Yalova Gazetesi, “Mahallenin Muhtarı” serisinin ilk konuğu Bağlarbaşı Mahalle Muhtarı Şükrü Bakkal oldu. Muhabirimiz Duygu Saral’ın sorularını yanıtlayan Muhtar Şükrü Bakkal, özgeçmişi ve muhtarlık sürecinde ki gelişmeleri aktardı.

“Diplomalı bir bakkalım”

Yalova’da dünyaya gelen Bağlarbaşı Mahalle Muhtarı Şükrü Bakkal, “Ben Bağlarbaşı mahallesinde doğdum. Uzun yıllar öğrencilik hayatımdan sonra bakkalcılık yapmaya başladım. Diplomalı bir bakkalım. Aynı zamanda yardımseverliğim yüzünden muhtarlığa adaylığımı koydum. Allah razı olsun mahallemizde destekledi bu konuda. 1986 yılında Yalova Ticaret Lisesi’nden mezun oldum. Açıköğretim fakültesinde okudum ama mezun olamadım. Askerlik vakti gelince iptal ettim. Hanımı da tanıyınca evlenmeyi tercih ettim. 2014 yılında muhtar oldum. Allah nasip ederse 3. Dönemde de yine muhtar adayıyım. Mahalle halkımın da desteğini bekleyeceğim” ifadelerini kullandı.

“Bağlarbaşı kenar mahalle diye geçiyordu”

Armutlu Karşıyaka Mahallesi Muhtarı Ömer Serez, “Nüfus Olarak 12 Bini Bulmamız Gerekiyor” Armutlu Karşıyaka Mahallesi Muhtarı Ömer Serez, “Nüfus Olarak 12 Bini Bulmamız Gerekiyor”

Benim mahallem Hayri Tezcan'ın dediğine göre Küba mahallesiydi. Benim dönemimde de bazı şeyler bakımsızdı. Bağlarbaşı kenar mahalle diye geçiyordu. Ama bende imreniyordum yani. Bir Bahçelievler bir Fatih caddesi gibi olmasını isteyen bir insandım. Hayallerimdi. Allah nasip etti ilk önce hastane geldi ve hastanenin temeli atıldı. Hastanenin ben bizim mahallenin çevresini değiştireceğine inanıyorum. Daha doğrusu da değişmeye başladı diyebiliriz. Kentsel dönüşümünde temeli atılacak inşallah. O da bittiği zaman Yalova’nın en merkezi mahallesi bizim mahalle olacak diye düşünüyorum. Kenar mahallelikten Küba mahallelikten çıkıyoruz artık daha modern bir mahalle olacağız” şeklinde konuştu.

“Küçük Türkiye diyorum”

Her kesimden vatandaşının olduğunu söyleyen Bakkal, “Mahallemi şöyle değerlendiriyorum. Küçük Türkiye diyorum. Her kesimden vatandaşımız var. Romanımız var, Alevi kesiminden var, Kürt kesiminden var, Lazı var, Çerkezi var, yerlisi var, Macir'i var. Burayı güzel bir Türkiye olarak değerlendiriyorum. Ufak tefek çatışmalar olsa da benim bildiğim kadarıyla ciddi bir şey olmadı. 56 yaşındayım. 56 senedir pek bir şey olmadı” dedi.

“Ev fiyatları çok arttı”

Kentsel dönüşümün daha önce de olacağını dile getiren Bakkal, “Barbaros Binicioğlu zamanında bir girişim oldu ama dar çerçevede de kaldı. Birkaç kez de Yakup Koçal zamanında oldu. Mustafa Tutuk başkan olduktan sonra güzel bir şeye değindiler. Merkezi hükümetten de destek aldıklarını düşünüyorum ben. Zaten o olmasaydı belediyenin bütçesinin yeteceğini düşünmüyorum buna. Öyle olunca da başarılı olacaklarını inanıyorum. İnşallah başarılı da olurlar. Hiç kimsenin de mağdur olmasını istemiyorum açıkçası. Bütün yöneticilerin vebali olacağı gibi benimde vebalim olacak. Ben üzülürüm eğer bir mağduriyet yaşanırsa. Başladı sayılır artık. İlk önce Kazimiye köyünde prefabrik evler yapıldı. Deprem nedeniyle uzadı bazı şeyler. 1 sene içinde biteceğini söylüyor Başkanımız. Bende inanıyorum ve canı gönülden de destekliyoruz. Mülkiyet problemi ise devletimiz nasıl karar verir bilemiyorum. Net bir bilgim yok. Başkan Tutuk'a toplantılarda vatandaşlar sordu fakat pandemi dönemi olduğu için o dönemlerde netleştiremediler. Çünkü herkesin değişik değişik sorunları var. Mesela kiracı sorunu var. Ev fiyatları çok arttı. Yeni binalarda 6 bin ile 7 bin lira arası değişiyor. Eski binalarda 2-3 bin civarında oluyor” ifadelerine yer verdi.

7/24 hizmete açık olduklarını dile getiren Bakkal, “Mahallenin ihtiyaç ve taleplerini bakkal olduğumuz için 7/24 bize ulaşabiliyorlar. Telefonumda aynı şekilde 7/24 açık. Tatil günleri de buradayım. Her türlü ulaşabiliyorlar. Yardıma ihtiyacı olan vatandaşlar için durumumuz Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Kızılay, belediye ve hayırsever vatandaşlarla çözmeye çalışıyoruz. Onlarda genelde Ramazan aylarında geliyorlar. Sıkıntımız var o konuda. Yetiştiremeyebiliyoruz. En sıkıntılı olduğumuz dönemlerde onlar oluyor” dedi.

“Mahalleye bir ilkokul birde ortaokul kazandırdık”

Mahalleye bir tane ilkokul ve ortaokul kazandırdıklarını belirten Bakkal, “Mahallemize bir ilkokul kazandırmıştık ve bunun yanına artı olarak da ortaokul kazandırdık. Öğrenciler roman vatandaşların çocukları olduğu için orayı vermek istemiyorlar öğrencilerine. Bende aslında karşıyım. Bizim roman vatandaşlar müziğe çok yatkın insanlar. Eğlence sektöründe iyiler. Orada konservatuvar gibi bir şey olabilir. Öğrencileri öyle değerlendirebilirdik ve güzel bir çalışma olabilirdi. Muhtar olmadan önce ben bunları düşünüyordum ama muhtar olduktan sonra da öyle bir ortam oluşmadı. Birkaç kez derneklere söyledim. Yazın mesela mevlitlerde ilahi grubu ile sünnet düğünlerinde mehter takımları isteniyor. İzmit'ten, Bursa'dan ve İnegöl'den bu takımlara ihtiyaç oluşuyor. Ücretleri de yüksek oluyor. Ben söyledim dernek başkanlarına ve Levent Usta diye bir başkanımız vardı. O değerlendirmeye aldı bu sene içerisinde o da belli olur” ifadelerine yer verdi.

“Güvenlik sorunu gerçekten sıkıntılıydı”

Mahallenin güvenlik sorununa değinen Bakkal, “İlk dönemimde Vefa beye demiştim merdiven altı muhtarıyım diye bize parkın içinde bir ofis yaptı. Ama orası yokuş olduğu için bırakmak zorunda kaldım. Mustafa başkanımız söz verdi bize yeni bir ofis yapacak. Güvenlik sorunu gerçekten sıkıntılıydı. Özellikle kolay para kazanıldığından dolayı hırsızlık ve uyuşturucu da merkez mahalle gibiydik. Ama Emniyet Müdürlüğü'nün değişmesiyle emekli olan müdürümüz Göksel Topaloğlu sayesinde bayağı azalttı. Emniyet Müdürlüğü güzel çalışıyor. Parklarda bonzai içenleri görürdük. Ama şimdi öyle bir ortam yok. Birde uyuşturucu kullanan ailelere destek olunması gerektiğine inanıyorum. Emniyetin destekleri oluyor fakat yetersiz kalıyor. Örneğin vasi atanması gerekiyor. Mahkemeye başvurması gerekiyor ailenin bu zaten başlı başına uzun bir süreç. Bunu da çözmeleri gerektiğine inanıyorum. Yeni çıkacak yasa da var sanırım ama ne zaman çıkar bilmiyorum. Vasiye gerek kalmadan hapise giren uyuşturucu bağımlısı direkt tedavi edilebilecek. Öyle bir şey olursa çok iyi olur aileler içinde. Birkaç aile ile birlikte çalıştık ama sonuç alamadık” diye konuştu.

“Dârülharpçılar çocuklarını okula göndermiyor”

Bakkal, “Dârülharpçılar çocuklarını okula göndermiyor ve onlar normalde oyda kullanmıyorlar. Nazımızın geçtiği o tür düşünceye sahip arkadaşlara anlatıyorum. Kendi hakkını arayabilmen için seni yönetecek kişiyi senin seçmen gerekiyor diye söylerim. Yarın öbür gün doktora gittiğin zaman eşinin kadın doktora gitmesini isteyeceksin ama kızını okutmazsan nasıl olacak ya da çocuğunu okutmazsan doktoru nerede bulacaksın. Cahil bir toplum olarak kalırız diyorum ve anlatmaya çalışıyorum.” dedi.

Mahallesinin %80 ini tanıdığını söyleyen Bakkal, “Merkezde 14 tane muhtarımız var. Yalova’da toplamda köylerle birlikte 94 tane muhtarımız var. Vatandaşlar kime oy vereceğini iyi biliyorlar. Mahallemizde 20 bin civarında vatandaşımız var” diyerek sözlerini noktaladı.

MUHABİR: DUYGU SARAL

KAMERAMAN: RÜMEYSA ŞAHİN

Editör: Rümeysa Şahin