Son günlerde sıkça dile getirilen ve benim de önemli gördüğüm bir konuyu kamuoyu oluşturulması adına gündeme almak istedim.

Teşbihte hata olmazmış... Hani bir deyim vardır, “Yemi bizde yiyip, yumurtayı başka yere yapmak” diye. Durumun özeti aslında tam da bu. Merkezleri Yalova dışında bulunan ancak ticari faaliyetlerini şehrimizde sürdüren birçok orta ve büyük ölçekli firma var. Bu firmalar merkezlerini şehir dışında tuttukları için vergilerini dolayısıyla bulundukları ilde ödüyorlar. Bu da Yalova’ya hiçbir katkı sağlamıyor. İstihdam konusunu kimse göz ardı etmiyor. Öncelikle bunu belirtmekte fayda var. Bu işletmeler Yalova’nın iş gücüne katkı sağlıyor. Ancak o işletmede çalışan kişiler ikametlerini Yalova’da yapıyor ve buradaki kurumlardan hizmet alıyorlar.

Daha önce birkaç kez OSB’ler konusuna değinmiştim. Yalova’ya yapacağı katkıyı ve yaşanan gecikmeleri ele almıştım. Önceki yazılarımda da söylediğim gibi 31 Mart tüm yurtta siyasi anlamda dönüm noktası oldu. Hükümet yerelde iktidarını kaybetti. Bunun neticesinde muhalefetin elini zayıflatmak adına adımlar atmaya başladı. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik buhranı da göz önüne aldığımızda yerel yönetimlerin işi çok çok daha zorlaştı.

Hükümetin son hamlesi belediyelerin SGK borçlarına yönelik hamle oldu. Belediyelerin en büyük nakit kaynağı İller Bankası’ndan gelen pay. Bu pay vergi gelirleri üzerinden verilmekte. Orta ve büyük ölçekli firmaların merkezlerini Yalova’ya almaları ve vergilerini burada ödemeleri, bu paya doğrudan katkı sağlayacaktır. O nedenle son günlerde bu konunun dillendirilmesini önemli ve doğru buluyorum.

Bu konu tüm Yalova’yı doğrudan ilgilendiriyor. Bu nedenle başta vali, milletvekilleri, belediye başkanları, siyasi partiler, odalar ve STK’lar kamuoyu oluşturmalı, aksiyon almalı. Başta söylediğim deyim misali, iş yeri Yalova’da, vergisi İstanbul’da; bize hiçbir katkısı yok.

VATANDAŞ MAĞDUR

Tüm Yalova halkını yakından ilgilendiren ve vatandaşın mağdur olduğu bir konuda doğalgaz faturaları. Doğalgaz dağıtım firmasının Armagaz’dan Marmaragaz’a geçmesi sonrasında bankalardaki tüm anlaşmalar sona erdi. Birkaç banka haricinde de şu an faturalar bankalar kanalıyla ödenemiyor. Marmaragaz kendi gişelerinden de işlem yapmıyor.

Bu işin sorumlusu firma. Firma, bir an evvel şu an 2-3 bankadan yapılan işlemleri diğer bankalarla da anlaşılarak kapsamı genişletmeli. İnsanların evinden tek tuşa basarak yapabileceği bir işlem için saatlerce eziyet çektirilmesi reva değil. Bu konuda da sayın Valinin gerekli girişimleri yapmasını tüm Yalova halkı adına bekliyoruz.