1977 Yalova doğumlu, evli ve 2 çocuk babası Kaan Kaya, 2014 yılından beri Esenköy Liman Mahallesi muhtarlığı görevini sürdürmekte olduğunu açıkladı.
Mahallesinin vatandaş portföyü hakkında, “Burada genellikle Laz ve Gürcü nüfusu yoğunlukta. Son zamanlarda Doğu kökenli insanlarımız da var. Göçlerle birlikte Suriyeliler de geldi. Geçimimizi genellikle turizm sektöründen yaz aylarında sağlanıyor. Dağcılık, balıkçılık, insanlar bu şekilde geçimini sağlıyor.” şeklinde konuştu.
Muhtar Kaya, mahallesinin nüfusuyla ilgili, “Nüfusumuz son sayımda 3600 küsur, 3600 civarlarında. Yazın ortalama 50 bin, 60 bin, 80 binlere kadar uzanıyor. Hafta sonları daha da fazla. O yönde çok sıkıntı yaşıyoruz. O yönde belediyemiz de çok sıkıntıya düşüyor. Nüfusumuz az olduğundan dolayı devletten gelen yardım o şekilde geliyor. Yazın nüfusu yüz binleri bulduğu için belediyemiz hizmet yapamaz duruma geliyor. O yönden bizim bir an önce nüfusumuzu arttırmamız gerekiyor. Onun için, insanlardan kayıtlarını buraya almalarını rica ediyoruz yani.” dedi.
Mahallesinin ihtiyaç ve talepleri hakkında konuşan Muhtar Kaya, “Mahallemizde insanların geçim derdi oluyor. Okulda öğrencilerin, gariban ailelerin ufak tefek istekleri oluyor, yetişemiyorlar. O yönde ufak tefek yardımlar elimizden gelen gayreti belediyemizle birlikte yapıyoruz. Köyümüzde su sorunu hiç yok. Allah razı olsun belediyemizden, bu konuda çok iyi duyarlılık sağladı başkanımız. Bundan önceki belediye de tabi onun da hakkını yememek lazım Özen başkanımız yer altı sistemini olduğu gibi değiştirdi. Mehmet başkanımla da bu zirveye çıktı. Allah’ın izniyle sorunumuz hiç yok,” dedi.
Mahallesinin ulaşım sorunu ile ilgili konuşan Muhtar Kaya, “Ulaşım sorunu yazın olmuyor da kışın insanlarımız bu konuda muzdarip, otobüs firmasına da hak vermek gerekiyor. Nüfus düştüğü zaman, mazotun artması, benzinin artması sefer sayılarını düşürüyor. İnsanlarımız 3-3.5 saatte bir Yalova’ya gidip geldiği için sıkıntı yaratıyor. Bir de iç hatlar sıkıntımız oluyor. Nüfusumuz düştüğü için, köyümüz 5 km mesafede kıyı şeridi olan bir yer. İnsanlarımız iç hatta sorun yaşıyor. 4 kilometrede insanımız buraya daha rahat gelmek istiyor. İç hat seferlerini koymamız lazım. Kışın böyle bir sorunumuz oluyor.” diyerek mahallesinde özellikle kış aylarında artan ulaşım sorununun altını çizdi.
Mahallesinde uzun yıllardır yapılması planlanan ama bir türlü hayata geçirilemeyen tünel projesi ile ilgili de konuşan Muhtar Kaya, “Bu sorun hakikaten çok büyük bir sorun. Burada yaz aylarının gelmesi ile birlikte bu trafiğimiz çok artıyor. Armutlu ile birlikte çekilmez bir çileye dönüşüyor. Tüneller başladığında insanlar sevindi trafik rahatlayacak diye ama artık çile tünellerine döndü. Geçenlerde de başkanımız Yalova’da bir toplantıda bulunmuş. Hakikaten çile yani bilmiyorum artık nasıl tabir edeceğimi. Bu tünellerin bir an önce bitmesini istiyoruz. İnsanların tek isteği bu.” şeklinde konuşarak röportajımızı sonlandırdı.
Muhabir/Göktuğ Doğukan YÜKSEL – Kameraman/Tuğba ALTIN