“Kurban alım-satımında köyler, daha iyi hizmet veriyor”
Er, yaptığı açıklamada köylerde kurban satışlarının şu an daha iyi olduğunu vurgulayarak, vatandaşların köylere giderek uygun kurbanı tercih ettiğini ifade etti. Dışarıdan gelen üreticilerin bizi etkilemediğini dile getiren Er, köylerde satış yapanların sunduğu iyi hizmetin tercih sebebi olduğunu belirtti. Adnan Er, köylerdeki satıcıların vatandaşlara daha memnuniyet verici bir alışveriş deneyimi sunduğunu söyleyerek “Kurban alım-satımında şu an köylerde daha iyi satılıyor. Vatandaş gidiyor, köylerden seçiyor. Uygun olanı alıyor. Dışarıdan gelen üreticiler bizi etkilemiyor. Köylerde satanlar iyi hizmet veriyor. İyi hizmet verdiği içinde onlar daha iyi satıyor. Yerli üretici, kesim ücretini üzerine koyuyor. O günkü bir hayvanın ne kadar kesim ücreti var 10 bin lira mesela, satarken onu üzerine koyuyor. Fakat oradan aldığınız zaman hayvanı alıyorsunuz, siz kesim yerine götürüyorsunuz, oradaki kesicilere o parayı ödemek zorunda kalıyorsunuz. Büyükbaşta kesim ücreti 10 bin lira civarındayken, küçükbaşta ise kesme-parçalama bin lira. Yalova’da kurbanlık satan kişilerin hepsi kendi kesimhanesini oluşturuyor. Dışarıdan aldığımız hayvanı kestirmek içinde Yalova mezbası var. Yeterli sayıda kasap olduğu içinde kesimler erken bitiyor. Dışarıdan gelen kurban satıcısı bir yer kiralıyor. Aldığı yerin üzerini, yanlarını kapatıyor. Bunlar hep üreticiye ait. Belediye sadece sana bir toprak veriyor. Onun karşısında bir ücret bekliyor. Fakat nakliye vs. bu tür giderler hep üreticiye aittir. Dışarıdan gelmek daha zor bence” diye konuştu.
“Teknolojiye ayak uyduranlar bu işi yürütüyor”
Yalova Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Kulaber, teknolojiye ayak uydurmuş olan yerli işletmelerin daha fazla talep gördüğünü belirtti.
İnsanların hızlı ve temiz işletmeleri tercih ettiğini vurgulayarak, dışarıdan hayvan satın almanın kesim, paylaşma ve hijyen gibi sorunlara yol açabileceğini dile getiren Kulaber, “Geçmiş dönemlerde mesela geriye dönüp baktığımızda aslında aile işletmeleri kurban kesmiyordu. Ama şu an aile yapıları genişlediği için her bir aile işletmesinde kurban kesiliyor. Artık farklılaştı. Bunun için büyük işletmeler de var. Vatandaşlarımızın yerli üreticiyi ve işletmesi olan kişileri tercih etmesi lazım. Şu an işletmelerin, hayvan satışları bitti sayılır. Çünkü sıraya giriyor, gruplaşma oluyor biliyorsunuz büyük başlarda. Bundan dolayı bitirdiler. Dışarıdan hayvan satın alırsan kesim sorunun var, paylaşma sorunun var, hijyenik sorunun var. Kötülemek amaçlı söylemiyorum. Burada şimdi işletmelerden aldığınız zaman her işletme iyi olacak diye bir kural yok. Hijyenik olması lazım, temiz olması lazım, hizmet olması lazım. Şimdi Yalova’mızda epey işletme var. Bu işletmelerde ufak bir eksi davranış Yalova küçük olduğu için her yerde yayılır. Seneye kesilmez orada. Haliyle o hayvanlar kalıyor. Onun için hizmet gerekir. Vatandaşlarımız birinci günü işi bitirmek istiyor. Kurbanını kesmek istiyor. Bundan dolayı birinci gün kim çabuk yapıyorsa hijyenik, temiz ve sınırsız hizmet edenleri tercih ediyorlar. Teknolojiye ayak uyduranlar bu işi yürütüyor. Teknolojiye ayak uydurmak lazım. Düzgün, hijyenik, teknolojiye ayak uyduran kesimhaneleri tercih ediyorlar. Bundan dolayı talep daha çok oluyor” ifadelerini kullandı.
HABER/ RÜMEYSA ŞAHİN