KISA KISA

Yalova’da Balık Pahalı Mı?

Yalova Gazetesi, Yalova Merkez Balık Pazarı’na giderek balık avlanma sezonunu ve balık fiyatlarındaki son durumu öğrendi.

1 Eylül itibariyle 2024-2025 Su Ürünleri Av Sezonunun tüm Türkiye’de start almasının ardından balıklar tezgahlarda yerini almaya başlamıştı. Geçtiğimiz haftalar boyunca Yalova Balık Pazarı’na giden Yalovalılar, tercih ettiği balıkları satın alarak fosfor ve kalsiyum kaynağı ürünleri tüketmeye başladılar.

Eylül ayının sona ermesi ve avlanmada 1 aylık sürecin tamamlanmasının ardından balıktaki son durum Yalovalılarca merak konusu oldu. Biz de Yalova Merkez Balık Pazarı’na giderek son durum hakkında bilgi aldık ve balıkçı esnafları kendilerine yöneltilen fiyat eleştirilerini de cevapladı.

“En kaliteli balık Yalova’da satılıyor”

Satışlarının güzel gittiğini söyleyen Balıkçı Emrah, “Seyyar satıcıların Yalova’ya girmemesi sağlanırsa işlerimiz daha da artar. 1 Eylül itibariyle Palamut’un olacağını söylemiştik. Palamut bundan sonra azalmaya başlayacak ve Çinekop balığı başlayacak. İnşallah bol bol Çinekop yedireceğiz” dedi. Yalovalıların geçtiğimiz 1 ay içerisinde en çok Palamut ve Sardalya’ya ilgi gösterdiğinin bilgisini veren Balıkçı Emrah, vatandaşların balık fiyatlarının çevre illere göre pahalı olduğu eleştirileri üzerine, “En kaliteli balığın satışı Yalova’da yapılıyor. Biz daha canlı ve iri balıkları getirdiğimiz için fiyatlar biraz daha yüksek oluyor. İnce balıklar getirirsek balık daha ucuz olur ama biz iri balık satıyoruz” ifadelerini kullandı. Palamuk balığındaki dönemin henüz bitmediğini belirten Balıkçı Emrah, “Birkaç gün boyunca “Kestane Karası” dediğimiz bir fırtına olacak. Dolayısıyla birkaç gün fiyatlarda yükselme olabilir. Ancak bu fırtınandan sonra ufak bir bolluk daha olur. Onun arkasından Çinekop ve Lüfer gelir” şeklinde konuştu. Ekim ayı itibariyle fiyatlarda büyük bir değişiklik beklemediğini vurgulayan Balıkçı Emrah, “Palamutta belki biraz yükselme olabilir. Bundan sonra dediğim gibi Çinekop balığı çıkacak ve illa ki fiyatında düşüş olacak” dedi. Tezgahında satışını gerçekleştirdiği balık türlerinin fiyatları hakkında bilgi veren Balıkçı Emrah, “Hamsi 200 TL, Sardalya 100 TL, Mezgit 150 TL, Tekir Balığı 250 TL… Palamutların bir tanesi şu anda 1 kilo geliyor ve o da 150 TL’ye satılıyor. Çok pahalı değil. Bundan 15 gün önce satılan balıkların tanesi yarım kiloya denk geliyordu. Gramaja vurduğumuzda aynı fiyat ortaya çıkıyor” ifadeleri kullandı.

“Bizim balıkları aldığımız Hal’de fiyatlar ezelden beri yüksek”

Sezonun açılması itibariyle iyi bir giriş yapıldığını ancak son zamanlarda düşüş yaşandığını dile getiren Balıkçı Ayhan, “Bunun geçici olduğunu düşünüyoruz. Havaların zamanla soğumasıyla birlikte ilginin daha da artacağını düşünüyoruz” dedi. Geçtiğimiz ay boyunca hem mevsim balığı olması hem de fiyatının daha uygun gelmesi sebebiyle en fazla Palamut balığının satışını gerçekleştirdiğini söyleyen Balıkçı Ayhan tezgahında satışını gerçekleştirdiği balıklar hakkında bilgi verirken, “1 tanesi yaklaşık olarak 1 kilo olan Palamut’u 150 TL’ye veriyoruz. Tekir 250 TL, İstavrit 150 TL, Mezgit 100 TL ve Hamsi de 200 TL’ye satılıyor” şeklinde konuştu. Balığın çevre illere göre Yalova’da pahalı olmasının yıllardır gündemde olduğunu söyleyen Balıkçı Ayhan, “Ben bunu Hal’e bağlıyorum. Eskiden Gemlik Hal’i varken bir rekabet ortamı vardı. Gemlik Hal’i Bursa’ya taşındıktan sonra bizim balıkları aldığımız Hal’deki fiyatlar ezelden beri yüksek durumda” ifadelerini kullandı. Fiyatların daha aşağı düşeceğiyle alakalı bir yorumda bulunduğunu ancak bazı şeyleri önceden öngörmenin mümkün olmadığını vurgulayan Balıkçı Ayhan, “Bu tamamen havayla alakalı… Havalar soğursa biraz daha bollaşacağını düşünüyoruz ve bu da fiyatlara yansıyacaktır” şeklinde konuştu.

“Palamut’a zam yapmadık, balık büyüdü”

Av yasağının kalması ve yeni sezonun başlamasının ardından bol bol palamut sattıklarını belirten Balıkçı Hakkı, “Bu 15-20 gün daha sürer ve daha sonra sona erer. Bundan sonra Çinekop bekliyoruz. Şu an yavaş yavaş başladı ve bol olacağa benziyor. An itibariyle bize Hamsi, Marmara Denizi’nden geliyor. Çinekop mevsimi sonrası Karadeniz’den gelmesini bekliyoruz. Her mevsimin farklı bir balığı var. Önce Palamut ile başlarız, Çinekop, Hamsi, Tekir, Barbun, Mevgit olarak devam eder” dedi. Sattıkları Palamutlara zam yapmadıklarını söyleyen Balıkçı Hakkı, “Şu anda 1 Palamut 1 Kiloya denk geliyor. Biz ilk olarak 70-80 liraya sattığımız zaman 400-500 gram denk geliyordu. Şu anda 1 Palamut ile 2 kişi karnını doyuruyor. Yani biz Palamut’a zam yapmadık, balık büyüdü. Haberlerde Rize’de 3 Palamut’un 100 liraya satıldığı yazıyor. O balıkları biz buraya getirsek 70 liraya satabiliriz. Ama o balıklar küçük ve yağsız. 70 Lira o küçük balığa vereceğine 150 lira verip 2 katı büyüklükteki daha lezzetli balığı yersiniz. Mesela örnek vermek gerekirse Çinekop büyüdüğü zaman Lüfer oluyor ve daha da lezzetli oluyor” ifadelerini kullandı. Tezgahlarda satışını gerçekleştirdiği balıkların fiyatlarından bahseden Balıkçı Hakkı, “Palamut 150 TL, İstavrit 130 TL, Sardalya 100 TL, Mezgit 150 TL, Hamsi 200 TL… Hamsinin bu sene az olmasının sebebi Palamuttan kaynaklanıyor. Çünkü Palamut, Hamsiyi yiyor. Havalar soğur, Ekim Ayının sonundan itibaren Doğu Karadeniz’den Hamsi gelmeye başlarsa fiyatlar düşer, gelmezse aynı kalır” diyerek konuşmasına son verdi.

Balıkçılardan Kürşat Emre Çadır’a Tepki!

Yalova’daki balık fiyatlarının çevre illere göre daha yüksek satıldığının vatandaşlarca şikayet konusu olması üzerine Gelecek Partisi Yalova Kurucu İl Başkanı Kürşat Emre Çandır geçtiğimiz günlerde açıklamalarda bulunmuştu. Çandır, “Zonguldak’ta 3 palamut 100 lira, İstanbul’da tane 80, Yalova’da tane 150. Yalova’da balık mı yok, balıkçı mı yok” ifadelerini kullanarak tepki göstermişti. Çandır’ın söylemlerinin ardından Yalova Merkez Balıkçı Pazarı’ndaki esnaflardan tepki geldi. Gazetemize konuşan balıkçı esnafları, Çandır’ı Balık Pazarı’na davet etti ve sattıkları balıklarının maliyetlerini kendisine göstermekten dolayı memnun olacaklarını belirttiler.