Aslen Çorumlu olan ve 2001 yılında Yalova’ya taşınan Muhtar Çınar, evli ve 2 çocuk babası. 10 yıldır Altınkent Mahallesi muhtarlığını sürdürmekte olan Muhtar Mahmut Çınar, mahallesinin vatandaş portföyü ile ilgili, “Subaşı, biliyorsunuz ki deprem konutu. 1999 Depremi’nden sonra 6 ayda yapıldı. 3002 tane konut var burada. 2007’ye kadar burada Subaşı’nda sadece yazlıkçılar vardı. 2007’ten sonra tersanelerin kurulmasıyla Subaşı hızlı bir şekilde göç aldı. Anadolu’dan, Doğu’dan ve Güneydoğu’dan… Şu an oturanların %80’i tersaneci. Geçimlerini de tersanede çalışarak sağlıyorlar. Subaşı’na gelen vatandaşların %60’ı gibi tersaneci %20’si de serada çiçekçilik yapıyor. Dolayısıyla böyle yerlerde çalışıyorlar.” şeklinde konuştu.
Mahallesinin nüfusu ile ilgili konuşan Muhtar Çınar cümlelerine, “Mahallemin nüfusu yaklaşık, en büyük mahalle benimki burada, Subaşı’nda. Altınkent Mahallesi en büyük mahalle. Yaklaşık 6000 civarı ama resmi olarak 5 bin küsurdur. Tersanede çalışanların yaklaşık %60’ı burada yaşıyorlar. Artık Subaşı deyince akla ilk gelen tersanelerdir. Tersanelerden başka dediğim gibi seracılık var, ufak tefek birkaç tane fabrika da var ama genelde burada tersaneciler çalışıyor.” şeklinde devam etti.
Mahallesinde yaşayan vatandaşların temel istekleri üzerine konuşan Muhtar Çınar, konuyla ilgili, “Bizim mahallemizde genelde ulaşım problemi, aslında her 20 dakikada bir araçlar var ama, geçim sıkıntısından dolayı problemlerimiz var. Yani, dediğim gibi bir vatandaş 2 kişi Yalova’ya gitmek istese bugün 30 liradan 60, 60 lira da geliş 120 lira yol parası. Dolayısıyla böyle bir sıkıntımız var bizim. Yoksa öbür türlü ulaşımımızda her 15 dakikada bir minibüs var, belediye otobüsü de var. Belediyenin birkaç araç daha fazla çalıştırması ve biraz daha mesai yapıp Yalova’ya, Karamürsel’e, Altınova’ya araç kaldırsak vatandaşımız böyle bir sıkıntıdan kurtulur. Dolayısıyla, böyle bir sıkıntımız var.” ifadelerini kullandı.
Mahallesinde okul problemi yaşadıklarını aktaran Çınar, bu konuyla ilgili “Burada bir tane okulumuz var. Ben biraz geniş çalışan bir muhtarım, aktif olarak muhtarlık yapıyorum. Dolayısıyla, burada bir tane okulumuz var, hem ortaokul hem de ilkokul tek bir okul. Ben 2015’ten bu tarafa hem Milli Eğitim Bakanım ile görüştüm, hem sayım vekillerimizle, il başkanımızla, belediye başkanlarımızla. Buraya acilen bir okulun yapılması gerek. Bu uğraşın, çabanın sonucu da zemin etüdü yapıldı okulun, pandemi döneminden dolayı da kaldı. Ama zemin etüdü yapıldı, projeleri ben de var. Masamda hazır duruyor okul ile ilgili. Acil bir okul, hem ortaokul hem de üst katında lise istiyoruz. Altınova’da 4 tane lise var ama geçim sıkıntılarından dolayı bizim çocuklarımızın oraya annelerin-babaların oraya gönderip her gün yol parası sıkıntısı çekiyorlar. Dolayısıyla, burada acilen bir tane liseye, mümkünse sanat lisesi olabilir ya da tarımla ilgili olabilir, gemi inşaatla ilgili olabilir. Dolayısıyla böyle bir okula acilen ihtiyacımız var.” cümlelerini kurdu.
Muhabir/Göktuğ Doğukan YÜKSEL
Kameraman/Tuğba ALTIN