Çiftlikköy, Merkez İlçeyi saymazsak, Yalova’nın beş ilçesinden birisi. Çiftlikköy’ün bir özelliği, Yalova’nın en yakın ilçesi olması. Öyle ki Yalova’nın bittiği noktada Çiftlikköy başlar. Arada sadece Kazımiye deresi vardır.
Geçtiğimiz günlerde Çevre Haftası nedeniyle Çiftlikköy’e bir ödül verildi. Bu ödülden bir Yalovalı olarak ve Yalova’nın en ucunda Çiftlikköy’ün başlangıç noktasında yaşadığım için gurur duydum. Çünkü yaşamım yarı yarıya her iki kesimde de sürüyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu yıl ilk defa “Temiz Türkiyem” adlı bir yarışma düzenledi. Şehirler nüfuslarına göre ayrılarak, belediyeleri çevreye duyarlılığı ve çevreye bakış açıları yönünden değerlendirildi. Çiftlikköy 10 Bin ile 50 Bin nüfuslu ilçeler arasında üçüncülük çevre beratını kazandı.
Cadde ve sokakların temizliği, evlerin bakımlı ve bahçelerinin çeşit çeşit renkli çiçekleriyle bu ödülü fazlasıyla hak ettiğine inanıyorum. Dolayısıyla başta Sn. Belediye Başkanı olmak üzere tüm yerel yöneticileri ve şehirde yaşayanları kutluyorum. Çünkü bu iş tek taraflı olmaz. Bir yer temiz ise bunda temizleyenden çok kirletmeyenin rolü büyüktür.
Başkan Metin Dağ, düzenlediği basın toplantısında, başarının da verdiği heyecandan olsa gerek, siyasi rakiplerine fazlaca gönderme yaptı. Yapılanlar ortada ve bir de belgelenmiş olduktan sonra, politik ve kasıtlı eleştirilere uzun uzun cevap vermeye gerek yoktu. Siz çalışmalarınıza devam edin.
Bu arada bizim KİPTAŞ Sitesi kenarından geçen ve çok kötü durumda olan Kazımiye Deresi’ne, Yalova Belediyesi’nin katkılarını alarak bir el atsanız ben ve sitede oturan 197 aile müteşekkir olacağız. Kolay gelsin.
-------------------
9 haziran Cumartesi günü Yalova’da, seçim günlerini aratmayacak büyük bir gösteri vardı. Günler öncesinden ilan panolarındaki kocaman afişlerle ve mahalle gönüllülerinin birebir tanıtım çalışmaları ile telefon mesajlarıyla duyurulmuştu. Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, 3 yılda yaptıklarını ve bundan sonra yapacaklarını Amfi Tiyatroya sığmayan binlerce katılımcıya anlattı.
Yapılan olumlu ve güzel işlere hiçbir sözümüz yok. Şehirde yaşayan duyarlı herkes onları görüyor ve taktir ediyor. Biraz da bardağın boş kısmına bakalım ve akla takılanları dile getirelim.
O gün toplantı dağıldığında yollar ellerinde dolu çantalar olan insanlardan geçilmiyordu. Kimisi ikişer tane almıştı. Bu organizasyonun maliyetini merak ettim. Bu acaba nereden karşılandı? Belediye bütçesinden ise kişisel bir tanıtım için bu ne kadar yerinde bir harcama? O parayla daha çok kişinin yararlanacağı kalıcı bir hizmet yapılamaz mıydı?
Örneğin yılan hikayesine dönen, bir türlü tamamlanamayan Çocuk Tiyatrosu’nun taban ve tavan döşemeleri yapılamaz mıydı? Benimde yakın dostum olan Engin ailesinin maddi katkılarıyla yapımı planlanan ve onların adını taşıyacak tesisin temeli 27.05.2010 tarihinde atıldı. 240 günde bitirileceği açıklanan, 22.01.2011’de açılması gerekirken bugüne kadar açıklanan açılış tarihlerinin hiçbiri gerçekleşmedi. Şimdi de Temmuz’daki Yalova’nın kurtuluş günü söyleniyor.
Projeye öncü olan aile yükümlülüğü olan nakitin tamamına yakınını ödediği halde bu gün inşaatın ancak kabası bitmiş durumda. Bu hızla gelecek yılki kurtuluş gününe yetişirse çok iyi.
Diğer bir konu organik ulaşım projesi.Bu ilk olarak geçen yıl ortaya atılmıştı. Bende bu köşede 11 Ağustos 2011 tarihli yazımda bunun uygulama şansının olmadığını belirtmiş, neden olarak da gerekçelerimi beş madde halinde ortaya koymuştum. Bugüne kadar bir yanıt alamadığım gerekçelerim güncelliğini koruyor.
Sn. Başkan 5-6 Ekim’de Dünya Sağlık Örgütü’nün Yalova’da yapılacak toplantısı sırasında organik ulaşım projelerini devreye sokacaklarını söylüyor. Aslında Mayıs sonu idi. 41 km olacağı belirlenen yol üç ay içinde nasıl bitecek? Acaba İDO önünde başlayıp park alanında devam eden ve İskele Meydanı’nda biten yaya yolu üzerinde mavi boya ile çizilen doluş durağının içinden geçen beşyüz metrelik yolu mu gelen heyete gösterecekler.
Tanıtım kitapçığındaki eski donanma tesislerinin yerine yapılacak Nikah Salonu maketi Termal’deki tarihi sinemayı çağrıştırıyor. Tasarımcı kopyacılık yerine çağdaş çizgiler taşıyan bir yapı düşünebilirdi.
Yalova deresinin ışıklandırılmış haliyle gece görüntüsü renkli fotoğraf olarak çok hoş. Ancak gündüz suyun kirliliği ve postane köprüsünden bakınca iki yandaki çıkıntı ile pek o kadar güzel değil. Tonlarca putrel demir kullanılarak yapılan bu uzantıların ne işe yaradığını merak edip durdum. Epey süre öyle kaldıktan sonra “Yalova Ressam Derneği Uygulama Platformu” yazısı konuldu. Ama Yalova’da sık sık resim sergileri açan değerli ressamlar olduğu halde bir tekini orada çalışırken görmedim.
-