren Başkan Ünver, “Bugüne kadar kesinlikle ara zam almadık. Geçen yıl enflasyon artışı ve mazotun yükselmesinin ardından maliyetlerin aşırı yükselmesi sebebiyle Şubat ayında %10’luk bir artış tarife olarak çıktı ama biz bunu uygulamadık. Bu yıl da Esnaf Odası Birliği Başkanı Mustafa Bozkurt ile yaptığımız görüşeme sonrası ara zam uygulamayacağımıza karar verdik” İfadelerini kullandı. Ücretleri sene başında belirleyen komisyon hakkında bilgi veren Başkan Ünver, “Yalova Ticaret Odası’ndan, Yalova Servis İşletmecileri Esnaf Odası’ndan ve okullardan görevli olan kişiler bir araya gelerek ücret tarifesini belirliyor. Biz daha sonra teklifimizi Esnaf Odası’na sunuyoruz ve onlarda kendi içlerinde bunu onaylıyor. Fazla gelirse fiyatı düşürüyor ya da “Bu şekilde yapalım” diye yeniden bir gündem oluşuyor” dedi.
"Kaliteli hizmet verebilmemiz için bu fiyatların olması gerekiyor”
Açıklanan ücret tarifesinin vatandaşlara fazla gelmiş olabileceğinin farkında olduklarını söyleyen Başkan Ünver, “Biz bir araya geldiğimizde kalem kalem giderlerimizi yazıyoruz ama bunu anlattığımız zaman insanların canı sıkılıyor. Bizim Yalova şartlarında araçlarımız genelde 1 ya da 2 okul servisi çekiyor. Bu araçların kazancına göre giderler tek okulda yeterli kalmıyor. Mazot geçtiğimiz iki ay içerisinde 5 liralık bir artış yaptı ve önümüzdeki günlerde ne olacağını hiçbirimiz kestiremiyoruz. Ayrıyeten asgari ücret ile şoför çalıştırmalıyız. Yeni çıkan kanun ve yönetmeliğe göre de bu kişilere bizim sigorta yapmamız gerekiyor. Aynı şekilde rehber personel çalıştırıyoruz ve bu kişilerin de sigortalarını göstermemiz gerekiyor. Sanayi giderlerimiz de var ve en düşük trafik sigortası kestiğimiz zaman yıllık 22 bin TL’ye denk geliyor. Bunula birlikte kasko ve koltuk sigortası da yapıyoruz. Araçlarımızda toplam 3 tane sigorta var. Bununla birlikte Yalova mücavir saha içinde servis çekebilmemiz için Yalova Belediyesi’nden güzergah izin belgesi almamız gerekiyor. Ayrıyeten mücavir saha dışına çıkmamız için Ulaştırma Bakanlığı’nın vermiş olduğu yetki belgesi almamız gerekiyor. Hangi ilçeye gidersek güzergah izin belgesi almamız gerekiyor. Bugün, güzergah izin belgesi koltuk başı 70 Türk Lirası… Bunu 16x70 olarak hesapladığımız zaman her gittiğimiz ilçe ve beldeden ödemesini yapıyoruz. Dediğim gibi açıklanan ücret tarifesi fazla gelebilir ama bizim açımızdan kaliteli hizmet verebilmemiz için fiyatların bu oranda olması gerektiğini düşünüyoruz” diyerek açıklamalarına son verdi.