Yayınlandığı günden bu yana büyük ilgi gören, Yalova Gazetesi’nin en özel serilerinden “Mahalle’nin Muhtarı” son hızıyla devam ediyor. Yalova Gazetesi, Altınova bölgesinde bulunan Çavuşçiftliği Köyü’ne gitti. Köy muhtarı Önder Tok, gazetemize samimi açıklamalarda bulundu.
“Seçimlere girmeyeceğim”
Kendisi hakkında bilgi veren Çavuş Çiftliği Köy Muhtarı Önder Tok, “Ben 20/10/1962 Çavvuşçiftliği doğumluyum, bu yaşıma kadar burada yaşadım. Geçmişte 20 yıl bir şirkette çalışıp emekli oldum. Servis işletmeciliği yapıyorum ve hala da yapmaktayım. Muhtarlık için 1 dönem sözü verdim. Bir daha seçimlere girmeyeceğim” ifadelerini kullandı.
“2 binin aşağısına düşmez”
Köyü hakkında konuşan Muhtar Tok, “Köyümüzün %70’i göçmen. Bulgaristan, Yunanistan, Balkan ülkelerinden… Emekli kesimi çok. Gençler köyde kalmıyor, dışarı gidiyorlar. Köyde önceden çiftçilikle geçinilirdi, o bitti. Gençlerimiz köy dışında iş kurup, okuyup meslek sahibi oluyorlar. 1230 kayıtlı nüfusumuz var fakat 2 binin aşağısına düşmez. Sanayi bölgesinde olduğumuz eleman bulma sıkıntıları var. İstanbul, İzmit, Bursa gibi bölgelerden bile buraya işçi geliyor. Tersanede çalışan 45 bin sigortalı çalışan var. Türkiye’nin her yerinden göç aldık” şeklinde konuştu.
“Köy bunu kaldıramayacak”
Çavuşçiftliği’nin yerleşik halkı ile dışarıdan çalışmak için gelenler arasında sorunlar yaşandı mı sorusuna cevap veren Tok, “ Şu anlık yaşanmıyor ama ufak tefek olaylar oluyor. Biz buna hakim oluyoruz ama zamanla köy bunu kaldıramayacak. Vali Bey olsun, belediyemiz olsun, Kaymakam Bey olsun, vekillerimiz olsun, bunları her fırsatta gündeme getiriyorum. İleride çok büyük sorunlar yaşanacak. Bu günübirlik bekar evlerine bir yer ayarlayalım… 50 dönüm, 60 dönüm güvenlikli olsun. İki kişilik odalar yapalım. İçinde manavı olun, berberi olsun, marketi olsun. Site tarzı… Ben bu arkadaşların böyle bir yere toplanmasından yanayım. Bazı Muhtar arkadaşlarım da benim hemfikir. Bunun bir an önce yapılması lazım. Şu an zamanı geçiyor” dedi.
“Ebemiz 24 saat görev yapıyor”
Köyündeki eksikliklerden söz eden Tok, “İlk geldiğimde ebe evini harabe bir şekilde buldum. Bizim ilk işlerimizden biri de ebe evinin lojmanını onarmak, tamir etmek oldu. Çatısından başladık, lojmanını bitirdik. Sağlık evinin içini bitirdik, dış düzenlemesini yaptık. Bizim köyümüzde ebemiz 24 saat görev yapıyor. Ben ona şöyle bir söz vermiştim; “Ben burayı yaparım ama 24 saat köyümüzde hastalarımızı, yaşlılarımızı görevin olamasa bile dolaşmanı istiyorum” dedim. O da sözünde durdu. Sağlık konusunda baya bir ilerleme sağladık” şeklinde konuştu.
“İyi bir gençlik geliyor”
Okul konusunda bilgi veren Tok, “Milli Emlak’tan ayrılan bir yer var. Oraya ben bir okul talebinde bulundum. Bizim okulumuz devlet yolu altında. Buraya 900 metre uzak. Halkımız çocuklarını ücretli taşımayla gönderiyor. Okulumuzun buraya gelmesini istiyoruz” dedi ve köylünün futbol sevdiğini belirterek, “Yeni yetişen, arkadan 46 tane genç geliyor. Bunlar 9, 10, 11, 12 yaşlarında. Köyümüzde düz yer kalmadı. Antrenman yapacakları bir yer olsun, o okulun yarısının da spor amaçlı olmasını istedim. Bu da projeye girdi, çalışmalar devam ediliyor. Okul, okul bahçesi ve onun önünde futbol. Onu da başaracağız, baya adımlar attık” ifadelerini kullandı.
Muhabir/Göktuğ Doğukan Yüksel
Kameraman/Göktuğ Doğukan Yüksel