Akın, NLP’nin 1970’li yıllarda Kaliforniya’da dilbilimci John Grinder ve matematikçi Richard Bandler tarafından geliştirildiğini belirterek, bu tekniğin başarılı bireylerin davranış modellerinin incelenmesiyle ortaya çıktığını söyledi. “NLP, beynimizin nasıl çalıştığını anlamak ve yaşam kalitemizi artırmak için psikoloji ile nörolojiden faydalanır. İnsanların daha iyi iletişim kurmasını, daha esnek düşünmesini ve kendini yeniden programlamasını sağlar” diyen Akın, NLP’nin üç temel bileşeni olan Nöro (sinir sistemi), Linguistik (dil) ve Programlama (davranış düzenleme) unsurlarını şöyle açıkladı:

Nöro: Dış dünyayı algıladığımız duyularımız ve içsel düşünme süreçlerimizi ifade eder.

Linguistik: Düşüncelerimizi şekillendiren ve başkalarıyla iletişim kurmamızı sağlayan dildir.

Programlama: Düşünce ve davranışlarımızı yeniden yapılandırmamıza olanak tanır.

“Başarı, düşünce ve davranışlarımızı değiştirmekle başlar”
Başarının, bireylerin önce başarısızlık algılarını değiştirmesiyle mümkün olacağını belirten Akın, “İnsanlar kendileri ve başkaları hakkındaki inançlarını değiştirdiklerinde düşünceleri, ardından duyguları ve davranışları değişir. Bu da ürettikleri sonuçların kalitesini artırır ve sonunda hayatlarını dönüştürür” dedi.

Başarıya ulaşmanın yolunun, net hedefler belirlemekten ve bu hedeflere ulaşmak için iyi planlar yapmaktan geçtiğini ifade eden Akın, “Beyninize açık, net ve iyi yapılandırılmış mesajlar gönderirseniz, beyninizi hedefinize programlayabilir ve ilerleme kaydedebilirsiniz” diye konuştu.

Yalova Basariya Giden Yol Hulya Akin Yasam Koc (2)

Akın, “Bazı İnsanlar Sevgiyi Sözlerle Değil, Davranışlarla Hissetmek İster” Akın, “Bazı İnsanlar Sevgiyi Sözlerle Değil, Davranışlarla Hissetmek İster”

NLP’nin 4 Temel İlkesi
Akın, NLP’nin dayandığı dört temel uygulama ilkesini de sıraladı:

Hedef Belirlemek:
“Ne istediğinizi bilmeden başarıya ulaşamazsınız. Hedefinizi belirleyin ve bu hedefi gerçekleştirdiğinizi önce zihninizde canlandırın. Ancak bir şeyi arzu etmekle gerçekten istemek arasında fark vardır. Gerçekten istemek, doğru olanı yapmak ve bu doğrultuda harekete geçmektir.”

Harekete Geçmek:
“En mükemmel hedefi belirleseniz bile eyleme geçmezseniz sonuç alamazsınız. Örneğin, bir kursa katılmanız gerekiyorsa hemen harekete geçin. Bilginizi artırmanız gerekiyorsa gerekli kaynakları okuyun. Başarı, ancak eylemle mümkündür.”

Yalova Basariya Giden Yol Hulya Akin Yasam Koc (1)

Duyusal Keskinlik Geliştirmek:
“Hedefe yaklaşıp yaklaşmadığınızı anlamak için duyusal farkındalığınız yüksek olmalı. İki şey arasındaki ince farkları görebilmeli ve süreci sürekli değerlendirmelisiniz. Zihninizde bir yol haritası oluşturduktan sonra, bu haritayı gerçek hayatta da uygulamalısınız.”

Esnek Olmak:
“Bir yöntem işe yaramazsa başka bir yolu deneyin. Unutmayın ki başarısızlık diye bir şey yoktur; sadece geri bildirim vardır. Davranışlarınızı değiştirebilme esnekliği, hedefe ulaşmada anahtardır.”

“Başarı sistemli çalışmayla mümkündür”
Yaşam Koçu Hülya Akın, çalışmaların sistemli bir şekilde uygulanması durumunda başarının hayatın her alanında mümkün olacağını belirtti. “Hayatınızı dönüştürmek ve başarıya ulaşmak istiyorsanız, düşünce kalıplarınızı değiştirin, hedeflerinizi netleştirin ve cesaretle harekete geçin” diyen Akın, NLP’nin herkes için bir rehber olabileceğinin altını çizdi.

Muhabir: Sezgin Altınel